Dorna Medical aduce pacienților Testul Alex, o investigație de diagnostic pentru sensibilizarea alergică

Dorna Medical pune la dispoziția pacienților Testul Alex – Allergy Explorer (Testare 300 alergeni), cea mai complexă investigație de diagnostic pentru sensibilizarea alergică

Alex nu este doar unul dintre cele mai îndrăgite nume românești, ci este și acronimul unui test care reprezintă un instrument de diagnostic pentru sensibilizarea alergică, prin care se determină 300 de alergeni, o investigație complexă disponibilă în toate laboratoarele și punctele de recoltare Dorna Medical din județele Suceava și Bistrița-Năsăud.

Alergia este o reacție specifică a organismului la anumite substanțe, de altfel inofensive, din mediul nostru înconjurător (așa-numiții alergeni). Totodată, alergiile reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cronice în toată lumea. Sistemul imunitar recunoaște alergenii drept substanțe străine și răspund la ele ca și cum ar fi agenții patogeni prin declanșarea unui răspuns imun. Dacă suferi de alergie, sistemul tău imun reacționează la anumite substanțe pe care le inhalezi, atingi sau mănânci.

O alergie provoacă efecte neplăcute: lăcrimare, rinoree (scurgere nazală abundentă), dificultăți în respirație, diaree și reacții cutanate cum ar fi eczema, eritemul și mâncărimea, în special la nivelul membranelor mucoase ale ochilor, nasului, bronhiilor și intestinelor, precum și ale pielii. Severitatea alergiei variază de la o persoană la alta, la unii produce doar un disconfort, în timp ce la alții poate determina o reacție suficient de severă să determine decesul, dacă nu se intervine imediat (de exemplu, alergia la veninul de insecte). Indiferent cât de bine ar funcționa sistemul nostru imunitar, dacă suntem alergici la anumite substanțe vom reacționa ca atare, având manifestările neplăcute menționate anterior.

Ce substanțe pot provoca o alergie?

În principiu, fiecare substanță din mediul înconjurător poate provoca o alergie: plantele (polenul), produse de origine animală (veninul de albine, părul de animale, solzii de piele), dar și metalele (nichel) sau substanțele chimice (conservanții). După un prim contact, sistemul imunitar păstrează în memorie reacția. La un nou contact cu alergenul respectiv, o altă reacție alergică se dezvoltă foarte repede.

Cei mai frecvenți alergeni sunt: polenul, praful de casă, mucegaiurile, animalele cu blană (pisică, câine etc.), anumite alimente (alune, arahide, nucă, albuș de ou, lapte de vacă, căpșuni, fragi etc.), anumite medicamente și substanțe chimice, latexul, venin de insecte.

Peste zece procente din populația lumii este alergică

Un studiu care a apărut în publicația medicală The Journal of the American Medical Association a raportat că dintr-un sondaj realizat pe un eșantion de peste 40.000 de pacienți adulți, circa 11% aveau o alergie alimentară, iar jumătate dintre aceștia dezvoltaseră alergia la maturitate. Un sfert dintre ei nu suferiseră de nicio alergie alimentară în copilărie.

Care sunt beneficiile testării pentru alergeni?

Un diagnostic alergologic corect este important deoarece îi va permite medicului alergolog să aleagă cea mai bună intervenție terapeutică, precum: evitarea alergenului respectiv, modificarea dietei, un anumit tratament medicamentos sau imunoterapia. Testul Alex se efectuează dintr-o singură probă de sânge și permite determinarea cu precizie a anticorpilor IgE specifici unui anumit alergen.

În plus, în cadrul Policlinicii Dorna Medical din Vatra Dornei pentru investigații amănunțite puteți apela și la Cabinetul de Alergologie. Programări se pot face la numerele de telefon: 0330.100.427 / 0751.516.175 / 0751.191.445.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.