Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/orionmed/public_html/monitoruldedorna.ro/wp-content/themes/disto/functions.php on line 61
class="post-template-default single single-post postid-291940 single-format-standard mobile_nav_class jl-has-sidebar" itemscope="itemscope" itemtype="http://schema.org/WebPage">
Știrile zilei de13 octombrie 2024

Profesoara Jenica Romanică a lansat, la Biblioteca Municipală, volumul de proză scurtă „Ea era preafrumoasă”

Admirată ca o optimistă incurabilă, prozatoarea dorneană Jenica Romanică ne-a prilejuit o bucurie, prin lansarea recentului volum de proză scurtă intitulat „Ea era preafrumoasă”. La Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu”, unde a avut loc evenimentul, au fost prezenți scriitori dorneni, membri ai filialei Arboroasa a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, colegi, prieteni, foști elevi, membri ai Asociației La Dorna Nouă Ne Pasă, unde activează și autoarea.

Instituția gazdă și prozatoarea Jenica Romanică au pregătit o surpriză pentru autoarele de carte din Țara Dornelor, membre ale ASATD: o expoziție de carte cu cele mai semnificative titluri din creația acestora, sub genericul „Femeia dorneană și literatura”.

În deschiderea evenimentului, Nicoleta Todașcă a subliniat că „expoziția este un omagiu adus femeilor din literatura dorneană care se implică în viața cetății. Sursă de inspirație pentru arte, implicată în istorie, fermecătoare, plină de mister, femeia se regăsește și în centrul scrierilor autoarei, ca iubită, mamă, fiică, eroinele fiind femei care se luptă cu viața, cu războiul, cu timpurile, și își păstrează frumusețea morală pentru că prețuiesc viața”.

Vorbitoarea s-a referit, în încheiere, la armonia din familia Romanică, un model pentru cei din jur. Autoarea a mărturisit că încearcă să nu se lase influențată de lectură, sursa sa de inspirație fiind realitatea, poveștile frumoase și plăcute ascultate de la oameni și de la membri ai familiei.

Lasă la liberul arbitru al cititorilor interpretarea titlului. Privitor la expoziție, s-a gândit la colegele scriitoare, propunând și alte nume, ale căror lucrări nu se regăsesc în cele expuse: Elena Dârțu, Adriana Ștefan sau Leocadia Roată. Alți cititori și-au pus întrebări cu privire la semnificația titlului, autoarea sugerând, într-un cuvânt de însoțire, că viața este prea frumoasă și merită să o trăim cum se cuvine, opinie la care subscriem. Apreciem volumul de proză scurtă, cu texte frumoase și foarte frumoase, realizate în stilul cu care ne-a obișnuit prozatoarea, elegant, cu inspirate descrieri de natură, adesea în consonanță cu starea personajelor, cele mai multe fiind întruchipate de femei.

Sunt eroine frumoase și puternice, văzute din perspective esențiale: iubire, viață de familie, război. Unele personaje sunt creionate din perspectiva timpului: la tinerețe, pline de speranțe pentru împlinirea cărora luptă, la bătrânețe, analizând propria viață. În general, viața este o călătorie prin lume, simbolizată de gări și trenuri, de urcușuri, de întoarceri în copilărie, de locuri și amintiri.

Traumele prin care trec nu alterează sufletele eroilor, care își păstrează fericirea interioară, dătătoare de putere și speranță. Poeta Anica Facina apreciază surpriza oferită de organizatoarele evenimentului, modul în care autoarea a realizat portretele personajelor, cu foarte multe exemple din volum. Textele fac trimiteri la secvențe din viață, care demonstrează că suntem „călători prin timp”, numele personajelor sunt interesante, alese astfel încât să sugereze trăsături ale acestora. Gânduri pentru omul și colega Jenica Romanică, profesoară apropiată de elevi, bună organizatoare, participantă activă la diverse manifestări, cu scrieri originale, a exprimat Aldona Patraș.

„Cărțile sunt gânduri și energii creatoare ale autorilor”, a subliniat Gruia Ungurian, care a apreciat personajele, simbolurile oferite de texte, toate fiind „un poem pentru eternul feminin”. Profesorul Mihai Țarcă a apreciat maturitatea scriitoarei, sugestia oferită de coperta întâi – plecăm spre răsărit și ne întoarcem la apus -, profunzimea și semnificația textelor, complexitatea personajelor și lupta lor interioară, eleganța stilului și puterea de „a realiza întâlnirea cu sinele”.

Profesoara Iulia Juravle, directoarea Școlii Gimnaziale din Dorna Arini, apreciază colaborarea cu autoarea și o invită pentru o lansare de carte la unitatea pe care o conduce, iar directoarea Școlii Gimnaziale din Poiana Stampei subliniază sensibilitatea și optimismul autoarei, capacitatea de analiză a oamenilor, tonalitatea stilului său care inspiră încredere.

Psihologul Delia Drăgan, autoare a unui studiu de psihologie, a relevat „izvorul de energie și inspirație pentru toate generațiile” pe care îl reprezintă autoarea, spiritul de colegialitate și bună colaborare. Fosta elevă a profesoarei Jenica Romanică, Crina Gheorghică, azi învățătoare, apreciază valoarea activităților la care îi provoca diriginta, rolul acestora fiind în formarea personalității fiecăruia dintre elevi. Momentul de socializare din final a demonstrat că soții Romanică sunt foarte pricepuți în arta culinară și, așa cum știm, buni colegi și prieteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *