În ziua de miercuri, 5 august 2003, consumatorii de presă din Vatra Dornei, în momentul în care au ajuns la chioșcurile de ziare, au avut plăcuta surpriză să constate că pe lângă obișnuitele ziare naționale sau județene a apărut și ziarul orașului lor, Monitorul de Dorna, scopul acestui demers jurnalistic fiind acela de a evidenția actualitatea dorneană prin intermediul cuvântului tipărit.
Monitorul de Dorna a fost și este o necesitate, publicația locală fiind un bun comun al tuturor locuitorilor din Țara Dornelor și împrejurimi. Persoanele care redactează articole pentru această publicație, dar și pentru varianta online, o fac din toată inima, participând la evenimentele care fac obiectul unor materiale sau documentându-se cât se poate de serios înainte de scrierea unor articole cu privire la istoria locală.
Apariția sa a avut rolul de a umple un imens gol informațional referitor la zona noastră în condițiile în care presa județeană și națională, având o arie de cuprindere informațională mult mai mare, nu are, în mod natural, și resursele necesare pentru a reflecta în mod operativ tot ceea ce se petrece mai important în zona Dornelor. Monitorul de Dorna reprezintă, prin intermediul cuvântului tipărit, o așa-zisă tribună a cetății în condițiile în care, pe lângă membrii colectivului redacțional, oricine poate să scrie un articol pe diferite subiecte din zonă.
Un observator neutru care citește atât presa națională, cât și Monitorul de Dorna poate să constate că redactorii nu sunt cu nimic mai prejos decât jurnaliștii consacrați, cu vechi state de serviciu în ceea ce privește competența profesională. Privind dintr-o altă perspectivă, de foarte multe ori articolele Monitorului de Dorna reflectă unele subiecte abordate la Orion FM și Orion TV.
Pentru presa contemporană este o adevărată șansă faptul că apare în epoca internetului, astfel încât să poată fi citită de oricine și de oriunde. Monitorul de Dorna a apărut în mediul virtual în anul 2011, prin intermediul variantei online, de-a lungul timpului fiind publicate peste 4.000 de articole.
Începând cu anul 2003, în Monitorul de Dorna au semnat pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă Mihai Cioată, George Timu, Smaranda Ardelean, Corina David, Delia Drăgan, Doru Bighiu, Alex Negrea, George Șaptefrați. La momentul actual, colectivul redacțional îi cuprinde, pe lângă profesorul Mihai Cioată, pe Paraschiva și Ioan Abutnăriței, Liviu Timiș, David Croitor și Ciprian Pardău.
Locuitorii din Țara Dornelor care se abonează la Monitorul de Suceava au șansa de a primi Monitorul de Dorna în mod gratuit, astfel încât nu trebuie să se mai deplaseze la chioșcurile de ziare pentru a-l achiziționa. Din fericire, Biblioteca „G. T. Kirileanu” din Vatra Dornei primește acest ziar pe bază de abonament, fapt pentru care instituția deține toate numerele apărute în cei 17 ani de activitate.
Odată cu trecerea timpului, valoarea istorică și documentară a ziarului va crește deoarece cuprinde în paginile sale informații care nu se regăsesc în altă parte, aceste pagini fiind mărturii ale vremurilor pe care le trăim. Apariția publicației locale reprezintă o pagină din marea carte de istorie a presei naționale românești, un act de cultură și aduce o importantă contribuție la progresul societății.
La mulți ani micului ziar dornean și multă inspirație celor care scriu în paginile sale!
Lasă un răspuns