Știrile zilei de21 februarie 2024

Activitatea scriitorilor dorneni în vreme de pandemie

Ne apropiem de sfârșitul unui an care s-a consumat atipic, care a adus confuzii, uneori teamă, alteori revoltă. De undeva ne pândește (nu știm până când) un inamic perfid care ne-a obligat să ne îndepărtăm fizic unii de alții, să observăm o disoluție a valorilor (temporară, sperăm).

În condițiile date, scriitorii dorneni au fost lipsiți de obișnuitele manifestări culturale la care participau, ca inițiatori sau colaboratori, în municipiul nostru sau în alte localități unde își au sediul entități culturale ai căror membri sunt și unii dorneni: cenaclurile literare din Vama sau Câmpulung, Societatea Scriitorilor Bucovineni din Suceava, Societatea pentru Cultură și Literatură Română din Rădăuți și Societatea Scriitorilor fără Frontiere din Iași.

Dragostea pentru cuvânt este însă un sentiment intrinsec, astfel a continuat editarea de cărți și colaborarea la reviste sau ziare care apar în spațiul bucovinean sau în alte zone. În această perioadă, poetul Vasile Cristea semnează volumul „Clepsidra cu poeme”, o sinteză valoroasă a întregii sale creații poetice, Jenica Romanică face efortul de a coordona și tipări un volum dedicat memoriei ilustrului nostru concitadin, pe drept marginalizat, Ion Luca.

Volumul „Un dramaturg în Țara Dornelor. Studii și materiale” cuprinde valoroase studii ale unor exegeți cunoscuți ai operei lui Ion Luca, și anume Nicolae Cârlan, ÎPS Bartolomeu Anania, Mihail Iordache și alții și amintiri ale dornenilor care l-au cunoscut. Gruia Ungurian se înscrie cu un volum de eseuri, cugetări, proză scurtă, intitulat „Meandre ale gândirii”, Paul Brașcanu, neobosit cercetător, cu „Din istoricul bisericii și comunității romano-catolice din Vatra Dornei”, scriere ce poate fi considerată o pagină consistentă din monografia orașului.

Colega noastră din Câmpulung, Alina Andruhovici, membră a ASATD, publică volumul „Memorie descătușată”, amintirile tatălui, refugiat din Bahrinești, satul rămas dincolo de sârma ghimpată ridicată de sovietici prin nefastul ultimatum din luna iunie 1940. Alți colegi scriitori au cărți în pregătire. Am continuat să colaborăm cu diverse ziare, precum Crai Nou, Monitorul de Dorna (Artemisia Ignătescu, Laurian Ungurian, Jenica Romanică, Anica Facină, Paraschiva Abutnăriței) și Monitorul Bucovinean din Cernăuți.

Au semnat poezie, proză și cronică literară Aldona Patraș, Jenica Romanică, Anica Facina, Gheorghe Patza, Emilia Popescu Rusu, Alina Andruhovici, Filon Lucău, Simion Tudurean în revistele „Însemnări bucovinene”, „Surâsul Bucovinei”, „Scriptum” și „Moldova Literară”, iar personal am colaborat cu toate aceste publicații, dar și cu revista „Luceafărul de Vest” din Timișoara.

Poeta Anica Facina este prezentă în „Almanahul Scriitorilor Români”, care a apărut la Chișinău, în coordonarea academicianului Mihai Cimpoi. Semnalăm și alte prezențe în culegerea de poezie „Poemele Unirii”, dar și în Almanahul UZPR din Timișoara și Almanahul Voievozilor de Obcină.

În condiții de pandemie nu s-au desfășurat activități de premiere a scriitorilor, însă semnalez două recunoașteri, și anume: Artemisia Ignătescu a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc” pentru întreaga sa activitate, iar subsemnata am primit o mențiune pentru poezie la Festivalul Național de Literatură „Ion Budai Deleanu” de la Geoagiu.

Mulți colegi sunt activi pe rețelele de socializare, iar pictorii au continuat să lucreze, cel mai consecvent fiind David Croitor. În condiții normale, activitatea scriitorilor dorneni ar fi fost mai bogată, iar ceea ce am reușit să realizăm demonstrează că spiritul nu a fost atacat de niciun virus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *