Știrile zilei de10 septembrie 2024

Nuclearelectrica caută parteneri pentru extragerea uraniului din zona Tulgheș-Grințieș din județul Neamț

Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, compania de stat Nuclearelectrica (SNN), își propune să atragă investitori pentru a exploata minereul de uraniu din perimetrul neexploatat Tulgheș-Grințieș din județul Neamț. Concesiunea perimetrului a fost preluată de la Compania Națională a Uraniului (CNU) în 2021, după care aceasta a intrat în insolvență. Închiderea singurei exploatări de uraniu funcționale din România, cea de la Crucea-Botușana, din județul Suceava, a fost realizată în același an, din cauza epuizării zăcământului.

SNN va începe prin a transfera licența de concesionare către filiala sa, Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu (FPCU) Feldioara SA, care administrează active industriale preluate tot de la CNU. Compania are deja un program de activitate pentru operaționalizarea licenței, care include și acțiuni în sensul elaborării unei propuneri de strategii de selectare a investitorilor.

Nuclearelectrica a obținut aprobarea ANRM pentru a întrerupe activitatea în perimetrul Tulgheș-Grințieș pentru nouă luni, începând cu 1 ianuarie 2023, până la 30 septembrie 2023.

Un document menționează că „volumul enorm de lucrări de cercetare geologică executat pe o perioadă de circa 40 de ani a permis estimarea cantitativă a resurselor geologice a fi suficiente pentru necesarul de uraniu pentru două reactoare pe o perioadă de circa 25 de ani de funcționare. În decursul anului 2011 a fost elaborat un nou studiu de fezabilitate pentru deschiderea, pregătirea și exploatarea zăcământului de uraniu, la o capacitate nominală anuală de producție de 150 de tone de uraniu. Documentația tehnico-economică a obținut avizul Consiliului Interministerial de Avizare a Lucrărilor Publice de Interes Național și Locuinței”.

În urmă cu zece ani, investiția necesară pentru a începe exploatarea minieră a uraniului în Tulgheș-Grințieș era estimată la peste 400 de milioane de lei, însă această cifră este cu siguranță mai mare în prezent din cauza inflației acumulate timp de un deceniu și, în special, în ultimii doi ani.

În plus, SNN a declarat că urmărește să identifice un partener strategic pentru a ajuta la finanțarea și dezvoltarea proiectului de extracție de uraniu din perimetrul Tulgheș-Grințieș. Acest partener ar putea fi o companie din industria minieră, din industria nucleară sau din alte domenii relevante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *