Știrile zilei de23 martie 2025

FOTO. Efecte ale fenomenelor meteo periculoase înregistrate, noaptea trecută, în județul nostru

Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase prognozate s-au produs mai multe situații care au necesitat intervenția pompierilor militari din cadrul ISU Suceava, la nivelul mai multor locații din județ, astfel că pe timpul nopții trecute s-a intervenit pentru:

✅ municipiul Suceava – degajare arbori căzuți pe două autoturisme;
✅ municipiul Rădăuți – degajare arbore căzut pe carosabil;
✅ municipiul Vatra Dornei, strada Podu Verde – degajare arbori căzuți pe carosabil;
✅ municipiul Vatra Dornei, strada Popeni – degajare arbore căzut pe carosabil;

✅ orașul Vicovu de Sus – degajare stâlp căzut pe carosabil;
✅ orașul Vicovu de Sus – degajare arbore căzut pe carosabil;
✅ orașul Vicovu de Sus – degajare stâlp căzut pe carosabil;

✅ comuna Horodnic de Sus – degajare arbori căzuți pe carosabil;
✅ comuna Bilca – acoperiș casă de locuit luat de vânt;
✅ comuna Ilișești – degajare arbore căzut pe carosabil;
✅ comuna Vicovu de Jos – degajare arbore căzut pe carosabil.

ISU Suceava reamintește cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața: întreruperea oricăror activități în aer liber; închiderea ferestrelor și a ușilor; utilizarea telefoanelor cu fir se face doar în situații de urgență, fiind recomandată folosirea telefoanelor fără fir pentru utilizare; deconectarea de la priză a aparatelor și a altor echipamente electrice, precum TV, computer, aer condiționat, existând posibilitatea ca acestea să fie defectate.

În același timp, ISU Suceava recomandă adăpostirea într-un loc cât mai sigur, precum o construcție sau un autoturism, dar și să se evite folosirea apei și a dușurilor, deoarece apa și conductele instalațiilor pot cauza electrocutare în timpul fenomenelor meteo periculoase.

Dacă ești într-o zonă deschisă, precum un câmp, plajă, o ambarcațiune pe apă, așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi și cap, iar capul între genunchi. Fă-te o țintă cât mai mică posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!

Evită obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpurile, plajele sau o ambarcațiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete sau biciclete. Dacă te afli în pădure caută adăpost într-o zonă cu copaci mai puțin înalți.

Dacă ești într-o zonă deschisă mergi spre o zonă joasă, precum o vale. Dacă ești pe un lac ajungi la mal de urgență și adăpostește-te imediat. Evită drumurile! Un curent de apă adânc de doar 15 centimetri te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 de centimetri poate lua un autoturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *