Sportivul Iulian Pop s-a calificat la Campionatul Balcanic de Alergare Montană

Pe 11 aprilie 2021, la Câmpulung Moldovenesc s-a desfășurat Campionatul Național de Alergare Montană, pe distanță scurtă, etapa de selecție pentru Campionatul Balcanic de Alergare Montană. Sportivul Iulian Pop, din Ciocănești, legitimat la Clubul Sportiv Municipal „Dorna” Vatra Dornei încă din anul 2017, a luat parte la competiție și a reușit să termine cursa pe locul al treilea, dar și să obțină un bilet de calificare la Campionatul Balcanic de Alergare Montană.

„O cursă pregătită pas cu pas, încă de pe 1 ianuarie, când am început volumul mare de antrenamente pe munți, prin ger și prin vreme nu prea bună de multe ori. Progresul s-a instalat repede în picioare, odată cu acumularea de kilometri și de elevație. Au fost antrenamente și la minus 25 de grade, când gerul îți tăia orice suflare”, afirmă sportivul Iulian Pop.

Tânărul de 18 ani a luat parte la antrenamentele zilnice pentru această competiție cu toate că o bună perioadă de timp a fost accidentat.

„Chiar și accidentat, zilnic m-am încăpățânat și am ieșit la antrenament. Mai într-un picior, mai pe amândouă, alergam ușor ca să nu ratez absolut nicio zi. Am concurat, chiar și așa, la două competiții dure, cu multă elevație și în condiții dure, unde accidentarea se resimțea. Am confirmat la ambele că nivelul meu de pregătire se menține”.

După trei săptămâni de fizioterapie și kinetoterapie, reprezentantul CSM Dorna a reușit să se pună pe picioare și să reia în forță antrenamentele lungi, cu multă elevație, după care a intrat în perioada de intensitate, prin scăderea volumului de kilometri.

„Antrenamentele, deși erau mai scurte, erau intense și cu multă elevație. La fiecare antrenament mă vedeam acolo pe podium, pe prima treaptă, iar asta mă motiva să îmi depășesc limitele aproape la fiecare antrenament montan. Zilele treceau repede, iar naționalele se apropiau. Cu o săptămână înainte, am alergat de control la Campionatul Național de Alergare pe Șosea, pe un traseu de zece kilometri, unde am obținut o medalie de bronz la echipe”.

Cu două zile înainte de competiția de la Câmpulung Moldovenesc, sportivul din Ciocănești a aflat că s-a schimbat traseul pe care urma să alerge.

„Inițial nu am crezut, m-am gândit că poate a fost o încurcătură. Dar chiar așa a fost. A doua zi, cu mai puțin de 24 de ore înainte de cursă, după ședința tehnică am fost anunțat de antrenorul meu că traseul nu mai este același. Ba chiar mai mult, doamna care a făcut schimbarea aceasta a ales un traseu de cros, care nu aduna mai mult de 230 de metri diferență de nivel în cei cinci kilometri”.

Federația Română de Atletism a acceptat schimbarea traseului, de la 500 de metri diferență pozitivă de nivel, cât avea inițial primul traseu, la nici jumătate din acesta.

„Am încercat să mă liniștesc și să mă concentrez. De la titlul național la care visam, am ajuns să nu mai am nicio așteptare din cauza traseului, nici măcar de top zece. În ziua cursei nu îmi puteam scoate asta din minte. Emoțiile au dispărut pentru că așa este când nu mai ai un obiectiv”.

„Antrenorul mă încuraja și tot țipa la mine că m-am calificat la Balcaniadă. Am început să o rup la fugă pe ultimul kilometru, care a avut și o coborâre cum era de așteptat. Îl depășesc și pe colegul meu și trec ultimul kilometru cu ultimele puteri. Lăsând la o parte toată dezamăgirea cu schimbarea traseului, am obținut prima medalie la individual la naționale, chiar și pe un traseu mai mult demn de cros decât de alergare montană”.

Iulian Pop a reușit să termine cursa de la Câmpulung Moldovenesc pe poziția a treia și a obținut o medalie de bronz, dar și biletul de care avea nevoie pentru a participa la Campionatul Balcanic de Alergare Montană. Cursa de pe 15 mai urmează să se desfășoare în același oraș din Bucovina, unde tânărul își propune să le dovedească tuturor că este cel mai bun junior pe alergare montană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *