EXCLUSIV. Filmul „Blue Moon”, realizat la Cabana Gigi Ursu din Vatra Dornei, a avut premiera la Festivalul de Film de la San Sebastian

Filmul românesc „Blue Moon”, realizat în întregime la Vatra Dornei, a avut în această după-amiază premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, unde a fost selectat în competiția oficială. Pelicula regizată de Alina Grigore, filmată în totalitate la Cabana Gigi Ursu și în Vatra Dornei, este primul film românesc, din 2017 încoace, care ne reprezintă în competiția oficială.

„Ne bucură enorm că filmul a fost primit excelent după proiecția pentru presă și aplaudat la scenă deschisă în această seară, la premiera mondială, pentru marele public. A fost o muncă titanică și aș vrea să mulțumesc întregii echipe pentru toată dedicarea. Am revăzut împreună cu mama și secvențele în care apare cabana înainte de incendiu, iar emoțiile au fost cu atât mai mari. Sper să fie printre premianții acestei ediții, dar proiecția de astăzi este deja o mare realizare pentru noi toți”, ne-a mărturisit, în exclusivitate, de la San Sebastian, dorneanca Gabriela Ursu, producător executiv al filmului și titulara unui rol secundar în filmul lansat în această după-amiază.

De altfel, fiica cea mare a regretatului Gigi Ursu a fost însoțită de mama Geta la premiera internațională a filmului la festivalul supranumit „Cannes-ul Spaniei”.

Pelicula românească „Blue Moon” urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul său de dezumanizare. În încercarea de a urma studii superioare și de a scăpa de violența familiei disfuncționale, Irina se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure. O experiență sexuală cu un artist o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să își urmeze scopul de a fugi la București.

Alina Grigore nu se află la primul proiect cinematografic, din palmaresul personal făcând parte și producția românească „Ilegitim”, regizată de Adrian Sitaru. Unul dintre personajele principale, Sasha, a fost interpretat de Alina Grigore, iar la finalul colaborării cu regizorul Adrian Sitaru i s-a propus să încerce regia de film și să abordeze tehnicile dezvoltate în cadrul Școlii de Film și Teatru InLight.

Un an și jumătate a lucrat Alina Grigore cu actorii din film pentru dezvoltarea personajelor, dar și a poveștilor din spatele acestora. În urma acestui proces, scenariul a fost rescris aproape în totalitate, o parte din poveste fiind dezvoltată chiar în timpul filmărilor realizate la Cabana Gigi Ursu, în apropiere de orașul Vatra Dornei: „Lucrul cu actorii a implicat o căutare a motivațiilor psihologice, a acțiunilor pe care personajele le întreprind, cu scopul atingerii unui act scenic autentic”.

Cabana Gigi Ursu este prima cabană privată din România, dar și una dintre cele mai vechi cabane din țară, fiind o locație reprezentativă pentru Bucovina datorită impactului istoric și cultural pe care l-a avut pentru întreaga zonă de munte. Cabana, parte a unui peisaj montan superb, a fost însă mistuită de flăcări la câteva luni distanță de finalizarea filmărilor, fiind repusă în funcțiune de cele proprietari cu ajutorul donațiilor permanente care se fac pentru reconstruirea ei.

Filmările au avut loc, în mare parte, în Munții Giumalău. Echipa și actorii au fost găzduiți de Gabriela și Geta Ursu la cabana din zonă, acolo unde se petrece și acțiunea filmului. Întreaga echipă a vizitat două veri la rând locația pentru a testa cu directorul de imagine diferite viziuni estetice. Colaborarea a implicat o muncă de aproximativ 2-3 ani cu actorii, editorul și directorul de imagine, cu scopul de a cerceta viziuni estetice și de a experimenta felul în care pot fi surprinse situațiile scenice.

În filmul „Blue Moon”, rolurile principale sunt interpretate de Ioana Chițu și Mircea Postelnicu. Fiind un reprezentant al activismului, Ioanei îi place să abordeze roluri cu implicații educative sociale și politice. Mircea Postelnicu este cunoscut publicului pentru rolul său din „Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, dar și pentru felul riguros în care lucrează la un rol. Din distribuție fac parte și actorii Vlad Ivanov, Ioana Flora, Mircea Silaghi, Emil Măndănac, Robi Urs și Ilinca Neacșu.

Alina Grigore este mai puțin preocupată de actorie, iar în perioada recentă s-a concentrat pe experimentarea situațiilor și a personajelor scenice prin regie și pedagogie. Ea este fondatoarea Școlii Private de Teatru și Film InLight, dar și doctorand și asistent la UNATC. Alina Grigore a terminat actoria la UNATC, la clasa lui Ion Cojar și Adrian Titieni, și a decis să urmeze regia la îndrumarea lui Adrian Sitaru, alături de care lucrează la diferite proiecte de teatru și film.

1 comentariu publicat:

  1. Carmina

    Ne bucurăm că acest film a fost nominalizat pentru Festivalul de la San Sebastian, dar și că o parte din filmări au fost realizate în zona noastră, respectiv în Munții Giumalău și la Cabana Gigi Ursu. Ar fi fost fericit dacă ar mai fi trăit. Sperăm să aveți succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *