AUDIO. Interviu cu omul de afaceri Dragoș Cristea, aflat în carantină la Vatra Dornei

Profesorul Mihai Cioată, din partea Orion FM și Monitorul de Dorna, a discutat, în cadrul celui mai recent episod al emisiunii de radio „Telefonul Zilei”, difuzată pe postul Orion FM, cu omul de afaceri dornean Dragoș Cristea, aflat în carantină în centrul instituit în cadrul hotelului Silva, după ce a revenit în țară de pe un șantier din Italia, alături de muncitorii săi.

Mihai Cioată: Bună ziua, domnule Dragoș Cristea! Ținând cont de faptul că oamenii sunt din ce în ce mai îngrijorați la Vatra Dornei din cauza celor două centre de carantină pe care le avem deja, dintre care unul chiar în centrul orașului, m-am gândit că sunteți cel mai în măsură să le spuneți dornenilor cum stau cu adevărat lucrurile. Din ce zonă de risc ați venit și cum vă simțiți în momentul de față?

Dragoș Cristea: M-am întors împreună cu muncitorii mei din Italia. Noi am fost lângă Piemont, undeva la munte, într-o localitate cu puțin peste 500 de locuitori, iar acolo nu a existat niciun caz de îmbolnăvire cu Coronavirus (COVID-19). Am fost cazați la o pensiune. Luni ni s-a comunicat că trebuie să eliberăm locația pentru că toate structurile hoteliere se vor închide, în afară de cele care urmează a fi folosite pentru carantină.

Atunci am plecat spre țară. Drumul a fost unul bun, oprind la granița cu Austria, apoi la cea cu Ungaria. În Austria ni s-a spus că nu avem voie să oprim și că nu putem alimenta, iar în Ungaria ni s-a spus că putem alimenta doar în patru puncte.

Unii dintre concetățenii noștri sunt îngrijorați că cei care sunt în carantină ar putea părăsi hotelul, ar putea să meargă la magazine pentru a face cumpărături și așa mai departe. Sunt întemeiate astfel de îngrijorări?

La hotelul Silva din municipiul Vatra Dornei nu se iese nici pe hol. Poți să ieși doar pe balconul camerei în care ești cazat în carantină.

Nu există nicio interacțiune între voi?

Niciuna! Eu vorbesc cu angajații mei prin telefon. Nu ne vedem unul cu altul.

De când ați venit ați fost testați? Ați fost vizitați de către medicii de familie, de către cei de la DSP sau cineva din partea autorităților locale?

Nu ne-a vizitat absolut nimeni. Personal am fost sunat de către primarul și șeful de post din Dorna Arini, care m-au întrebat când am ajuns, dacă sunt bine și dacă am simptome. Le-am spus că nu, că totul este ok. Ăsta a fost singurul contact referitor la vreo administrație locală. Am înțeles că la împlinirea celor 14 zile ni se va da un certificat în care se precizează că putem merge acasă, dar dacă vreunul dintre noi prezintă cea mai mică simptomatologie, ni se va face și testul.

Există voci care spun că cele două locații, cea din centrul orașului și cea de pe strada Negrești, sunt doar începutul și că, ținând cont de faptul că mulți patroni din turism vor să își mențină angajații, s-ar putea să avem nu doar două centre la Vatra Dornei, ci mult mai multe. Cei 50 de euro pentru fiecare „carantinat” în parte le-ar putea permite multora să le plătească angajaților salariile.

Dacă oamenii respectă regulile nu se poate întâmpla absolut nimic. Dacă stai în camera ta ce poți să transmiți? Nu te poți izola într-un bol de sticlă. În hotelul Silva în care stăm noi regulile sunt respectate și tocmai de aceea nu văd ce se poate întâmpla. Să sperăm că cei care se isterizează vor fi din ce în ce mai puțini pentru că nu au absolut niciun motiv.

2 comentarii publicate:

  1. Cuvântul

    Oamenii ăștia, care stau în carantină (așa cum este și normal), nu au nicio vină, nu sunt periculoși. Periculoși sunt cei bolnavi care circulă liber printre noi (chiar dacă nu o știu sigur sau nu au o confirmare), cei care sunt purtători sau cei care sunt infectați și numai o bănuiesc, dar trebuie să se ducă în continuare la spital, la magazin, pe stradă pentru că lucrează acolo ca medici sau asistente, ca vânzători, ca polițiști sau jandarmi și nu au la dispoziție o protecție adecvată sau un simplu test care să le confirme bănuiala.

    Adevărata isterie și fața hidoasă a pandemiei va ieși la iveală abia după testarea tuturor. De aceea e bine ca fiecare dintre noi să se protejeze cum poate, să se izoleze, să respecte regulile. După cum vedeți în statistici șansele sunt contra noastră. Peste ceva timp o să se afle adevărul în legătură cu toate aceste lucruri, dar răul va fi fost făcut și vinovații vor fi găsit o cale de a scăpa cu basmaua curată. Întâiul călăreț al Apocalipsei își va așeza coroana mai bine pe creștet și va goni mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *