Știrile zilei de4 decembrie 2023

Premiul cel mare de la Festivalul de Film din San Sebastian vine la Vatra Dornei

În perioada 19-21 august 2022, la Vatra Dornei, în organizarea Asociației „Gigi Ursu” și a Primăriei Municipiului Vatra Dornei, va avea loc prima ediție a Festivalului de Film „Bear Film Festival”, un eveniment cultural care va puncta șase premiere de film la Casa de Cultură „Platon Pardău”.

Evenimentul de Gală al festivalului va fi proiecția mult premiatului film „Blue Moon”, realizat în întregime la Cabana Gigi Ursu și în Vatra Dornei, în regia Alinei Grigore. La proiecția filmului, care va avea loc vineri, 19 iunie, de la ora 19:00, vor fi prezenți Alina Grigore, regizor, Gabi Suciu, Adrian Pădurețu, producători, și actorii Vlad Ivanov, Ioana Flora, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi și Ionuț Achivoaie.

Proiecțiile vor fi completate cu filmele: „Străjerii Deltei” (I și II), vineri și sâmbătă, de la ora 11:00, „Imaculat”, sâmbătă, de la ora 17:00, „Soții de militari”, sâmbătă, de la ora 19:00, și „Cu drag, Van Gogh”, duminică, de la ora 18:00.

„Crai nou” a câștigat, la sfârșitul lunii septembrie, trofeul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, fiind distins cu Scoica de Aur – Golden Shell, cel mai mare premiu acordat unui lungmetraj înscris în competiția oficială a festivalului din Spania, premiul urmând a fi expus și la Vatra Dornei.

Pelicula urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul său de dezumanizare. În încercarea de a urma studii superioare și de a scăpa de violența familiei disfuncționale, Irina se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure. O experiență sexuală cu un artist o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să își urmeze scopul de a fugi la București.

Un an și jumătate a lucrat Alina Grigore cu actorii din film pentru dezvoltarea personajelor, dar și a poveștilor din spatele acestora. În urma acestui proces, scenariul a fost rescris aproape în totalitate, o parte din poveste fiind dezvoltată chiar în timpul filmărilor realizate la Cabana Gigi Ursu, în apropiere de orașul Vatra Dornei: „Lucrul cu actorii a implicat o căutare a motivațiilor psihologice, a acțiunilor pe care personajele le întreprind, cu scopul atingerii unui act scenic autentic”.

Cabana Gigi Ursu este prima cabană privată din România, dar și una dintre cele mai vechi cabane din țară, fiind o locație reprezentativă pentru Bucovina datorită impactului istoric și cultural pe care l-a avut pentru întreaga zonă de munte. Cabana, parte a unui peisaj montan superb, a fost însă mistuită de flăcări la câteva luni distanță de finalizarea filmărilor, fiind repusă în funcțiune de cele două proprietare cu ajutorul donațiilor permanente care se fac pentru reconstruirea ei.

Filmările au avut loc, în mare parte, în Munții Giumalău. Echipa și actorii au fost găzduiți de Gabriela și Geta Ursu la cabana din zonă, acolo unde se petrece și acțiunea filmului. Întreaga echipă a vizitat două veri la rând locația pentru a testa cu directorul de imagine diferite viziuni estetice. Colaborarea a implicat o muncă de aproximativ 2-3 ani cu actorii, editorul și directorul de imagine, cu scopul de a cerceta viziuni estetice și de a experimenta felul în care pot fi surprinse situațiile scenice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *