Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, a decedat la vârsta de 90 de ani

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a încetat din viață la vârsta de 90 ani. A fost confirmat cu noul Coronavirus în data de 20 aprilie 2020, fiind mai apoi transferat, în aceeași zi, cu un elicopter la Institutul de Boli Infecționase „Matei Balș” din București. Starea sa de sănătate s-a înrăutățit după ce a suferit complicații pulmonare, fiind transferat la Secția de Terapie Intensivă, unde a fost intubat.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spunea la Iaşi că arhiepiscopul este în stare stabilă, dar medicii rămân rezervați, date fiind vârsta și alte boli ale ierarhului. Pimen Zainea s-a născut pe 25 august 1929, în comuna Grebănu, județul Buzău, primind la botez numele de Vasile Zainea. Studiile medii le-a făcut la un liceu din Râmnicu Sărat și la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț, urmând studii superioare la Institutul Teologic Universitar din București, iar mai târziu specializarea la Universitatea din Koln.

Între anii 1953 și 1957 a urmat studiile la Institutul de Arte Plastice din București, obținând diploma de calificare în muzeografie. Pe 10 martie 1951 este tuns în monahism la Mănăstirea Neamț, sub numele Pimen, fiind hirotonit ierodiacon, iar în anul 1957 ajunge ieromonah. A fost profesor la școlile monahale din Mănăstirile Neamț și Secu și pedagog la Seminarul Teologic din Mănăstirea Neamț. După facultate este numit egumen, urmând ca în anul 1957 să fie numit stareț la Mănăstirea Putna.

În anul 1977, ÎPS Pimen a îndeplinit misiuni în Statele Unite ale Americii, Canada și Ierusalim până în anul 1979, când este numit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, funcție pe care o ocupă pe o perioadă de trei ani. Pe 10 ianuarie 1982, arhimandritul Pimen este ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titlul de „Suceveanul”.

Este hirotonit arhiereu cu prilejul Hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, pe 24 iunie 1982, de către ÎPS Mitropolit Teoctist Arăpașu al Moldovei și Sucevei, împreună cu PS Eftimie Luca al Romanului și Hușilor și PS Roman Ialomițeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La săvârșirea hirotoniei au participat și Patriarhul Iustin Moisescu al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Diodor al Ierusalimului, aflat pe atunci în vizită în România, precum și mulți ierarhi din Sinodul Patriarhiei Ierusalimului și din Biserica Ortodoxă Română.

ÎPS Pimen a fost ales în funcția de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților la data de 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul fiind instalat ca episcop, la Suceava, pe 3 martie 1991.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.