Garda Forestieră Suceava a descoperit nereguli în pădurile administrate de Ocolul Silvic Dealu Negru

Ca urmare a unei sesizări făcute de un jurnalist de investigație cu privire la fapte de încălcare a regimului silvic din două locații, din zona localităților Panaci și Dârmoxa, din județul Suceava, pe 23 septembrie delegați ai Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și delegați ai Ocolului Silvic Dealu Negru, s-au deplasat în teren în vederea verificării aspectelor sesizate.

În una din locațiile verificate, situată în zona localității Dârmoxa, într-o suprafață de fond forestier aflată în proprietate privată, aparținând unei persoane fizice, și administrată de către Ocolul Silvic Dealu Negru, a fost identificată o partidă de produse accidentale. Deși actul de punere în valoare prevedea recoltarea arborilor din categoria produselor accidentale, în teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi a căror caracteristici nu respectă natura produselor accidentale. Tot în cadrul aceleiași partizi a fost identificat și un arbore pe picior care, deși era pus în valoare ca produs accidental, nu întrunea această condiție.

Materialul lemnos rezultat în urma tăierilor, cu un volum de 20,99 mc, a fost predat în custodia OS Dealu Negru, iar ca urmare a aspectelor constatate Garda Forestieră Suceava va formula o sesizare penală cu privire la folosirea contrar dispozițiilor legale a dispozitivului de marcat și fals intelectual.

În altă locație, pe raza comunei Panaci, pe o pășune împădurită, proprietate privată aparținând unei persoane fizice, au fost identificați arbori care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat și diferite culori de vopsea. Întrucât există suspiciuni cu privire la utilizarea dispozitivului de marcat se va proceda la verificarea documentației care a stat la baza punerii în valoare în vederea stabilirii legalității punerii în valoare, exploatării și a expedierii materialelor lemnoase.

„Precizăm faptul că Garda Forestieră Suceava a demarat începând cu data de 21 septembrie un control cu privire la suprafețele de fond forestier administrare de către Ocolul Silvic Dealul Negru, de pe raza județului Suceava, la această dată fiind în derulare verificările scriptice, urmând ca începând cu data de 28 septembrie să înceapă și controalele de fond în teren, verificări la care vor participa și delegați ai Inspectoratului General al Poliției Române. Garda Forestieră Suceava apreciază efortul jurnaliștilor de investigație cu privire la protejarea pădurii și asigură pe toți cei interesați de întreaga disponibilitate și celeritate în soluționarea oricăror aspecte privind respectarea cadrului legal din domeniul silvic”, a declarat Mihai Gășpărel, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *