Știrile zilei de13 decembrie 2024

Să nu uităm lecțiile istoriei: 28 iunie 1940 și ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord

Istoria neamului românesc a înregistrat, în timp, mai multe evenimente nefaste care ar trebui să fie pentru generațiile prezente și viitoare lecții din care să învățăm cum să acționăm pentru ca acestea să nu se repete. În primul rând, avem datoria de a cunoaște adevărul istoric, de a transmite tinerilor dragostea pentru înaintași și respectul pentru cei care s-au jertfit în numele unui ideal.

O zi neagră din istoria noastră a fost 28 iunie 1940 când, prin Ultimatumul Sovietic, am pierdut două părți din trupul țării, Basarabia și regiunea Cernăuți; și azi neamul românesc trăiește rana deschisă a regăsirii pe trei hărți. Filiala „Arboroasa” a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina” din Vatra Dornei, înființată în aprilie 1991, de către profesorul Tațiana Vlad Guga (având 30 de ani de activitate neîntreruptă), a marcat în fiecare an acest moment.

Și în anul 2021, în colaborare cu Filiala „Martirii Neamului” a Asociației „Cultul Eroilor – Regina Maria” din Vatra Dornei, a cărui președinte este preotul Mihai Valică, membrii „Arboroasei”, dar și alți dorneni, s-au reunit la Catedrala „Sfânta Treime” pentru evocarea acestui moment din istoria noastră. Întâlnirea a debutat cu un te deum oficiat de preoții Mihai Valică și Marius Magherca, în memoria membrilor asociației trecuți la cele veșnice, a refugiaților, a martirilor de la Fântâna Albă și Lunca Prutului, a celor ce și-au găsit sfârșitul în deportările din Siberia, Kazahstan și la Canal.

În cuvântul de învățătură și în intervențiile de pe parcursul desfășurării manifestării, preotul Mihai Valică a subliniat importanța neuitării trecutului și a urmărilor unor evenimente, prețuirea înaintașilor și a atenționat asupra altor pericole din zilele noastre care vor afecta generațiile viitoare, pierderea identității naționale fiind unul dintre exemple.

Colonelul în rezervă Ioan Abutnăriței, președintele Filialei Vatra Dornei a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, a vorbit despre Ultimatumul Sovietic, deciziile conducerii statului român din acel moment, urmările nefaste ale Ultimatumului Sovietic, pe care le trăim și azi, și situația din regiunea Cernăuți.

Au fost lansate două cărți în cadrul acestui eveniment, și anum „Pași prin timp. Gânduri”, de Aldona Ioana Patraș, și „Sunt omul drumului”, de Anica Facina. Cărțile au fost prezentate de către autori, care au lecturat momente semnificative. Aldona Patraș a recitat poeme de tip haiku dedicate anotimpului vara, iar Anica Facina a prezentat proza scurtă „Tată, ce este Basarabia?”.

În cadrul evenimentului au recitat din creațiile lirice proprii Gruia Ungurian și Paraschiva Abutnăriței. Aceste activități reprezintă un semn al dorinței de a nu uita istoria și de a-i încredința pe frații români de dincolo de granițe că le suntem alături în eforturile lor de a-și păstra ființa românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *