19 ani de Orion FM Vatra Dornei și peste 166.400 de ore de emisie!

Pare de necrezut că vara aceasta, la data de 15 iulie, se împlinesc 19 ani de când s-a scris o nouă pagină în marea carte a radiofoniei românești, prin apariția, din inițiativa profesorului Mihai Cioată, a postului de radio Orion FM. S-au schimbat multe, însă radioul a rămas tot aici și tot vocea Dornei e.

Păream izolați în minusculul existenței noastre, în anul 2001, când s-a deschis primul post de radio al dornenilor. Anii de știri locale, interviurile, dedicațiile pe care ni le-am făcut unii altora, toate emisiunile, de la cele de spiritualitate, până la cele culturale, istorice, religioase, politice, s-au adresat fiecăruia dintre noi. Plutea în aer înființarea unui post local de radio, mai ales că după 11 ani de pauză după Europa Liberă simțeam nevoia de a ne reconecta la undele radio și la o frecvență.

90,3 FM a fost până la urmă, iar aventura incredibilă în care au pășit Doru Bighiu, Marius Iordache, Adrian Ardelean, Andrei Țarcă, Carmen Valică, Adi Petrescu, Mihaela Manole, Violeta Codorean, Florin Tihon, Ciprian Anichitoaie, Bogdan Brânză, Mia Mușetescu, Mihai Henț, Gabriel Cichi, Bogdan Nacu, Iulian Dinistran, Adi Panfil, Tudor Amurăriței, Cătălin Apăvăloaie, Alki Negrea, preotul Marius Magherca, profesorul Victoria Ostaficiuc, Liviu Timiș, Paul Țăranu, Andrei Tipa, Alina Czutka, Mădălina Grohinschi și Mihai Cioată a fost ca atunci când înveți o limbă nouă, în cazul tuturor celor enumerați mai sus o limbă a sufletului.

Pentru că la asta s-a redus totul în cei 19 ani de existență, la suflet, cel pus în slujba ascultătorilor, alături de inteligență, spontaneitate și lucru bine făcut. „Din toată inima, Orion FM”, primul logo al radioului, și-a pus amprenta pe cei 19 ani de radiofonie oferiți de echipa Orion Vatra Dornei. Teama de a îndrăzni mai mult le-a fost străină. Au ascultat toate vocile ascultătorilor lor, dar mai ales vocea interioară a unei comunități timide, dar extrem de frumoasă.

Vocea sufletului dornenilor, care dincolo de frământările cotidiene, de anii electorali murdari, rămâne una luminoasă. Pentru că fiecare dornean are și o minte, orioniștii ne-au lăsat impresia că sunt într-o misiune, aceea de a nu ne lăsa neuronii să lâncezească. Dacă au reușit sau nu, asta e la latitudinea fiecăruia dintre noi să decidă dacă acest post de radio, care ulterior a adus pe lume și doi „copii”: bilunarul Monitorul de Dorna (17 ani), dar și Orion TV (16 ani), a reprezentat pentru comunitate.

Pasiunea lor s-a transformat în încântarea noastră. Iar entuziasmul e molipsitor. Toate se leagă între ele când faci din inimă ceea ce faci. Povestea e lungă, tocmai de aceea mă opresc aici, păstrând speranța că o vor scrie chiar ei într-o zi. Merită ca tot ce au transmis pe calea undelor să vadă lumina tiparului. Cele 166.440 de ore de emisie, în cuvinte.

1 comentariu publicat:

  1. Paul Brașcanu

    Era și ne este necesar acest post de radio, alături de varianta scrisă și cea TV. E bun și util, de aceea îi doresc prosperitate și mulți ani de aici înainte. Felicitări pentru munca voastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *