Fluizii Roji: „Părinte, poate-ți dau o epidemie de-ți închid biserica!”

Replica de mai sus aparține unui personaj Făr-de-Dumnezeu din filmul „Balanța”, regizat de inegalabilul Lucian Pintilie, film care prezintă povestea unei tinere absolvente care se luptă cu structurile imobile ale societății din ultimii ani ai comunismului.

„Bogdaproste, tovarăși! Am înțeles aluzia!”, ar fi putut răspunde popa, însă n-a fost cazul pen’ că cu comuniștii nici popii nu se puneau (mai puțin securiștii cu sutană).

Vremurile pe care le trăim ne-au dus cu gândul la celebrul film, și asta pen’ că bisericile chiar au fost închise, și nu de către comuniști, deghizați între timp în capitaliști, ci de un virus cu nume de cod SARS-CoV-2. O adevărată binecuvântare pentru toți, ar spune profeții Apocalipsei, atât pentru enoriașul care se ducea în sictir la biserică, doar, doar l-o vedea lumea că e credincios, cât și pentru unii preoți.

Și unii și alții au acum posibilitatea să facă un plonjon în meditație, iar după o perioadă de reflecție primii să-și reia mersul la biserică din rațiuni mult mai profunde, lecuiți fiind de frigiditatea mistică, iar cei din urmă să mai renunțe la scandenbergul cu celelalte confesiuni, de la catolici și până la neoprotestanți, că numa’ rău au făcut Bisericii cu aroganța și prețiozitatea afișată, făr’ de substanță, călărind adevăruri șchioape, parcă beți și demenți ideologic, atacând alți frați creștini, într-un moment în care Islamul acoperă încet întregul cer al lumii.

Până atunci, să ne ierte bunul Dumnezeu pentru toată răutatea mioritică, să ne ferească de morgă și de gropile comune pen’ că n-o să aibă cin’ s-aprindă lumânările și nici coliva s-o aducă. Totodată, să ne dea și ceva mai multă lumină în suflet, dar și pe neuroni, lumină care s-aducă acestui neam mai mult Bun-Simț, Simț al Măsurii, Simț al Realității, al Frumosului și Bunătății.

Această rubrică este un pamflet și trebuie tratată ca atare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *