FOTO/VIDEO. Peste 9.300 de lei donați la spectacolul caritabil „De Florii, de la copii pentru copii”

Casa de Cultură „Platon Pardău” a fost duminică, 9 aprilie 2023, gazda spectacolului caritabil „De Florii, de la copii pentru copii”, organizat de către Clubul Copiilor, Asociația „Plaiurile Dornelor” și Parohia „Sfântul Ilie”, de pe strada Negrești, alături de Casa de Cultură dorneană și OrionMedia.

Evenimentul a reunit, în program, cele două generații de dansatori de la Club, Ansamblurile „Balada Dornelor” și „Plaiurile Dornelor”, soliști vocali și instrumentiști, precum și o premieră: cea mai mică orchestră din istoria instituției dornene de învățământ non-formal, Orchestra Mică „Balada Dornelor”. Formată din 14 copii cu vârste între 12 și 14 ani, care activează de 2-3 ani în cadrul cercului de interpretare-instrumentală, orchestra, îndrumată de profesorul Dorin Pardău, a deschis spectacolul la care au asistat peste 200 de dorneni și nu numai.

Apoi, preotul Victor Cîrceie de la Parohia „Sfântul Ilie”, de pe strada Negrești, a îndemnat pe toți cei prezenți să contribuie la strângerea de fonduri pentru Centru:

„Floriile sunt despre dragoste, smerenie și bunătate. Să dăruim, pentru ca Dumnezeu, care ni se dăruiește necondiționat, să ajungă în inimile noastre și să ne binecuvânteze! Iar ca unul care cunoaște toată activitatea de la Centru și munca pe care preoteasa Iulia și doamna Camelia, împreună cu tot colectivul de acolo, o depun, vă mulțumesc că v-ați rupt din timpul dumneavoastră astăzi, în sfântă zi de Florii, să facem împreună o faptă bună”.

Au fost prezente familiile micilor artiști sau simpli spectatori, cu toții veniți să vadă munca celor peste 90 de copii angrenați în desfășurătorul spectacolului de Florii, dar și să facă o faptă bună. Accesul nu a fost condiționat de plata vreunui bilet sau de o donație minimă, însă în urna amplasată la intrarea în sală s-au adunat, la final, 9.304 de lei. Fondurile astfel obținute au fost direcționate Centrului de Tip Familial „Preot Mihai Negrea”, copiii instituționalizați în Centru aflându-se printre spectatori, alături de Iulia Negrea și Camelia Zetu, coordonatoarele activității derulate de către Asociația Filantropică Creștină „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”.

„Activitatea noastră este mereu susținută de către comunitatea locală și am dorit, ca prin acest demers, să le oferim și copiilor de la Centrul „Preot Mihai Negrea”, prin munca și talentul nostru, al celor mai mici artiști din Țara Dornelor, o bucurie, acum înainte de sărbătorile de Paști. A fost și un bun prilej pentru părinți și bunici să vadă evoluția copiilor, unii dintre ei aflați la primul contact cu publicul spectator. Împreună cu colegul meu, Dorin Pardău, si cu întreaga echipă de la Clubul Copiilor, le mulțumim tuturor pentru implicare și susținere”, ne-a mărturisit, la finalul spectacolului, profesorul Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei.

Evenimentul a fost transmis în direct pe Facebook de către OrionMedia, înregistrarea fiind disponibilă la adresa https://fb.watch/jONBIzGh6l, astfel încât și cei care au urmărit spectacolul online au fost îndemnați de către prezentatorul Doru Bighiu să facă donații în contul Asociației Filantropice Creștine „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”: RO45RZBR0000060012128463, unde orice ajutor înseamnă enorm pentru cei 12 copii care locuiesc permanent în centrul deschis la Casa Vladimir.

Povestea Centrului începe în anul 2009 când Părintele Mihai Negrea a luat în grija sa primii copii. Pentru început le-a oferit o masă caldă, iar după puțin timp a hotărât să le ofere cazare, haine și să-i poarte la școală, deoarece acești copii proveneau din medii defavorizate. Părintele a început cu un număr de 4 copii, ulterior a conturat o întreagă poveste care continuă și în ziua de astăzi.

A crezut, a sperat și a reușit să le ofere, fiecărui copil în parte, tot ce era mai bun pentru el. Astfel, astăzi, Centrul se mândrește cu copii care, datorită Părintelui, și-au terminat casa și lucrează fiecare în domeniul în care s-a specializat. Unul dintre copiii a studiat la Facultatea de Inginerie Mecanică Fină și a absolvit Doctoratul pe aceeași specializare. A reușit să-și întemeieze o familie, s-a căsătorit cu un medic, are 2 copii cărora le oferă toată dragostea de care a avut parte din partea Părintelui și a doamnei Iulia Negrea. Unul dintre copii este angajat în cadrul MAPN, o fată care a terminat Școala Postliceală Sanitară profesează ca Asistent Medical la Bistrița, în cadrul Policlinicii Dorna Medical.

În anul 2017, după ce părintele Mihai Negrea a trecut la cele veșnice, soția dumnealui a continuat frumoasa poveste pe care a început-o alături de soțul ei. Toți copiii care se aflau în acel moment la Mănăstirea Podu Coșnei au fost mutați la Centrul de Tip Familial „Preot Mihai Negrea” din Vatra Dornei, unde locuiesc și astăzi.

Rezultatele nu au încetat să apară și cea mai mare bucurie a fost când unul dintre copii a intrat la Universitatea Națională de Arte din București, specializarea Designer Vestimentar, fratele său a fost șef de promoție la Școala Generală Nr. 4 Vatra Dornei, apoi a reușit să promoveze examenul de capacitate cu o medie foarte mare: 9,50. În ciuda faptului că provine dintr-un regim de protecție socială, nimic nu l-a împiedicat să-și urmeze visul și a fost admis la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Un alt băiat, absolvent de liceu, este elev în anul II la Școala Postliceală Sanitară „Țara de Sus” Vatra Dornei și dorește să devină asistent medical, iar mai apoi să urmeze cursuri care îl vor ajuta să devină paramedic.

În acest moment, Asociația Filantropică Creștină „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril” este licențiată și acreditată funcțional ca Centru de Tip Familial „Preot Mihai Negrea” și Cantină Socială. În cadrul centrului de plasament se află 12 copii care locuiesc în permanență, beneficiază de asistență socială și psihologică, educație, sprijin și suport material. Nu în ultimul rând, copiilor nu le lipsește niciodată dragostea și înțelegerea doamnei Iulia Negrea care face tot posibilul pentru a le oferi copiilor cele mai bune condiții de trai, pentru a nu se simți diferiți de ceilalți copii.

Fotografii realizate de Tiberiu Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *