Al doilea om ucis de urși! Un cioban de 80 de ani, găsit mort după ce a fost sfâșiat de un urs în pădurile din Mureș

Bilanțul persoanelor omorâte de urși în zonele montane ale țării noastre a crescut astăzi la un total de două victime în decurs de doar câteva zile, după ce un alt cioban a fost atacat, iar mai apoi sfâșiat de un urs. Incidentul nefericit s-a petrecut, de această dată, în județul Mureș. Trupul neînsuflețit al bătrânului a fost găsit de salvatori după o nouă acțiune de căutare la care au luat parte zeci de polițiști, jandarmi, salvamontiști polițiști locali, vânători și voluntari, conform Zi de Zi.

Evenimentul tragic s-a petrecut în noaptea de 24 spre 25 iulie 2021, în satul Mura, din comuna Gornești, din județul Mureș. Puțin după miezul nopții, printr-un apel telefonic la 112 a fost anunțată dispariția unei persoane de la o stână de pe raza satului Mura. Bărbatul, în vârstă de 80 de ani, a fost dat dispărut de fiul său. În seara de sâmbătă, puțin după ora 20:00, băiatul a plecat de la stână cu treabă, iar tatăl său a rămas de unul singur să aibă grijă de animale.

Câteva ore mai târziu, în jurul orelor 00:00, băiatul s-a întors la stână, însă nu și-a mai găsit tatăl. El a sunat imediat la 112 pentru a-i anunța dispariția. Ajunși la fața locului, salvatorii au organizat o acțiune de căutare la care au luat parte polițiști, jandarmi, criminaliști, salvamontiști, polițiști locali și vânători. În cadrul operațiunii de căutare s-au folosit inclusiv drone și camere cu termoviziune.

„La data de 25 iulie, în jurul orei 00:05, polițiștii din Mureș au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că tatăl său, de 80 de ani, din Gornești, lipsește de la stână. De îndată s-a constituit o echipă de cercetare formată din 11 polițiști, dintre care un criminalist cu un câine de urmă, patru jandarmi, patru reprezentanți de la Salvamont Mureș, un polițist local și un paznic de vânătoare, care s-au deplasat la fața locului pentru efectuarea de activități de căutare”, a transmis IPJ Mureș.

Târziu în noapte, trupul neînsuflețit al bărbatului de 80 de ani a fost găsit de salvatori, după ore întregi de căutări. Conform reprezentanților Salvamont Mureș, bărbatul a fost găsit sfâșiat, fără suflare, cu leziuni incompatibile cu viața, cu ajutorul unei drone cu termoviziune.

„Nu putem zice că era noapte, era după ora 20:00. Băiatul său a plecat de la stână pe la ora 20:00 și când s-a întors nu l-a mai găsit. Cred că pe la ora 02:00 și ceva l-au găsit la o distanță de 300 de metri. Stâna era în Mura, dânșii sunt din Teleac”, a spus Kolcsar Gyiula, primarul comunei Gornești.

Un alt cioban a fost omorât vineri noapte de un urs, lângă Panaci

Amintim că vineri seară, la doi pași de satul Drăgoiasa, din comuna Panaci, un urs a înhățat o bovină de la o stână din zonă, iar doi ciobani au urmărit animalul în pădure, în speranța că ar fi reușit să recupereze vaca. Unul dintre cei doi bărbați a fost rănit de urs și a ajuns la Spitalul Județean Suceava cu răni multiple, în timp ce al doilea bărbat a fost dat dispărut în pădurile de pe fondul forestier. După ce a ajuns la UPU Suceava, ciobanul de 45 de ani a fost transferat mai departe la un spital din Iași.

Întreaga situație a fost anunțată printr-un apel telefonic la 112, în jurul orelor 19:30. Un al treilea cioban de la aceeași stână a fost cel care l-a luat pe bărbatul rănit de urs și l-a transportat până în zona în care a sosit o ambulanță din partea SAJ Suceava. Toader Dima, în vârstă de 45 de ani, a suferit răni la nivelul capului, membrelor și toracelui. După ce a fost preluat de o ambulanță cu asistent, în drum spre Suceava a fost efectuat transferul acestuia într-o ambulanță cu medic.

La momentul preluării de către ambulanță, ciobanul era stabil și conștient și putea să comunice cu personalul medical. Conform informațiilor publicate de colegii de la Monitorul de Suceava, bărbatul a suferit plăgi mușcate la nivelul feței, a avut trei degete amputate și traumă abdominală.

Ulterior, în pădurile din apropierea stânei a fost demarată o acțiune amplă de căutare, coordonată inițial de Salvamont Vatra Dornei, la care au luat parte lucrători din structurile MAI, dar și vânători, salvamontiști și voluntari. Spre noapte, căutărilor li s-au alăturat și echipaje din cadrul ISUJ Iași și ISU Neamț cu mai multe camere cu termoviziune. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a intervenit cu 21 de pompieri militari, un echipaj medical SMURD și două autoșenilate.

Bărbatul omorât de un urs în seara zilei de vineri, 23 iulie, avea 26 de ani și lucra ca cioban la o stână. Mihai Cadar era de loc din județul Harghita, iar stâna la care lucra se află pe teritoriul județului, în imediata apropiere a graniței cu județul Suceava, lângă satul Drăgoiasa, din comuna Panaci.

Atacul dat de urs între Panaci și Bilbor a avut un deznodământ tragic în dimineața de sâmbătă. Tânărul dat dispărut încă de vineri seară, de la orele 20:00, și căutat de zeci de salvatori până la miez de noapte, a fost găsit mort la aproximativ 300 de metri de locul în care a fost văzut în pădure vineri seară, imediat după atacul ursului. Din nefericire, leziunile sale erau incompatibile cu viața, iar salvatorii l-au preluat și au solicitat sprijin salvamontiștilor pentru a fi coborât de pe munte.

Toți cei trei ciobani care lucrau la stâna din zonă sunt de domiciliu din județul Harghita. Tragicul scenariu s-a petrecut pe fondul forestier din județul Harghita, iar fondul de vânătoare din zonă se află în administrația Ocolului Silvic Broșteni. Un dosar penal a fost întocmit încă de aseară, iar ancheta penală a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Toplița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *