VIDEO/AUDIO/FOTO. Ciobanul dispărut după ce a fost atacat de urs a fost găsit mort în pădure. Cine era tânărul?

Tânărul în vârstă de 26 de ani dat dispărut încă de vineri seară în pădurile din județul Harghita, după ce a fost atacat de un urs, a fost găsit în această dimineață fără suflare. Bărbatul se afla la aproximativ 300 de metri de locul în care a fost ultima oară observat în pădure vineri seară. De loc din județul Harghita, individul era cioban la o stână situată într-o zonă greu accesibilă din apropiere de granița cu județul Suceava, lângă Drăgoiasa, comuna Panaci.

„Din datele primite în dispeceratul ISU Suceava, în această dimineață, în jurul orei 07:40, jandarmii suceveni au găsit trupul tânărului de 26 de ani, care a fost dat dispărut ieri seară. Acesta se afla la o distanță de aproximativ 300 de metri față de locul unde a fost observat ultima oară, în interiorul pădurii. Din nefericire, leziunile sale erau incompatibile cu viața. Jandarmii l-au preluat și au solicitat sprijin echipajelor Salvamont pentru a-l coborî de pe munte, înspre județul Harghita”, a declarat, pentru Monitorul de Dorna, Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.

Amintim că vineri seară, la doi pași de satul Drăgoiasa, din comuna Panaci, un urs a înhățat o bovină de la o stână din zonă, iar doi ciobani au urmărit animalul în pădure, în speranța că ar fi reușit să recupereze vaca. Unul dintre cei doi bărbați a fost rănit de urs și a ajuns la Spitalul Județean Suceava cu răni multiple, în timp ce al doilea bărbat a fost dat dispărut în pădurile de pe fondul forestier. După ce a ajuns la UPU Suceava, ciobanul de 45 de ani a fost transferat mai departe la un spital din Iași.

Întreaga situație a fost anunțată printr-un apel telefonic la 112, în jurul orelor 19:30. Un al treilea cioban de la aceeași stână a fost cel care l-a luat pe bărbatul rănit de urs și l-a transportat până în zona în care a sosit o ambulanță din partea SAJ Suceava. Toader Dima, în vârstă de 45 de ani, a suferit răni la nivelul capului, membrelor și toracelui. După ce a fost preluat de o ambulanță cu asistent, în drum spre Suceava a fost efectuat transferul acestuia într-o ambulanță cu medic.

La momentul preluării de către ambulanță, ciobanul era stabil și conștient și putea să comunice cu personalul medical. Conform informațiilor publicate de colegii de la Monitorul de Suceava, bărbatul a suferit plăgi mușcate la nivelul feței, a avut trei degete amputate și traumă abdominală.

Ulterior, în pădurile din apropierea stânei a fost demarată o acțiune amplă de căutare, coordonată inițial de Salvamont Vatra Dornei, la care au luat parte lucrători din structurile MAI, dar și vânători, salvamontiști și voluntari. Spre noapte, căutărilor li s-au alăturat și echipaje din cadrul ISUJ Iași și ISU Neamț cu mai multe camere cu termoviziune. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a intervenit cu 21 de pompieri militari, un echipaj medical SMURD și două autoșenilate.

Cine era tânărul omorât de urs în pădure?

Bărbatul omorât de un urs în seara zilei de vineri, 23 iulie, avea 26 de ani și lucra ca cioban la o stână. Mihai Cadar era de loc din județul Harghita, iar stâna la care lucra se află pe teritoriul județului, în imediata apropiere a graniței cu județul Suceava, lângă satul Drăgoiasa, din comuna Panaci.

Atacul dat de urs între Panaci și Bilbor a avut un deznodământ tragic în dimineața de sâmbătă. Tânărul dat dispărut încă de vineri seară, de la orele 20:00, și căutat de zeci de salvatori până la miez de noapte, a fost găsit mort la aproximativ 300 de metri de locul în care a fost văzut în pădure vineri seară, imediat după atacul ursului. Din nefericire, leziunile sale erau incompatibile cu viața, iar salvatorii l-au preluat și au solicitat sprijin salvamontiștilor pentru a fi coborât de pe munte.

Toți cei trei ciobani care lucrau la stâna din zonă sunt de domiciliu din județul Harghita. Tragicul scenariu s-a petrecut pe fondul forestier din județul Harghita, iar fondul de vânătoare din zonă se află în administrația Ocolului Silvic Broșteni. Un dosar penal a fost întocmit încă de aseară, iar ancheta penală a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Toplița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *