La Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu” din Vatra Dornei, în organizarea Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, a instituției gazdă și a Filialei Arboroasa a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, a avut loc, în ziua de 14 februarie, un dublu eveniment cultural: o evocare a poetului care și-a închinat întreaga viață patriei și neamului său, Grigore Vieru, și lansarea recent apărutei cărți de călătorie a prozatorului dornean Ovidiu Tomegea, născut în aceeași zi cu poetul.
Fiindcă ne aflăm în Anul Ciprian Porumbescu, participanții au audiat, în deschiderea manifestării, nemuritoarea „Baladă”, moment urmat de cuvântul bibliotecarei Nicoleta Todașcă, în care s-a referit la biografia poetului omagiat și la faptul că dornenii s-au întâlnit de mai multe ori cu acest mare român. Andreea Pindelea a pregătit și a prezentat un film documentar cu imagini sugestive și cu Grigore Vieru recitând cu căldură poemul său dedicat lui Eminescu, cel interpretat cu patos de regretații Ion și Doina Aldea Teodorovici. Jenica Romanică și-a intitulat intervenția „Patriotismul, o trăsătură fundamentală a poetului Grigore Vieru”, reamintindu-ne că visul său cel mai fierbinte a fost să treacă granița în țara mamă, să își vadă neamul unit, să își păstreze limba mamei.
„Opera poetului înseamnă pământul patriei, lanul de grâu, de porumb, de floarea soarelui, rădăcina de foc, casa părintească ce nu se vinde, de fapt, țara nu se vinde”, a subliniat vorbitoarea. Graiul matern, mama, dragostea și firul de iarbă au fost temele poeziilor alese din opera poetului, recitate de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Vatra Dornei, îndrumați de Otilia Nilaș și Roxana Ghiulă.
O prezentare denumită „Grigore Vieru, fratele, vecinul, luptătorul pentru neam și limbă” a fost făcută de Ioan Abutnăriței. Vorbitorul a relatat despre prima întâlnire a poetului cu rudele din Miorcani, verișori, cu satul întreg, despre întâlnirile de la Botoșani și Vatra Dornei, despre lupta poetului pentru neam și limbă maternă. Participând la funeraliile de la Chișinău a realizat încă o dată cât de iubit a fost omul și poetul Grigore Vieru. Foarte multe date importante despre viața și opera poetului a prezentat scriitoarea Anica Facina, care a lecturat la început autograful pe care Grigore Vieru i l-a dăruit la întâlnirea de la Vatra Dornei. Poeta a vorbit despre Abecedarul realizat de Grigore Vieru pentru copiii români, a prezentat premiile primite pentru valoarea operei, a menționat multitudinea de versuri puse pe muzică, cele mai multe interpretate de soții Teodorovici, care au compus muzica.
A fost apreciat de Răzvan Teodorescu și Eugen Simion și de mulți alții. Anica Facina a prezentat câteva cugetări și poemul „Poeții”. Cu exemplificări sugestive din opera poetului, Aldona Patraș a realizat „Chipul mamei” pe care o identifica cu limba română, cu patria, cu cerul patriei. Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură, a citit poemul „Cheia”, Gruia Ungurian un poem propriu despre dragostea de țară nepământeană a poetului, iar subsemnata poemul „Frate Grigore”.
Biblioteca a realizat expoziția „In memoriam Grigore Vieru, o viață închinată neamului românesc”.
În partea a doua a întâlnirii a fost prezentată cartea „Hoinărind pe Ecuator și tropice”, de Ovidiu Tomegea, în care autorul descrie două excursii, una în Insulele Maldive, mai exact Insula Iubirii, și în Egipt. Cartea a apărut recent la Editura PIM, copertele sunt realizate de autor și cuprinde, pe lângă relatarea călătoriilor, și peste 20 de pagini cu fotografii realizate de autor. Personal, am apreciat efortul pe care autorul îl face pentru a colinda Pământul, puterea de observație, memoria cu care reține ceea ce vede, curiozitatea, sinceritatea, dar și dragostea sa față de România. Jenica Romanică a apreciat amănuntele relatate parcă de un cercetător și a lecturat un fragment care ilustrează un tablou de natură din timpul întoarcerii din Maldive.
„Ovidiu Tomegea este un călător înrăit”, a subliniat Anica Facina, care a vorbit despre cum se pregătește autorul pentru călătorii, cum observă, cum scrie, cum se descurcă, scrisul simplu, clar și evocator. Gruia Ungurian mărturisește că se „afla pe traseu cu călătorul”, fiind impresionat că autorul vorbește frumos despre femei, despre cultură și credință. „Ovidiu Tomegea iubește munca, oamenii, îi este propriu sentimentul iubirii”, a spus Aldona Patraș. Foarte emoționat pentru aprecieri, pentru că a fost sărbătorit de colegi pentru ziua de naștere, Ovidiu Tomegea a dezvăluit faptul că a început să scrie la o nouă carte despre călătoriile în Zanzibar și Tanzania și își propune să ajungă și în Mexic.
Lasă un răspuns