Patru bicicliști și motocicliști au ajuns la spital în ultimele două zile după ce au fost implicați în accidente rutiere

Doar în ultimele două zile, pe raza județului Suceava s-au produs patru evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor, conducătorilor de mopede sau a motocicliștilor. De asemenea, conducătoarea unui ATV a decedat ca urmare a unui eveniment tragic produs în afara drumului public. Din păcate, uneori lipsa de responsabilitate și cultură rutieră, dar și consumul de alcool, fac ca circulația cu bicicleta, mopedul sau motocicleta să genereze evenimente rutiere și chiar tragedii.

În ultima perioadă, aproape zilnic bicicliștii, conducătorii de mopede și motociclete sunt implicați în accidente rutiere, unele dintre ele cu consecințe din cele mai grave. Îngrijorător este și faptul că în multe dintre aceste evenimente sunt implicați și minori.

Sezonul de vară este caracterizat de creșterea valorilor de temperatură, ceea ce face posibilă deplasarea mult mai frecventă cu bicicleta, motocicleta sau mopedul. În aceste condiții trebuie acordată o atenție sporită acestei categorii de participanți la trafic, iar la rândul lor motocicliștii, mopediștii și bicicliștii trebuie să respecte cu strictețe regulile rutiere.

Iată câteva exemple de evenimente neplăcute petrecute în ultimele zile:

1. Pe 3 iunie 2023, Poliția Municipiului Vatra Dornei a fost sesizată despre faptul că pe DN 18, în comuna Cârlibaba, s-a produs un accident rutier. S-a constatat că un bărbat de 46 de ani, în timp ce conducea o motocicletă pe DN 18, din direcția Ciocănești către Borșa, într-o curbă deosebit de periculoasă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a derapat și a căzut de pe motocicletă pe partea carosabilă. În urma evenimentului a rezultat rănirea conducătorului motocicletei. Acesta a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

2. Pe 3 iunie 2023, ofițerul de serviciu din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni a fost sesizat prin 112 despre faptul că pe raza satului Huși, din comuna Preutești, o persoană care se deplasa pe bicicletă a căzut pe carosabil. La fața locului s-a deplasat patrula din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei care a a stabilit că un bărbat din localitate, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe un drum comunal, s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil. Biciclistul a fost testat cu apratul etilotest, rezultatul fiind de 1,69 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 870 de lei.

3. Pe 4 iunie 2023, un bărbat de 44 de ani din din comuna Șerbăuți, în timp ce conducea un moped pe DJ 209D, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, a pierdut controlul asupra mopedului, a derapat și s-a răsturnat pe acostament. În urma incidentului, conducătorul a suferit vătămări corporale și fiind testat cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat. Fiind verificat în baza de date s-a constatat faptul că bărbatul nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere auto valabil pentru nicio categorie. S-a întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe și vătămare corporală din culpă.

4. La data de 4 iunie 2023, în jurul orei 17:25, un tânăr de 19 ani din comuna Hânțești a condus motociclul neînmatriculat pe strada Principală din comună, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare și a intrat în coliziune cu gardul unui imobil. Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, ulterior fiind prelevate și mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În urma verificărilor s-a constatat faptul că motociclul nu era înmatriculat şi că tânărul de 19 ani nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a bicicliștilor:

În cele mai multe cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului. Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public. Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public.

Copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare. Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică. Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a motocicliștilor:

Deși prezența motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de multe ori consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave. Utilizați echipamentul de protecție pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident. Fiți vizibili! Folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă folosiți echipament reflectorizant. Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați manevra doar prin partea stângă fără deranjarea celorlalți participanți la trafic.

Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului „mă strecor” pentru că am timp sau am loc generează risc major de accident. Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic. Anticipați pericolele rulând la o distanță de minim 1,5 metri față de vehiculele aflate în staționare pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere. Nu confundați strada cu pista de concurs! Viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice:

Din fericire, evenimentele rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice nu constituie un fenomen, fiind mai degrabă sporadice, dar utilizarea acestora de către cetățeni are un trend ascendent. Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli! Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu trotinete electrice este de 14 ani. Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *