Sala Oglinzilor din cadrul Primăriei Municipiului Vatra Dornei a găzduit joi, 27 aprilie, dezbaterea publică privind propunerea legislativă pentru acordarea de vouchere de vacanță în sectorul privat. La evenimentul organizat de către Comisia pentru Antreprenoriat și Turism din cadrul Senatului, alături de Camera de Comerț și Industrie Suceava și primăria dorneană, a participat și Daniel Cadariu, ministrul sucevean al Antreprenoriatului și Turismului, Angelica Fădor, deputat de Suceava, Eugen Nazare Țapu, senator de Neamț, iniţiator al propunerii, Liliana Agheorghicesei, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Lucian Gheorghiu, președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie Suceava, primarul Ilie Boncheș, viceprimarul Marius Rîpan, primari și oameni de afaceri din bazinele Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Suceava, asociații patronale și antreprenori.
Propunerea legislativă prevede acordarea de vouchere de vacanță în sectorul privat și are rolul de a revitaliza sectoarele de turism și HoReCa, dar și industriile conexe precum transportul, comerțul, serviciile, industria alimentară și altele, precum și de a elimina discrepanțele evidente dintre sectorul privat și cel bugetar și de a reduce costul fiscal pe angajat.
Astfel, aproximativ 4,2 milioane de salariați din sectorul privat ar putea beneficia de vouchere în valoare de 1.450 de lei per salariat, similar cu salariații din sectorul bugetar. Contravaloarea acestora va fi asigurată din bugetul de stat, urmând a fi deductibilă din impozitul pe salarii.
„Sunt șanse foarte mari ca și angajații de la privat să primească aceste vouchere de vacanță. Avem deja aviz pozitiv de la una dintre comisiile din Senat. Propunerea, cel mai probabil, va trece de Senat fără mari modificări. Rămâne însă un semn de întrebare în legătură cu ce se va întâmpla în Camera Deputaților și ce va rezulta din aceste întâlniri de consultare publică. Este foarte posibil ca și noi, ca inițiatori, să venim cu amendamente de îmbunătățire a inițiativei legislative. Din punctul meu de vedere, este vorba despre o lege absolut necesară. Pe de altă parte, această lege ar forța agențiile de turism din România să aducă turiști străini la noi în țară, și nu turiști români în alte destinații turistice din străinătate”, ne-a declarat Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.
Propunerea legislativă, semnată favorabil de 140 de parlamentari PNL, PSD și UDMR, a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social, iar în prezent se dezbate în comisiile de specialitate. În același timp s-a solicitat Biroului Permanent al Senatului dezbaterea în procedură de urgență, pentru a stabili cât mai rapid un cadrul legislativ predictibil.
Eugen Nazare Țapu, senator de Neamț, iniţiator al legii, a prezentat și concluziile unui studiu privind impactul biletelor de valoare asupra economiei românești realizat de către echipa de cercetare a Academiei de Studii Economice din București. Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor circa 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de peste 6 miliarde de lei.
Din această sumă inițiatorii estimează cã circa 60-65% se va întoarce la bugetul de stat sub forma de TVA, taxe, impozit pe salarii sau impozit pe profit, diferența urmând a se regăsi în efectul economic generat.
„Consider că întâlnirea de astăzi de la Sala Oglinzilor a fost o întâlnire benefică. S-a discutat despre inițiativa legislativă privind acordarea voucherelor de vacanță și pentru mediul privat, iar concluzia clară a fost că această inițiativă legislativă trebuie să devină lege, pentru a elimina discrepanțele care există în acest moment între salariații de la stat, respectiv cei de la privat. Statul trebuie să acorde tratament egal tuturor salariaților. Pe de altă parte, consider că și discuțiile pe care le-au purtat cei din mediul de afaceri cu ministrul Turismului au avut un rezultat pozitiv și am încredere că și pe viitor problemele sesizate își vor găsi rezolvarea”, ne-a declarat deputatul Angelica Fădor.
Inițiatorii estimează că vor fi create între 150-200.000 de locuri de muncă. Inițiatorii estimează că peste 15 ramuri ale economiei vor fi influențate pozitiv de eventualitatea adoptării acestei legi!
Lasă un răspuns