Angelica Fădor: „Avem în premieră un buget de 1,5 miliarde de lei pentru cele trei programe Rabla”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a declarat faptul că săptămâna trecută a fost aprobat, de către Guvernul României, bugetul de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu și al Fondului pentru Mediu pentru anul 2023. Astfel, programele AFM vor avea anul acesta un buget de peste 13,3 miliarde de lei. În ceea ce privește eliminarea poluării din traficul rutier, a fost aprobat un buget de peste 1,5 miliarde de lei pentru cele trei programe Rabla, prin care Guvernul își propune eliminarea a peste 200.000 de mașini vechi în acest an.

🔸 Rabla Clasic, un buget de 560 de milioane de lei
🔸 Rabla Plus, un buget de 780 de milioane de lei
🔸 Rabla Local, un buget de 240 de milioane de lei
🔸 Programul Microbuze Electrice, un buget de 300 de milioane de lei
🔸 Programul Rabla pentru Electrocasnice, un buget de 75 de milioane de lei

„Programul de realizare a pistelor pentru biciclete va continua și în anul 2023, cu un buget de 50 de milioane de lei, în timp ce programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri publice, prin care pot fi modernizate clădirile publice, în special unitățile de învățământ, creșele, grădinițele, școlile gimnaziale și liceele, va avea în acest an un buget de aproximativ 451 de milioane de lei. Programul Rabla Local va avea un buget de 240 de milioane de lei și va fi implementat cu ajutorul unităților administrativ-teritoriale și va permite casarea a aproximativ 100.000 de autovehicule uzate”.

Deputatul a transmis faptul că programul privind educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului va avea un buget de 265 de milioane de lei. Totodată, în anul 2023 va fi asigurată suma de 1,5 miliarde de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare prin care se va acorda un sprijin financiar UAT-urilor în vederea realizării investițiilor care au ca scop finanțarea stațiilor de sortare și de tratare mecano-biologică.

Programul vizând protecția resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, stații de tratare, canalizare și stații de epurare va avea un buget de 1 miliard de lei. În anul 2023 va fi asigurat un buget de 500 de milioane de lei necesar lansării unei sesiuni de finanțare și încheierii contractelor destinate acordării de sprijin financiar pentru UAT-uri sau alte organisme publice, inclusiv structuri subordonate acestora, pentru refacerea siturilor contaminate istoric aflate în proprietate sau puse la dispoziția acestora de către proprietar, printr-un act juridic, în vederea implementării proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *