În această perioadă trăim clipe efervescente evocând evenimentele care au avut loc spre sfârșitul unui an fast pentru istoria noastră, care au condus la împlinirea unui vis de veacuri al tuturor românilor: unirea într-o singură țară. Negreșit, istoria neamului românesc este o poveste fascinantă care se compune din totalitatea evenimentelor petrecute în toate provinciile românești, care au condus la un act final. Din această perspectivă, considerăm că Bucovina are un trecut aparte, ca provincie ocupată direct de austrieci pentru o perioadă de 144 de ani.
S-a scris despre această provincie românească foarte mult, mai sunt încă lucruri noi de descoperit și este de datoria celor din prezent să le pună în lumină. Locuitorii acestei provincii, inclusiv cei din nord, care datorită unui mod strâmb în care s-a scris istoria la un moment dat, au rămas în altă țară, sărbătoresc, pe 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, zi în care, în anul 1918, provincia și-a proclamat alipirea la patria mamă, zi consfințită prin lege, începând cu anul 2015.
Dornenii își iubesc ținutul și prețuiesc istoria, de aceea, ca în fiecare an, entitățile culturale din municipiu, Casa de Cultură „Platon Pardău”, Asociația Culturală „Pro Basarabia și Bucovina”, Filiala „Arboroasa”, Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu” și Filiala Vatra Dornei a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina s-au reunit într-o manifestare prin care au evocat evenimentul din 28 noiembrie 1918, dar și cel petrecut pe 1 decembrie, la Alba Iulia, când s-a proclamat România Mare.
Profesorul Aurelian Cocoreanu, președintele Asociației Pro Civis Dorna, a prezentat participanților scopul acesteia: promovarea identității locale, cunoașterea și promovarea istoriei zonei, ca parte a întregii istorii naționale, dezvoltarea relațiilor civice și a acțiunilor care întregesc imaginea zonei, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură reprezentative pentru zona noastră.
Începând cu lupta pentru reabilitarea Cazinoului, acțiune ce se concretizează în prezent, cu efortul de a se păstra clădirile emblematice, cu studii despre evenimente și implicarea oamenilor locului în acestea, profesori și cercetători locali, specialiști cunoscuți reprezentând universitățile din Cluj, Iași și Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava, au reușit să se reunească în cadrul Simpozionului Național „Bucovina, tradiție și modernitate”, iar studiile prezentate să constituie conținutul a cinci compendii.
Studiile dezvăluie pagini inedite și puțin cunoscute din istoria locală, prezentate în lumina adevărului, care stabilesc rolul comunităților locale în devenirea întregii provincii. Profesorul Ciprian Vrânceanu, de la Liceul Teoretic „Ion Luca”, s-a referit la contextul social și istoric favorabil unirii Bucovinei cu patria mamă și făuririi statului național unitar român, cu accent pe lupta pentru recuperarea Transilvaniei, cu rezistența armată din Moldova, cu efortul depus pentru unirea tuturor provinciilor, conform principiului autodeterminării, unire consfințită prin votul celor 1.228 de delegați participanți la Adunarea de la Alba Iulia. Românii au luptat atunci pentru a nu fi tratați cu indiferență de către marile puteri, ceea ce ar trebui să facem și în prezent.
Din nefericire, unii tineri, mai ales, sunt obtuzi la ideea de patriotism. Dănuț Poenaru, pasionat de istoria locurilor, autor al volumului „Coșna, file de istorie”, a prezentat date importante despre implicarea românilor bucovineni din Ținutul Dornelor în lupta pentru unitate națională, evocând oameni și evenimente. Pagini literare despre unire a adus în discuție și profesoara Jenica Romanică, vicepreședinte al Arboroasei, nominalizând autori și cărți, principii unioniste.
A venit rândul celor mai tineri participanți să ne încânte cu recitaluri de versuri dedicate evenimentelor. Astfel, elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei, îndrumați de profesoara Oana Pintescu, au recitat poeme dedicate unirii, iar elevii de la Școala Gimnazială Nr. 4, îndrumați de profesoara Alina Leonte Dupu, au ales să recite poeme reprezentative.
Poeta Cătălina Orșivschi, profesoară la Clubul Copiilor, a dat glas creației proprii „La noi în Bucovina”, Gruia Ungurian a dedicat unirii un „Omagiu”, iar Aldona Patraș a prezentat personalitatea poetului Teofil Lianu, din care a recitat poemul „Sfântă Bucovină”.
Biblioteca Municipală a organizat la sediul instituției expoziția de carte „Un neam și o țară își scriu istoria, unirea cea mare” și o expoziție la sediul manifestării, la Casa de Cultură. Am dorit să întărim ideea, mai ales pentru cei tineri, că istoria și valorile noastre trebuie cunoscute și respectate, dacă ne dorim să fim o națiune demnă, cu un statut bine definit în lumea contemporană.
Lasă un răspuns