Știrile zilei de30 noiembrie 2021

A apărut lucrarea „Coșna, file de istorie”, scrisă de Dănuț Poenaru, subofițer al ISU Bucovina

În pragul marii sărbători de 1 Decembrie semnalăm apariția unei lucrări despre trecutul unei comunități din Ținutul Dornelor, mai precis despre trecutul comunei Coșna, o lucrare intitulată „Coșna, file de istorie”, scrisă de Dănuț Poenaru, un locuitor al acestei comune. Deși autorul nu este specializat în istorie sau în arta scrisului, fiind subofițer în cadrul ISU Bucovina, la Detașamentul de Pompieri din Vatra Dornei, este pasionat de istoria acestui ținut de poveste, în mod special de trecutul comunei natale.

Întrucât de-a lungul timpului teritoriul actual al comunei Coșna a fost divizat, făcând parte din provincii istorice sau teritorii administrative diferite, precum mutarea abuzivă a graniței spre Moldova de la sfârșitul anului 1769, când mare parte din teritoriul actual al comunei Coșna a trecut la Ardeal, la acel moment în cadrul Districtului Grăniceresc al Năsăudului, aflându-se sub administrație austriacă, iar mai apoi ungară.

Până în prezent datele istorice despre comuna Coșna, din perioada anilor 1769-1926, au fost prezentate sumar doar pentru teritoriul care a aparținut de Transilvania, de Ținutul Năsăudului, iar pentru a afla trecutul istoric al comunității din teritoriul ce a aparținut de Bucovina, coșnenii erau nevoiți să studieze monografiile comunelor Dorna Candrenilor și Poiana Stampei deoarece satul Podu Coșnei și o parte din satul Valea Bancului, din partea stângă a râului Coșna, a aparținut de comuna Dorna Candrenilor, iar satul Românești a aparținut, până în anul 1956, de Poiana Stampei.

Lucrarea de peste 700 de pagini cuprinde trei capitole distincte:

1. Aspecte cu privire la teritoriul și populația comunei Coșna (compus din 6 subcapitole);
2. Istoricul comunei Coșna (compus din 10 subcapitole);
3. Activitatea economică (compus din 14 subcapitole).

Autorul a considerat necesar ca trecutul istoric să fie prezentat de această dată pentru ambele teritorii, fiind structurat pe subcapitole în funcție de principalele evenimente istorice, prezentarea făcându-se separat pentru fiecare teritoriu în parte pentru ca fiecare locuitor din teritoriul actual al comunei să își cunoască trecutul.

Cartea reprezintă o sumă a ceea ce s-a cercetat și scris până la acest moment despre istoria acestor locuri, fiind un omagiu adus tuturor generațiilor care s-au succedat de-a lungul timpului, începând de la cea care a pus bazele cătunului Todășcani din deceniile 3-4 ale secolului al XVIII-lea, ulterior numindu-se Coșna, și până la cea de la mijlocul secolului al XX-lea. Pentru a fi mai convingător, autorul s-a străduit să introducă cât mai multe fotografii, multe din acestea inedite și bine realizate, reușind a reclădi o lume de mult apusă.

Sprijinindu-se pe documente autentice și pe o mulțime de informații aflate din numeroasele lucrări parcurse, din studiul arhivelor și a cronicilor locale, a documentelor de la Direcțiile Județene a Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud și Suceava și a celor de la București, autorul a putut să aprofundeze atât istoria teritoriului comunei, începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea, cât și istoria comunei de la înființare, din anul 1735, și până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, încheind partea de istorie cu un subcapitol important cu privire la mișcarea de rezistență din zonă.

O atenție deosebită este acordată activității economice și demografiei. Multe din faptele coșnenilor prezentate au așteptat de multă vreme să fie cunoscute, prin intermediul cuvântului scris, de generația actuală. Lucrarea de peste 700 de pagini se bucură, în același timp, de o prefață scrisă de autorul dornean Paul Brașcanu.

Mă bucur că Primăria Comunei Coșna, împreună cu Consiliul Local, a reușit să facă posibilă publicarea acestei cărți prin intermediul Asociației Cultural-Umanitare „Speranța” din Coșna, aceasta fiind tipărită în condiții grafice de excepție la Editura PIM din Iași. Situația dificilă în care ne aflăm din cauza pandemiei de Coronavirus face imposibilă o lansare de carte la acest moment, evenimentul fiind amânat pentru o dată ulterioară.

5 comentarii publicate:

 1. Paul Brașcanu

  Luni, 7 decembrie, apare articolul dedicat acestui eveniment și în ziarul Crai Nou.

 2. Ioan

  Felicitări autorului! O lucrare de ținută interesantă pentru istoria frământată a acestor locuri de legendă pe care întrucâtva le cunosc și eu și le admir. Lucrarea ar putea inspira și alți iubitori de istorie și tradiții locale de pe alte plaiuri ale patriei noastre și zău că nu ar dăuna nimănui. Trebuie un pic de curaj și determinare. Domnul Dănuț Poenaru a dovedit că se poate!

 3. Țăndărică

  Se pot face multe. Cu condiția să fii sprijinit, adică să ai câțiva oameni care să te ajute în mod dezinteresat cu informații și documente, precum și un sprijin financiar de la o autoritate competentă. Din ceea ce știu nu te poți baza pe Consiliul Local Vatra Dornei. Au ajuns acolo oameni care nu știu ce e aia cultură, sunt atrași numai de funcții și bani.

 4. Laura

  Am încercat în mai multe locuri și nu am reușit să procur această carte. Sunt din Piatra Neamț și doresc să comand această carte. Poate mă ajută cineva! Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.