Tinerii din comuna Panaci lansează oficial programul Sat European de Tineret 2023

Comuna Panaci din județul Suceava va purta, în perioada 5 decembrie 2022 – 4 decembrie 2023, titlul de Sat European de Tineret 2023. Evenimentul de lansare a programului Panaci, Sat European de Tineret 2023, va avea loc luni, 5 decembrie, de la ora 17:00, la Căminul Cultural Panaci.

Evenimentele de lansare din cele cinci comune care poartă titlul în anul 2023 urmăresc să aducă împreună tinerii, autoritățile și alți membri ai comunităților locale pentru a celebra reușita tinerilor, a-i familiariza cu activitățile, principiile și prioritățile programului European Youth Village, dar și pentru a încuraja participarea și colaborarea în implementarea planului de activități pentru anul 2023. Grupul Informal a pregătit o serie de activități și surprize dedicate tinerilor din Panaci și nu numai, prin urmare sunt așteptați la eveniment nu doar tinerii din Panaci, ci și tineri din comunele învecinate.

În cadrul evenimentului, membrii Grupului Informal vor prezenta participanților povestea acestora care se scrie de trei ani încoace, de când au candidat prima dată pentru titlu și au intrat în Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural, ce înseamnă titlul de Sat European de Tineret, dar și o parte din activitățile ce se află în planul de desfășurare pentru următorul an. În cadrul evenimentului va fi semnat și acordul cadru privind acordarea titlului de Sat European de Tineret 2023, care marchează oficial și începerea mandatului de Sat European de Tineret 2023.

Grupul de inițiativă Panaci a candidat anul acesta pentru a treia oară consecutiv pentru titlul de Sat European de Tineret, de data aceasta venind acasă atât cu titlul, cât și cu alte premii primite în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, care anul acesta s-a desfășurat în Sibiu, în comuna Slimnic. „Dăm șah mat indiferenței” este sloganul Grupului Informal Panaci, și asta au demonstrat prin perseverența de care au dat dovadă în toți acești ani de când luptă pentru acest titlu, alături de alte comune din țară.

„De la an la an, programul se dezvoltă tot mai mult și tot mai mulți tineri cu inițiativă din tot mai multe comune se alătură programului, motiv pentru care lupta pentru titlu devine din ce în ce mai acerbă, iar așteptările Guvernanței cresc tot mai mult. Totodată, observ, și mă bucur, că odată cu programul, tot mai mulți pănăceni se dezvoltă din punct de vedere personal odată cu noi, cei care am pus bazele Grupului Informal. În tot acest lung proces de mentorat până când am obținut titlul, dar care nu se oprește aici, ne-am deprins cu foarte multe calități, pe care orice tânăr cu inițiativă cred că ar trebui să le aibă. Am învățat să fim mai responsabili în ceea ce privește rolul nostru în comunitate, am învățat să spunem despre ceea ce ne lipsește și ne dorim în comunitate, și am învățat să căutăm soluții pentru rezolvarea problemelor noastre, indiferent de nivelul de ajutor și susținere pe care îl primim de la autorități. Totodată, am învățat să scriem proiecte pentru obținerea unor fonduri pentru activitățile pe care ni le propunem, și de asemenea am învățat cum să ne asumăm anumite roluri și acțiuni, atât în cadrul comunității, cât și la nivel național. Suntem conștienți că odată cu activitatea noastră sub umbrela EYV reprezentăm o sursă de inspirație și un exemplu pentru tineri din toată țara. Noi nu ne-am dat bătuți, ci am luptat pentru ceea ce știm că merităm și putem duce, pentru că știm foarte clar ce ne dorim și cum dorim să arate comuna Panaci, ca o comună de și pentru tineret așa cum îmi place mie să-i spun. Anul acesta ne propunem să dezvoltăm comunitatea locală de tineri, să ne implicăm în cadrul întâlnirilor naționale și europene din cadrul EYV și să dezvoltăm o strategie de tineret în Panaci, prin toate activitățile pe care le-am gândit, cel puțin pentru anul acesta. Mai multe despre activități voi vorbi alături de colegii mei din grup la evenimentul de lansare a programului”, declară Ema Gavriluță, coordonatoarea Grupului de Inițiativă Panaci.

Titlul de Sat European de Tineret 2023 este acordat în cadrul programului European Youth Village, un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free. Pe parcursul mandatului, tinerii din grupurile de inițiativă vor implementa la nivel local activitățile din candidatură, susținuți de către Guvernanța programului EYV și de către autoritățile locale și județene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *