Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a efectuat marți o vizită de lucru la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, pentru identificarea problemelor cu care unitatea sanitară se confruntă. Având în vedere că cele trei corpuri ale spitalului sunt construcții vechi, date în funcțiune în jurul anilor 1940-1950, aducerea acestora la nivelul exigențelor actuale este dificilă, iar în ceea ce privește unele aspecte, aproape imposibilă din punct de vedere tehnic.
Alături de prefectul județului, la discuții au participat și viceprimarul municipiului, Marius Rîpan, managerul spitalului, Valentin Stan, directorul medical al unității, doctorul Cristian Rusu, dar și doctorul epidemiolog Dinu Sădean, din partea DSP Suceava, și Marian Ruscan, din partea ISU.
Ultimele controale pe tema apărării împotriva incendiilor au avut loc în octombrie 2021 și ianuarie 2022, conform reprezentantului ISU Suceava. Deficiențele constatate au fost analizate pentru ca acestea sa fie înlăturate, chiar diminuate, în funcție de posibilitățile reale. În timpul activităților de control au fost organizate exerciții de evacuare, cât și instruirea personalului cu privire la folosirea instalațiilor de stingere a incendiilor.
Prefectul județului a solicitat efectuarea periodică a exercițiilor comune, cu scopul de a crește capacitatea de reacție în cazul izbucnirii unui incendiu, exerciții care urmează a se desfășura lunar. În ultimul an, la Spitalul Municipal din Vatra Dornei au fost efectuate opt controale tematice, ultimele verificări fiind făcute pe 4 februarie 2022, la secția ATI, conform reprezentantului DSP Suceava.
Vizita de lucru a prefectului a vizat și Secția de Boli Infecțioase, acolo unde în momentul de față se află internați 38 de pacienți COVID. Deoarece configurația clădirii nu permite evacuarea în condiții de siguranță a pacienților internați la etajul întâi, în cazul unui incendiu, prefectul a solicitat DSP Suceava să dispună ca internarea pacienților COVID netransportabili să fie interzisă.
Proiecte susținute de Primăria Vatra Dornei, derulate prin POR
În cadrul vizitei de lucru a prefectului, viceprimarul orașului, Marius Rîpan, a prezentat proiectele de investiții susținute de către administrația locală și derulate prin POR. Astfel, s-a vorbit despre reabilitarea Secției de Obstetrică și Ginecologie, un proiect în valoare de 2.062.331 de lei, finalizat anul trecut, dar și despre extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului, un proiect aflat în etapa de evaluare tehnică a ofertelor depuse la licitație, cu o valoare de 13.650.305 de lei.
Administrația locală a depus și un proiect cu privire la creșterea siguranței pacienților, în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile, cu o valoare totală de 10.633.433 de lei. Proiectul face referire la consolidarea infrastructurii medicale, prin instalarea unor sisteme de detectare a incendiilor, dar și de alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în interior.
Dar o întâlnire a primarului cu viceprimarul și cu cine răspunde de curățenia și imaginea orașului nu se face? Orașul arată mai rău ca o comună! Pe pietonală, dacă te uiți pe pereții clădirilor, te apucă depresia! Clădirea unde funcționează Orange, de pe pietonală, stă să cadă. Aveți grijă să nu vă pice în cap! Ați adus orașul în groapă și acum îl acoperiți cu pământ! Rușine!