Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/orionmed/public_html/monitoruldedorna.ro/wp-content/themes/disto/functions.php on line 61
class="post-template-default single single-post postid-285446 single-format-standard mobile_nav_class jl-has-sidebar" itemscope="itemscope" itemtype="http://schema.org/WebPage">
Știrile zilei de13 octombrie 2024

FOTO/VIDEO. O carte pentru prezent și pentru viitor: „Coșna, file de istorie”, de Dănuț Poenaru

Trăim într-o lume în care acționează pregnant o tendință de globalizare, ceea ce poate reprezenta un pericol pentru identitățile naționale. Națiunea română, cu o cultură relativ tânără, dar dornică să se înscrie activ și cu drepturi depline în concertul lumii europene, trebuie să fie conștientă că e necesar să-și apere propriile valori, prin care să se identifice. La unitatea acestei conștiințe trebuie să participe toate comunitățile, toți românii care-și vor găsi cu demnitate locul în lume.

Păstrarea a ceea ce este al nostru înseamnă mai întâi a ști cine suntem, de unde venim, încotro ne îndreptăm, ce avem de apărat. Există oameni, relativ tineri, care au înțeles acest mesaj al istoriei și au hotărât să lase ceva de valoare pentru comunitățile din care s-au ridicat. În această linie se înscrie Dănuț Poenaru din Coșna, un om al locului, pasionat de istorie, de cunoașterea ținutului natal și a moștenirii culturale și spirituale lăsată de înaintași.

A cercetat pe parcursul mai multor ani un număr mare de materiale despre zona noastră, precum monografii, studii, hărți, documente de arhivă, a intervievat oamenii locului de la care a aflat informații prețioase, a realizat numeroase fotografii. Cunoscându-i preocupările, un alt pasionat și cunoscut cercetător al istoriei Bucovinei, Paul Brașcanu, l-a determinat și l-a sprijinit să tipărească aceste informații. Astfel, anul trecut a ieșit de sub tipar o lucrare impresionantă de peste 700 de pagini, foarte bine documentată, cu o iconografie bogată și sugestivă, bazată pe o bibliografie de specialitate, de asemenea impresionantă.

Volumul „Coșna, file de istorie”, semnat de Dănuț Poenaru, a fost lansat (în condițiile impuse de pandemie) în sala Căminului Cultural din comuna Coșna, manifestarea demonstrând importanța unui asemenea instrument de cunoaștere a trecutului și a prezentului comunității și a zonei, nu numai pentru localnici, ci și pentru toți cei interesați de devenirea în timp a unei comunități și a unui spațiu geografic cu un parcurs special în istoria locurilor.

În deschiderea manifestării, primarul comunei, Gavril Pardău, a subliniat importanța momentului, a prezentat invitații și a oferit autorului o plachetă simbolică. Moderatorul manifestării, Paul Brașcanu, care semnează prefața cărții, l-a prezentat pe autor, subliniindu-i preocupările și dragostea sa pentru ținutul natal, cartea fiind scrisă „cu inima”, cu dorința de a lăsa ceva alor săi, cu credința că „cea mai scumpă moștenire este brazda unde odihnesc ai tăi”.

Vorbitorul a apreciat calitățile lucrării, structura acesteia, etapele documentării și bibliografia. Colonelul Ioan Abutnăriței consideră că prin această lucrare autorul se înscrie în rândul celor care au declarat război denigratorilor valorilor noastre, credinței, tradițiilor, însușirilor neamului românesc. Apreciază elogiul adus muncii, volumul și calitatea informațiilor, abundența detaliilor necesare înțelegerii unui conținut, limbajul accesibil, efortul de documentare, caracterul unitar al lucrării ce prezintă nu doar trecutul, ci și activitatea economică din zonă.

Fostă profesoară a autorului și director de școală, Maria Făt, prefațându-și intervenția cu un citat sugestiv din Rainer Maria Rilke, a subliniat importanța lucrării ca dovadă a vieții acestei comunități și a completat informațiile din volum cu detalii interesante: o întâlnire cu fiii satului, precizarea că de pe Valea Bancului se trimitea lemn de rezonanță pentru viori la Reghin.

Profesorul Făt a apreciat și prezentarea grafică a volumului, menționând că este un document util în activitatea cu elevii. Directoarea Școlii Gimnaziale, prof. Ofelia Arvinte, fostă colegă de școală cu autorul, a vorbit despre pasiunea acestuia pentru istorie, despre suflul patriotic ce îl animă (care lipsește generației tinere de azi). Consideră că lucrarea este un dar pentru viitorul comunei, un izvor de putere, un model din care copiii să învețe să iubească locul unde s-au născut, zona, țara.

„Aici se poate trăi frumos, comunitatea poate alege cum să trăim, așa cum au ales și înaintașii”, a subliniat profesorul Arvinte, apreciind și sprijinul acordat de primărie, de Consiliul Local în editarea cărții. Preotul paroh Claudiu Dănilă a subliniat două aspecte foarte importante: oamenii locului nu și-au părăsit niciodată credința, în pofida faptului că au trăit sub stăpânire străină, și-au păstrat cultura, cartea fiind un act de cultură, un dar prețios pentru cei ce vor veni de la un om și de la o familie exemplară”.

Preotul Dumitru Borgovan, fiu al satului, a apreciat faptul că autorul este o persoană disciplinată, calitate ce i-a fost utilă în scrierea cărții. Meritoriu este că a surprins „sufletul coșneanului”, ocupațiile oamenilor locului (în prezent unele s-au pierdut). „Aici să înălțăm țara, neamul și credința”, a încheiat preotul Borgovan. Amănunte despre modul în care s-a documentat, cum a scris, de ce a scris, a oferit, cu emoție, autorul.

Prin intervenția sa s-au confirmat aprecierile privind complexitatea documentării, volumul de muncă, timpul, efortul și sacrificiile necesare pentru a finaliza acest demers. A impresionat exprimarea recunoștinței pentru cei care i-au fost exemplu prin scrierile lor, pentru cei care i-au oferit informații și sprijin (citați cu atenție în volum), pentru întreaga comunitate din care face parte.

În ceea ce ne privește, ne-a bucurat împlinirea unei dorințe exprimate la publicarea „Monografiei Comunei Coșna”, aceea ca activitatea noastră să fie continuată și dezvoltată de altă generație, aceasta fiind și dorința autorului lucrării „Coșna, file de istorie”, o carte pentru prezentul și pentru viitorul acestei comunități.

2 comentarii publicate:

  1. Cuvântul Liber

    Frumos articol. Un eveniment reușit această lansare, iar cartea este o lucrare complexă, bogată în informații și bine făcută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *