Știrile zilei de22 septembrie 2023

Ziua Eroilor a fost sărbătorită, în zi de mare hram, la Schitul „Sfântul Nectarie” de pe Bârnărel

Zidit în 2015 pe muntele Bârnărel, Schitul „Sfântul Nectarie” veghează de la 1.300 de metri altitudine urbea Vatra Dornei. Fiind edificat ca loc de pioasă închinare și aducere aminte a sacrificiului ostașilor și martirilor neamului căzuți la datorie, aici și pretutindeni în timpul războaielor, el are ca hram secundar Înălțarea Domnului. Hramul în cinstea Înălțării Domnului, a cărei pomenire a fost joi, 25 mai, s-a oficiat în mod festiv sâmbătă, pe 27 mai, pentru ca un număr mai mare de credincioși și cadre militare să participe, să se roage și să se bucure de acest luminos praznic.

Au participat la sărbătoarea hramului zeci de credincioși care s-au adunat dis de dimineață la slujba religioasă oficiată de către părintele protopop Aurel Goraș, viețuitorii Schitului Sfântul Nectarie: Protosinghel Nectarie Jacotă, egumenul așezământului monahal, ieromonah Porfirie Monac și părintele Arsenie Grosu, alături de sfințiții clerici sosiți din împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de corul condus de părintele Iulian Bârgovanu, ce a avut o prestație de excepție.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, soborul de preoți a oficiat Slujba Parastasului la crucea înaltă de 20 de metri, o creștinească candelă din structură metalică ridicată pe acest munte pentru eroii neamului. Atmosfera înălțătoare a fost asigurată și aici de implicarea în slujbă a valorosului Grup Coral „Ecou dornean”, instruit și dirijat de către preotul Iulian Borgovan.

În cuvântul rostit la monumentul eroilor, părintele protopop Aurel Goraș a arătat că „fața urâtă a războaielor nu trebuie să fie soluția unor neînțelegeri între popoare și ideologii, ci dialogul”. Înțelepte îndemnuri a transmis părintele Dumitru Mândrilă, ce a rostit cuvinte de laudă pentru Armata Română, pentru jertfa soldaților și a arătat că „în aceste timpuri grele, când nori negri se ridică peste tot în jurul nostru, poporul român trebuie să fie mai tare ca niciodată în credință, să își ridice ochii mai des spre înălțimi, pentru ca uniți între noi și în comuniune cu cerul să trecem cu mult curaj, patriotism și bărbăție peste toate încercările. Să ne facem fiecare datoria și să purtăm în inimi cu cinste tricolorul și crucea, sprijinindu-ne unii pe alții și ajutându-ne în momente de cumpănă”.

La Crucea Eroilor, garda de onoare a fost asigurată de cadrele militare și militarii de la Batalionul 17 Vânători de Munte. Purtătorul de cuvânt al acestei formațiuni militare a făcut un scurt istoric militar al zonei noastre „câmp de bătălie și jertfe, cu mare încleștare de forțe în timpul Războiului cel Mare”.

Acesta a oferit Protosinghelului Nectarie Jacotă egumenul așezământului monahal, un album ilustrat cu aspecte din istoricul Batalionului 17 Vânători de Munte din Vatra Dornei, lucrare ce va ocupa de acum un loc de cinste în biblioteca mănăstirii. La final toți cei prezenți au primit pachete cu alimente, pregătite pentru această zi de sărbătoare, iar apoi invitații au participat la o agapă frățească.

Îndemnăm pe cei care citesc aceste rânduri să sprijine după inima și puterile lor această mănăstire pentru ca, prin neîncetată rugăciune, să ținem veșnic vie flacăra credinței și să o transmitem generațiilor următoare. Când ridicăm privirea spre crucile ce strălucesc tainic la apus pe vârfurile munților să ne aducem aminte că acest popor este ocrotit de Dumnezeu prin zestrea spirituală moștenită de la înaintași: statornicia în credință, rugăciunea, spovedania, milostenia și împărtășirea cu Sfintele Taine. Dumnezeu să îi odihnească pe eroii neamului care s-au jertfit pentru slava sfintei noastre biserici și pentru apărarea țării noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *