UPDATE. Doi ciobani din Panaci au fost atacați de urs! Un bărbat a murit, unul se află în stare gravă la spital

Doi ciobani au fost atacați în această seară de un urs, în apropiere de localitatea Panaci. Vineri seară, pe 23 iulie, doi bărbați s-au întâlnit cu un urs, fiind atacați de animalul sălbatic. Cele două persoane au 45 de ani, respectiv 26 de ani, cel dintâi fiind grav rănit în zona spatelui și a feței și transferat la o unitate medicală din apropiere. Tânărul de 26 de ani este dat dispărut de autorități, fiind căutat pe fondul forestier. Atacul dat de urs ar fi avut loc pe raza județului Harghita.

UPDATE (24 iulie, ora 10:08). Cine era tânărul omorât de urs în pădure? Bărbatul omorât de un urs în seara zilei de vineri, 23 iulie, avea 26 de ani și lucra ca cioban la o stână. Mihai Cadar era de loc din județul Harghita, iar stâna la care lucra se află pe teritoriul județului, în imediata apropiere a graniței cu județul Suceava, lângă satul Drăgoiasa, din comuna Panaci. Mai multe detalii în acest articol.

UPDATE (24 iulie, ora 09:14). Din datele primite în dispeceratul ISU Suceava, în această dimineață, în jurul orei 07:40, jandarmii suceveni au găsit trupul tânărului de 26 de ani, care a fost dat dispărut ieri seară. Acesta se afla la o distanță de aproximativ 300 de metri față de locul unde a fost observat ultima oară, în interiorul pădurii. Din nefericire, leziunile sale erau incompatibile cu viața. Jandarmii l-au preluat și au solicitat sprijin echipajelor Salvamont pentru a-l coborî de pe munte, înspre județul Harghita, conform ISU Suceava.

UPDATE (24 iulie, ora 00:28). Persoana căutată de către salvatori nu a fost găsită până la această oră, iar autoritățile așteaptă echipajele ISU cu camerele de termoviziune. În același timp, căutările au fost suspendate până la primele ore ale dimineții.

UPDATE (23 iulie, ora 23:29). Toader Dima se numește bărbatul cu răni multiple provocate de urs și are 45 de ani. Bărbatul are plăgi mușcate la față, trei degete amputate și traumă abdominală. Mihai Cadar, în vârstă de 26 de ani, este bărbatul dispărut în pădure. Cei doi au domiciliul în județul Harghita, conform colegilor de la Monitorul de Suceava.

UPDATE (23 iulie, ora 23:11). „Cu privire la activitățile de căutare a persoanei dispărute este clar că eforturile sunt comune și toate resursele sunt utilizate. Evenimentul a avut loc în județul Harghita, iar colegii din județul Suceava ajută cu tot suportul medical și activități de căutare prin toate structurile MAI, având în vedere faptul că, geografic, entitățile responsabile sunt mai apropiate de zona în care s-a produs incidentul. Veștile sunt bune cu privire la victimă, în sensul că la această oră viața nu îi este pusă în pericol. Sunt continuate activitățile de căutare în cazul bărbatului de 26 de ani atât pe raza județului Harghita, cât și Suceava, sub coordonarea autorităților din județul Harghita, iar dosarul penal întocmit pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului este gestionat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Toplița”, a transmis ISU Suceava.

UPDATE (23 iulie, ora 22:49). ISU Suceava intervine la fața locului cu 21 de pompieri militari, cu o ambulanță SMURD și două autoșenilate. În sprijin au sosit la fața locului și colegi din partea ISU Iași și ISU Neamț, cu mai multe camere de termoviziune. Informarea Serviciului Salvamont a fost făcută în jurul orei 20:00, iar intervenția se desfășoară sub coordonarea colegilor din județul Suceava.

UPDATE (23 iulie, ora 22:35). „Evenimentul privind atacul de urs din zona fondului forestier arondat județelor Suceava, Harghita și Mureș a avut loc pe raza județului Harghita. Ursul ar fi atacat o bovină în zona unei stâni de pe raza județului Harghita, iar trei bărbați au încercat să alunge animalul. Un bărbat de 45 de ani a fost atacat de urs, suferind multiple leziuni, și a fost transportat la o unitate medicală de pe raza județului Suceava. Un tânăr de 26 de ani a reușit să fugă, fiind căutat în fondul forestier de echipe comune de jandarmi montani și polițiști. Cel de-al treilea bărbat este cel care a sunat la 112. Toți cei trei sunt din județul Mureș și lucrau la o stână din județul Harghita. Echipe de polițiști, jandarmi și salvamontiști din Suceava sprijină activitățile de căutare a bărbatului de 26 de ani inițiate și coordonate de autoritățile din Harghita. De asemenea, dosarul penal întocmit în acest caz este instrumentat de autoritățile judiciare din Harghita”, a transmis comisarul șef Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava.

UPDATE (23 iulie, ora 22:26). La această oră căutările se desfășoară în pădurile de pe raza județului Harghita, dat fiind faptul că satul Drăgoiasa se află la granița dintre județele Suceava și Harghita.

UPDATE (23 iulie, ora 21:44). Bărbatul preluat de ambulanță a fost transportat la Spitalul Județean Suceava cu plăgi la nivelul capului, toracelui și membrelor. Ambulanța care a preluat victima din zona Drăgoiasa era doar cu asistent, iar în drumul spre municipiul Suceava a fost efectuat transferul pacientului într-o ambulanță cu medic.

UPDATE (23 iulie, ora 21:02). „Prima victimă se află deja în ambulanță, în drum spre Spitalul din Vatra Dornei, urmând, date fiind gravitatea rănilor, a fi transferată mai departe”, au transmis reprezentanți ai Salvamont Vatra Dornei.

Incidentul a fost sesizat autorităților de către un cioban din zonă. Ciobanul l-a transportat până la ambulanță pe bărbatul rănit grav de animalul sălbatic. În urma evenimentului, pe urmele celui de-al doilea bărbat, dat dispărut, au pornit salvatorii, care au demarat o acțiune de căutare în pădure.

„Intervenție a unei echipe Salvamont Suceava pentru recuperarea și acordarea primului ajutor în cazul a două persoane atacate de un urs în zona Drăgoiasa. Una dintre victime a fost preluată de un echipaj SAJ Suceava, iar căutările celei de-a doua victime continuă”, a transmis Salvamont Suceava.

În urma sesizării evenimentului, la fața locului au intervenit autoritățile cu două autoturisme, dar și șase salvatori montani. Ulterior, căutărilor s-au alăturat și vânători din zonă, dar și echipaje din partea Jandarmeriei și Poliției Suceava. Conform primelor informații, în zona respectivă nu există semnal GSM, iar salvatorii comunică cu ajutorul stațiilor de emisie-recepție din dotare. Cei doi bărbați ar fi ciobani la o stână din apropierea localității Panaci. Cei doi ar fi pornit în căutarea unei vaci care anterior ar fi fost înhățată de un urs. Pe drum însă s-au întâlnit cu un urs, care i-a atacat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *