Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/orionmed/public_html/monitoruldedorna.ro/wp-content/themes/disto/functions.php on line 61
class="post-template-default single single-post postid-290239 single-format-standard mobile_nav_class jl-has-sidebar" itemscope="itemscope" itemtype="http://schema.org/WebPage">
Știrile zilei de13 octombrie 2024

Radu Ciocan a semnat proiectul de restaurare a opt case tradiționale din comuna Ciocănești

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a avut loc astăzi, de la ora 14:00, în prezența ministrului Marcel Boloș, parafarea unui proiect de suflet pentru administrația ciocăneșteană. Primarul Radu Ciocan a semnat proiectul „Restaurarea a opt gospodării tradiționale vechi din comuna Ciocănești”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul 4, coeziunea social și teritorială, componenta C11, turism și cultură, investiția I1, promovarea celor 12 rute turistice/culturale. Valoarea totală a proiectului este de 3.484.375,09 de lei, din care 2.811.383,93 de lei sunt asigurați prin PNRR, contribuția locală fiind de 672.991,16 de lei.

„Este un proiect la care ținem mult, mai ales că anul acesta aniversăm 20 de ani de la reînființarea comunei. Vreau să mulțumesc echipei de la primărie, împreună cu care am lucrat la acest proiect, și tuturor celor care ne susțin permanent. Până pe 30 martie 2023 trebuie făcute achizițiile de proiectare și execuție a lucrărilor și sperăm să le demarăm în cel mai scurt timp cu putință”, ne-a mărturisit primarul comunei Ciocănești, inginerul Radu Ciocan, imediat după semnarea proiectului.

Alte opt gospodării tradiționale vor fi restaurate, prin același program, și în comuna Brodina, contractul fiind semnat tot astăzi, 24 octombrie, de către primarul Vasile Uhliuc (foto).

Prin Componenta 11, Turism și Cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență al României sunt alocate peste 100 de milioane de euro pentru promovarea a 12 rute turistice și culturale, din care face parte și ruta satelor cu arhitectură tradițională. Restaurarea gospodăriilor are ca scop creșterea numărului de turiști în localitățile beneficiare și promovarea acestora la nivel național și internațional.

Comuna Ciocănești, atestată documentar în anul 1400, într-un hrisov prin care se consemnează primirea muntelui Suhard de către domnitorul Alexandru cel Bun, a devenit celebră în lume după 1950, când au apărut primele case decorate cu modele populare, cunoscute sub numele de „case încondeiate”, fiindcă modelele se regăsesc și pe ouăle cu adevărat încondeiate din localitate.

Suceava a atras 7.460.000 de euro pentru restaurarea a 20 de obiective culturale cu potențial turistic extraordinar și 420.000 de euro pentru promovarea a 11 obiective/situri în cadrul a 4 rute culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *