Legendarul primar al Dornei, Vasile Deac, alături de echipa sa, a înțeles că spiritul se cultivă prin cărți, că lectura îl poate recrea pe cititor ca persoană cu suflet sănătos, cu gândire deschisă spre înțelegerea lumii și a vremurilor. Fiind un om al faptei, în anul 1901 a construit Palatul Național Român, viitor sediu al bibliotecii publice. În trei camere de la parterul clădirii a fost organizat Cabinetul de Cetire, cu o mie de volume în limba română, primite prin donație, și cu un bibliotecar.
Vremurile au schimbat însă destinația clădirii, iar de abia în anul 1975 s-a revenit la destinația inițială de bibliotecă. În anul 1992 a primit denumirea „G. T. Kirileanu”, după personalitatea dorneană de vastă cultură umanistă, fost bibliotecar al Casei Regale. Împlinirea celor 120 de ani de activitate a bibliotecii a fost marcată, la Vatra Dornei, printr-o reușită manifestare organizată de instituția gazdă, cu sprijinul primăriei, prin Direcția pentru Turism, Cultură și Salvamont.
La această sărbătoare au participat reprezentanți ai administrației locale, conducerea altor entități culturale și de educație cu care biblioteca a colaborat, bibliotecari din orașele și municipiile județului, scriitori dorneni și membri ai „Arboroasei”. În deschidere, bibliotecarul coordonator Nicoleta Todașcă a subliniat semnificația momentului și a prezentat invitații. Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, a vorbit despre importanța bibliotecii pentru cultura dorneană, șansa de a fi fost vizitată de mari personalități culturale, care au îmbogățit-o prin manifestări și cărți.
Anunțul său că va fi renovată clădirea, că vor fi implementate proiecte în sprijinul educației, al învățământului și culturii, a fost primit cu bucurie de către cei prezenți. Istoricul instituției a punctat în detaliu, prin momente semnificative, nominalizarea personalităților care au intrat în bibliotecă și structura zestrei deținută de instituție. A fost prezentat, de asemenea, și fondul documentar bogat al bibliotecii, compus din cărți, ziare, reviste de cultură, publicații în care au semnat dornenii, reviste școlare, filme, CD-uri, tablouri, monografii din Țara Dornelor, documente de la activități și altele, care au constituit obiectul unei pertinente prezentări realizate de bibliotecarul Nicoleta Todașcă. Ulterior, în cadrul evenimentului a fost proiectat și un documentar în imagini realizat de colectivul instituției.
Imaginile au atestat, prin documente vechi de peste o sută de ani, larga adresabilitate către toate categoriile de cetățeni, dar și rolul instituției în cadrul activității culturale a comunității. Au fost prezentate, de asemenea, statutele originale ale cabinetului de lectură, selectiv din toate etapele de activitate și colaborările cu alte instituții și organizații.
De o importanță deosebită pentru cinstirea memoriei unei mari personalități dornene, dramaturgul Ion Luca, este sala ce îi poartă numele, amenajată de cercetătorul și istoricul literar Nicolae Cârlan. Profesorul Gheorghe Gabriel Cărăbuș, managerul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, a observat atenția care s-a acordat culturii în comunitatea dorneană, chiar și sub stăpânire străină, a apreciat activitatea bibliotecii, organizarea manifestării și sprijinul acordat de primărie.
Acesta a concluzionat că „o bibliotecă este un tezaur, conservă cartea, nu are doar rolul de a împrumuta cărți, iar la Vatra Dornei se îndeplinește această misiune prin promovarea în spațiul public a valorilor pe care le deține”. Profesorului Cărăbuș i-a fost dăruită diploma de excelență din partea Primăriei Vatra Dornei, iar președintele ASATD, preotul Mihai Valică, a evidențiat rezistența prin cultură în decursul istoriei, a apreciat activitatea bibliotecii și a dezvoltat ideea scrierii „cu rost”.
„Darul de a scrie este dat oamenilor de către Dumnezeu. Ei sunt datori a pune la lucru talentul, cu folos, chiar în perioade grele, pentru că adevărații oameni luminați își dau valoarea în asemenea perioade. Rolul scriitorului este să aducă în fața cititorilor lucruri bune, prin cuvântul cu rost. Cartea trebuie să se adreseze inimii, sufletului, voinței și rațiunii”, a mărturisit, printre altele, preotul Valică, regretând că unii tineri nu citesc îndeajuns și nu apelează la scrierile științifice.
În intervenția personală m-am referit la colaborarea Filialei „Arboroasa” a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina” cu biblioteca și alte instituții în activitatea de promovare a unor valori care ne reprezintă: limba română, prețuirea trecutului istoric, a moștenirii culturale, păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor. Profesorul Mihai Cioată, om de presă și consilier județean, se consideră un „om al cetății”, a apărat biblioteca și a declarat că ar trebui achiziționate de către comunitatea dorneană toate clădirile monument istoric din Vatra Dornei.
Profesorul Cioată a subliniat și rolul pe care cărțile și cuvintele l-au avut în viața sa. Considerând că biblioteca și dascălii „au plantat semințele” în vederea menținerii lecturii, profesorul Cioată a prezentat detalii despre realizările Clubului de Lectură de la Liceul Teoretic „Ion Luca”, pe care îl coordonează, proiectele realizate și altele viitoare, premiile obținute, însoțind informațiile cu imagini.
„Cartea este haina noastră ignifugă”, a concluzionat profesorul Mihai Cioată.
Bibliotecarul Nicoleta Todașcă a prezentat în detaliu Sala Ion Luca, cu lansarea cărților lui Nicolae Cârlan în acest spațiu. Despre volumul „Un dramaturg în Țara Dornelor”, pe care l-a coordonat, consiliată de Nicolae Cârlan, a vorbit profesoara Jenica Romanică, citând pe toți autorii articolelor care au contribuit la o mai bună cunoaștere a dramaturgului. Vorbitoarea s-a referit și la alte manifestări pe care le-a organizat pe aceeași temă, a prezentat mesajul de suflet transmis de profesorul Nicolae Cârlan și mesajul pictoriței Valentina Anechitei.
Scriitorul Gheorghe Patza a subliniat complexitatea operei lui Ion Luca, pentru înțelegerea căreia este nevoie de pregătire, iar referitor la volumul pe care l-a lansat a evidențiat interviul său cu Ion Marcu, fostul director al Clubului Stațiunii Balneare, un bun prieten cu Ion Luca. Felicitări pentru organizarea evenimentului au primit cei în cauză din partea profesorului Gruia Ungurian, care a recitat și un poem propriu despre carte. Aldona Patraș a subliniat atașamentul familiei sale față de bibliotecă.
Soțul său, Constantin Patraș, a expus sculpturi în os, cu prilejul unor evenimente, o parte din aceste lucrări fiind donate instituției după trecerea sa la cele veșnice. Profesoara Iulia Juravle, directoarea Școlii Gimnaziale Dorna Arini, a evidențiat buna colaborare cu biblioteca, cu Asociația „Arboroasa”, al cărei secretar a fost pentru o perioadă. Elevii din Dorna Arini au participat și participă în continuare la întâlnirile Cenaclului „Cornelia Maria Savu”, coordonat de profesoara Romanică. Va milita pentru cultivarea dragostei pentru lectură a elevilor, dar și pentru îndeplinirea misiunii de om al Dornelor.
Preotul Teofil Bradea, cercetător și editor din Oradea, a invitat la înlăturarea pesimismului privind viitorul culturii, cu exemple despre valorile pe care le deținem: un număr impresionant de cărți, numeroase biblioteci, locul șapte în Europa prin carte și cultură, Mihai Eminescu, care a depășit genii universale, preoți și dascăli care slujesc adevărul. Manifestarea a fost încheiată cu înmânarea, din partea primăriei, a unor diplome de excelență pentru promovarea cărții și a culturii dornene.
Lasă un răspuns