Înălțarea Sfintei Cruci, marcată la 1.639 de metri altitudine, pe Vârful Oușoru

Peste 400 de credincioși din Bazinul Dornelor, silvicultori, oficialități, cadre militare și fețe bisericești s-au adunat miercuri, 14 septembrie, în jurul crucii de pe Vârful Oușoru pentru a sărbători Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche și importantă sărbătoare creștină închinată Crucii lui Iisus Hristos.

„Nu ne-a fost ușor, dar sunt încântat că am reușit să ne adunăm în număr atât de mare pentru al cincilea an consecutiv, chiar când celebrăm și Ziua Muntelui. Le sunt recunoscător tuturor celor care s-au implicat pentru ca și pelerinajul de anul acesta să fie o reușită: domnului primar Dănuț Candrea și Primăriei Comunei Dorna Candrenilor, preacucernicilor părinți, militarilor Batalionului de Vânători de Munte de la Roșu, dar și tuturor colegilor mei care m-au sprijinit în organizarea acestui eveniment”, a spus Nicolae Hurghiș, șeful Ocolului Silvic Dorna Candrenilor.

Pelerinajul, organizat pentru al cincilea an consecutiv de către Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, a fost onorat și de ceremonialul militarilor din Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”, comandați de către Lt. Col. Silviu Stelian Borșa. Militarii, purtând drapelul de luptă, au asigurat serviciile de gardă la monument. Slujba religioasă a fost oficiată de către un sobor de preoți care l-a avut în frunte pe Pc. Pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, răspunsurile fiind date de către coriștii de la Ecclesia din Dorna Candrenilor, îndrumați de parohul Gabriel Doroftiesei.

Au răspuns invitației organizatorilor și primarii din Vatra Dornei, Ilie Boncheș; Dorna Arini, Andrei Mazăre; Monor, Bistrița-Năsăud, Ioan Cira; și din Slatina, Suceava, Vlăduț Gherman.

„Mă emoționez de fiecare dată când văd atâta suflare adunată aici și, de la an la an, platoul de sub cruce e din ce în ce mai plin. Adresez mulțumirile primăriei tuturor celor care s-au ostenit să ajungă până aici și celor care s-au ocupat ca organizarea să fie ireproșabilă. Cred că locul acesta binecuvântat, la 1.639 de metri, este plin de harul lui Dumnezeu, care ne dă putere tuturor prin Sfânta Cruce pe care am cinstit-o și astăzi și care ne veghează permanent de aici, de pe acoperișul Țării Dornelor”, a declarat, la rândul său, primarul comunei Dorna Candrenilor, Dănuț Candrea.

În timpul Primului Război Mondial, pe Vârful Oușoru au fost lupte crâncene, mărturiile sunt prezente și astăzi prin ceea ce a rămas din acele tranșee săpate în munți, mulți oameni au fost răniți, alții au murit aici, iar cinstirea eroilor și ridicarea unei cruci este un gest binevenit.

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Iisus Hristos. Atât în calendarul bizantin, cât și în cel latin, această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie. Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea. Înălțarea Sfintei Cruci a început să se sărbătorească abia câteva secole mai târziu la Constantinopol, în 14 septembrie, când a fost rememorat, de asemenea, evenimentul readucerii la Ierusalim a Sfintei Cruci după ce fusese capturată de perși.

Ziua Muntelui a fost stabilită în calendarul autohton pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Stabilită prin lege, conform art. 8, alin. 2 din Hotărârea 715/2002, Ziua Muntelui marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *