Știrile zilei de4 decembrie 2023

Doctorul Victor Rugină, Dorna Medical, despre alimentația mamei care alăptează

Majoritatea mamelor, mai ales cele care experimentează prima dată acest rol (de părinte), au multe întrebări și încearcă să facă totul perfect pentru bebelușul lor. Este o perioadă delicată în care puteți avea depresie postpartum, în care învățați din mers, dar faceți și greșeli pentru care nu are rost să vă învinovățiți.

„Ce trebuie să mănânc ca să am lapte de calitate? Cât? Ce cantitate de lichide trebuie să beau? Cum să fac să prelungesc cât mai mult alăptarea la sân?”, acestea sunt întrebările pe care medicii ginecologi, neonatologi, pediatri, dar și nutriționiștii și experții în alăptare le primesc de la lehuze.

Mecanismele care intervin în producția de lapte de mamă sunt complexe, depinzând și de factori genetici, vârsta și starea de sănătate a mamei; factori placentari endocrini (integritatea și funcția placentei); paritatea (la prima naștere se declanșează furia laptelui cu o întârziere de până la 4-5 zile); felul nașterii (nașterile laborioase lasă mama epuizată și pot întârzia sau scade secreția lactată, de obicei, doar temporar. De asemenea și operația de cezariană întârzie producția de lapte). Astea sunt circumstanțe asupra cărora influența dumneavoastră este evident redusă.

Răsfăț atât pentru copil, cât și pentru mamă

Am discutat cu dr. Victor Rugină, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, de la Policlinica Dorna Medical, despre alimentația pe care voi ar fi de preferat să o aveți în perioada de alăptare. De asemenea, de la specialistul nostru am cerut și câteva recomandări care nu țin de dietă. Chiar dacă poate nu v-ați fi așteptat, nu doar puiul vostru ar trebui răsfățat, ci și voi înșivă!

În fiecare seară, dacă nu vă sunt contraindicate ca urmare a operației de cezariană, optați pentru băi cu săruri de baie, aromoterapie. Să fiți atente la igiena corporală, mai ales că bebelușul intră în contact zilnic cu voi. Faceți toaleta sânilor înainte și după alăptat, purtați un sutien adecvat și haine comode, unele special adaptate alăptării. Chiar dacă veți avea un somn fragmentat, cereți ajutorul celor dragi, astfel încât să puteți recupera nopțile nedormite.

Nu folosiți niciun fel de remedii, medicamente, stimulente ale secreției lactate, fără sfat medical pediatric specializat, mai ales pe cele recomandate pe forumuri și grupuri de parenting! Nu în ultimul rând, luați-vă un răgaz pentru a vă plimba, de a vă bucura de beneficiile mișcării și ale luminii naturale. După naștere, mamele își doresc să piardă kilogramele acumulate în sarcină. Alăptatul favorizează pierderea depozitelor adipoase, iar cele care alăptează trebuie sa aibă în vedere și necesitățile nutriționale ale bebelușului care este hrănit la sân.

Domnule doctor Rugină, ce alimentație recomandați mamelor care alăptează?

Alimentaţia lehuzei (mamei care alăptează) trebuie să fie, în primul rând, echilibrată. Se recomandă: lapte 500-600 ml sau iaurt 250-300 ml; brânză de vaci sau telemea (acestea au calciu de care mama are nevoie când alăptează); 5-6 ouă pe săptămână; legume şi fructe multe, variate, fără abuzuri; sunt recomandabile toate legumele, toate fructele.

Apoi ceapă, usturoiul, varză, conopidă – dau laptelui mamei mirosuri particulare, dar ele nu trebuie excluse decât în situaţia în care copilul refuză sânul; altfel copilul cunoaște aceste alimente din viața intrauterină şi poate este deja obişnuit cu ele; carne, dacă bugetul o permite, de găină, de pui, de vacă, uneori de porc; grăsimi: ulei (mai ales pentru salate), smântână, unt; apă (nu carbogazoasă), ceaiuri de plante, compot (nu prea dulce), suc de fructe, în total cel puţin un litru, chiar 2 litri zilnic; alimentația să fie moderat sărată, iar sarea folosită să fie doar cea iodată.

În general, după ce principii să se ghideze mamele în această perioadă?

Nu există o rețetă ideală, dar ar fi bine să aibă în vedere: alimentație de calitate, echilibrată, fără prea multe restricții; păstrați igiena camerei copilului și igiena personală strictă; repaus suficient; exerciții fizice moderate; mediu familial echilibrat; evitarea noxelor, toxicelor, medicamentelor și vitaminelor fără rost.

Le-aș recomanda mamelor să nu numere caloriile. În funcție de cât mănâncă sugarul, pot arde între 500-1000 de calorii zilnic doar alăptând.

Programări Cabinet Ginecologie Policlinica Dorna Medical, Vatra Dornei: 0330.100.427 / 0751.516.175 / 0751.191.445 sau programări Cabinet Ginecologie Dorna Medical, Suceava: 0230.524.322.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *