FOTO. Fenomen spectaculos în Munții Rodnei: au început să înflorească narcisele sălbatice

Un fenomen spectaculos, care se petrece an de an în Munții Rodnei, începe să fie observat de turiștii și localnicii care iau la pas traseele turistice din zonă. De câteva zile, narcisele sălbatice din Parcul Național Munții Rodnei, aflate în rezervația naturală care se întinde pe aproximativ cinci hectare, la o altitudine de circa 1.600 de metri, au început să înflorească. În acest moment, gradul de înflorire este la 10-15%, în următoarele săptămâni urmând să poată fi admirate în toată splendoarea lor.

„Știm că așteptați cu nerăbdare vești despre „Raiul alb” din Parcul Național Munții Rodnei! Narcisele au început timid să înflorească, poiana fiind înflorită în proporție de aproximativ 15%. Urcarea în poiană se poate face pe două trasee marcate în teren cu „omulețul portocaliu” și săgeți indicatoare din satul Valea Vinului, din localitatea Rodna, din județul Bistrița-Năsăud. Pe Valea Secii de la intrarea din sat se poate urca aproximativ doi kilometri cu mașina pe drumul forestier reabilitat, iar din rampa de unde se pot parca mașinile mai străbateți pe jos încă aproximativ o oră și 40 de minute. Pe traseul din Dealul Popii de la ieșirea din sat la pas aveți circa trei ore de urcat. Ambele trasee duc în poiana cu narcise de pe Masivul Saca. Cel puțin două săptămâni de acum încolo în funcție de vreme vă puteți bucura de minunatele narcise”, au transmis reprezentanți ai Parcului Național Munții Rodnei.

În această perioadă, în Munții Rodnei se află în patrulare și jandarmii din Bistrița-Năsăud, care asigură sprijin și indicații turiștilor și localnicilor care doresc să viziteze poiana cu narcise din Parcul Național. Într-un mesaj publicat pe Facebook, jandarmii montani îndeamnă vizitatorii să urce pe munte echipați corespunzător și numai după ce au verificat prognoza meteorologică.

„Poiana cu narcise de pe Vârful Saca din Munţii Rodnei a început să înflorească, iar jandarmii montani patrulează în zonă pentru a oferi sprijin turiştilor care o vizitează. Având în vedere faptul că narcisele au început să înflorească, turişti, dar şi localnici, vizitează zona care este protejată de lege. Florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină. Jandarmii montani din Rodna informează faptul că momentan narcisele se află la începutul perioadei de înflorire, iar ca urmare au fost verificate traseele care duc în poiană. În fiecare an foarte multe persoane vizitează poiana, mai ales în perioada de maximă înflorire”, au transmis reprezentanți ai Jandarmeriei Bistrița-Năsăud.

Rezervaţia naturală din Munții Rodnei se întinde pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare şi reprezintă o poiană cu narcise protejate prin lege, aflată pe versantul estic al Muntelui Saca, la o altitudine de circa 1.600 de metri, într-o asociație dominată de Barba Ursului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *