Astăzi17 aprilie 2021

Ion Creangă, omagiat la Vatra Dornei printr-un eveniment desfășurat la biblioteca orașului

Marele humuleștean rămâne, incontestabil, un reper pentru zugrăvirea inefabilului lumii copilăriei, opera sa încântând deopotrivă pe cei mici și pe cei mari. Nu vom renunța să-l omagiem, la început de martie, când s-a ivit pe lume în satul „cu Ozana cea frumos curgătoare”, pe care l-a purtat mereu în suflet, în Iașiul unde l-a dus îndemnul stăruitor al mamei de a deveni preot și unde și-a găsit și pacea veșnică.

Nu e de mirare că sala de expoziții a Bibliotecii Municipale „G. T. Kirileanu” din Vatra Dornei a fost, în ziua de 2 martie 2020, arhiplină; copii, părinți, bunici, reprezentanți ai organizatorilor manifestării omagiale (membri ai filialei „Arboroasa” a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”) și scriitori dorneni.

Li s-au alăturat și trei invitați de onoare, precum maestrul Radu Bercea, prieten al dornenilor, care a deschis o expoziție cu lucrări deosebite în Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău”, și scriitorii Gheorghe Solcan și Costel Simirea din Gura Humorului.

Nicoleta Todașcă, bibliotecar coordonator, a deschis manifestarea, a prezentat pe oaspeți și a readus în memoria tuturor câteva date din viața și activitatea marelui povestitor. Mi-a revenit plăcuta misiune de a-i prezenta pe oaspeți: Gheorghe Solcan, coleg de cenaclu la Vama și în Societatea Scriitorilor Bucovineni, poet, epigramist, prozator, dramaturg, multiplu premiat pentru dramatizările din opera lui Ion Creangă; Costel Simirea, poet sensibil, de asemenea coleg de cenaclu la Vama; pictorul și graficianul Radu Bercea, unul dintre cei mai buni contemporani în domeniu, foarte cunoscut și iubit de dorneni.

Mare iubitoare de Ion Creangă și de copii (grație și profesiei), poeta Anica Facina a apreciat activitatea invitaților, ea însăși scriind după opera lui Ion Creangă ghicitori, o povestire, scenete și a avut și de această dată alături colaboratori talentați și statonici, și anume elevii clasei a IV-a A, de la Școala Gimnazială Nr. 4 din Vatra Dornei, instruiți de învățătoarea Viorica Afloarei, cu care a realizat un dialog vesel, intitulat „Strănepoții lui Creangă”, pe baza unui scenariu propriu.

Pe rând, micii artiști Rareș Teodor Dumitraș, Răzvan Țabrea, Darius Borgovan, Octavian Apetrei, Lucas Râpan, Darius Cocinschi, Olivia Acujboaie, Raluca Ortoanu, Andrei Frățiloiu, Cosmin Lostun, Diana Florescu, Sara Moroșan, Lutaniuc Francesco, Eduard Niculiță, Ștefan Gavriluț, Francesca Maxim, Rebeca Nacu, Amalia Florea, Alexandra și Vlad Vasiluț, Filip Bogdan, Teodora Moroșan, Mihai Carpea, în perechi, au povestit întâmplări personale pline de haz și au prezentat o posibilă rezolvare pe care ar fi dat-o Ion Creangă (după imaginația autoarei), momentul fiind gustat de public.

După ce a apreciat pe copii și pe scenaristul-regizor Anica Facina, Gruia Ungurian a dedicat un scurt poem propriu scriitorului omagiat. În cadrul momentului poetic dedicat marelui povestitor au recitat Diana Florescu, Andrei Cuciureanu, Roxana Mihalache, Ștefan Gavriluț și Olivia Acujboaie. Fragmentul „La cireșe” versificat a fost interpretat de Olivia Acujboaie și Răzvan Țabrea, copiii reușind să intre perfect în pielea personajelor.

Aceeași apreciere merită Lucas Râpan, Sara Moroșan, Cristiana Macovei, Rareș Dumitraș și Vlad Vasiluț, care au interpretat „Pupăza din tei”. Un moment interesant a fost susținut de Eduard Niculiță (interpretând pe Ion Creangă), în dialog cu Francesca Maxim Benchea, Teodora Moroșan, Eva Apetrei, Nicoleta Candrea, Darius Borgovan, Vlad Vasiluț, Octavian Apetrei și Rareș Dumitraș. Toți copiii au avut roluri, toți au demonstrat că iubesc și cunosc opera lui Ion Creangă.

Așteptat cu emoție, a intrat în rol scriitorul Gheorghe Solcan, care a apreciat în mod deosebit pe copii și pe învățătoarea lor și a subliniat că omagiem un mare român, care nu s-a lăsat influențat de modă în scrisul său, fiind „un pom cu rădăcini adânci în pământul patriei”. A recitat poezia proprie „Cântec pentru Nică” și s-a transpus, cu deosebit talent, în pielea personajelor din „Punguța cu doi bani” și „Ursul păcălit de vulpe”.

I-a îndemnat pe copii să citească (prin poezia „Îndemn”), a recitat o poezie cu greșeli, antrenând copiii să le recunoască și, de asemenea, le-a stârnit interesul prin textul „Puțină gramatică”. Costel Simirea a subliniat ideea că magia copilăriei constă din aceste întâmplări pe care Ion Creangă le-a descris cu atâta savoare și și-a exprimat convingerea că satul mai păstrează înțelepciunea românească proverbială și că de satul adevărat ne este mereu dor.

A recitat un poem propriu dedicat satului. Maestrul Radu Bercea a mărturisit că se simte foarte bine la Vatra Dornei, unde este totdeauna bine primit și i-a felicitat pe copii pentru implicarea lor în activități. O expoziție de carte, dedicată marelui povestitor, sub genericul „Ion Creangă, artist al condeiului”, organizată de biblioteca din Vatra Dornei, a întregit acest moment omagial deosebit de apreciat de participanți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.