Știrile zilei de9 septembrie 2024

VIDEO. Primarul Ilie Boncheș, despre lucrările de la Centrala Termică. Când vor avea dornenii căldură?!

Mihai Cioată a stat de vorbă, în cadrul emisiunii „Ofurile Dornenilor”, cu primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, pentru a afla care este stadiul lucrărilor de la Centrala Termică, dar și de la sistemul de termoficare a orașului. La această discuție s-au alăturat și reprezentanți ai Elsaco Electronic SRL, firma care se ocupă de lucrările de la Vatra Dornei, și anume Paul Pușcașu, manager de proiect, și Liviu Vereha, diriginte de șantier.

Mihai Cioată: Oamenii sunt, în momentul de față, oarecum îngrijorați, își fac probleme în legătură cu momentul în care vor avea căldură în locuințe, în instituțiile publice, la spital pentr că frigul a venit la Vatra Dornei. Noi întotdeauna ne-am ferit de termene pentru că atunci când ai o lucrare atât de complexă este mai bine să îi lași pe constructori să își facă treaba și oamenii să dea dovadă de înțelegere, lucru pe care l-au făcut și unii și alții. Care este stadiul lucrărilor în acest moment?

Ilie Boncheș: Sunt bucuros că ne aflăm într-o zi călduroasă de toamnă, iar asta mă mai încurajează puțin, dar în rest trecem printr-o perioadă foarte grea, alături de echipa din primărie, unde trebuie să se alăture și dornenii noștri. Nu aveam ce face și trebuia să luăm taurul de coarne! Iarna care a trecut, amintindu-mi că săptămânal aveam câte o oprire la Centrala Termică din oraș, ceda când un cazan, când celălalt.

Am fost hotărât și convins că nu avem altă soluție decât să înlocuim aceste cazane care și-au făcut datoria, dar mult peste norma acestora. Tocmai de aceea am ajuns să completăm acest proiect foarte important, nu se putea merge cu jumătăți de măsură, nu se putea lua doar un cazan nou pentru că trebuie să fie compatibile în momentul montării.

La conducte la fel, cu acest fir care era necesar pentru a ști unde se întâmplă defecțiunile mari în oraș. Am plecat la drum cu această mare investiție care ajunge la 27 de milioane de lei și care, împreună cu echipa care a venit, am concentrat timpul în așa fel încât s-a muncit și suntem spre un final fericit.

Mihai Cioată: Înainte de a ne vorbi domnul inginer despre dificultatea și complexitatea lucrărilor, poate că managerul de proiect o să ne spună cam ce lucrări au mai rămas de finalizat.

Paul Pușcașu, manager de proiect: De executat pe partea de centrală au mai rămas lucrările electrice și estimăm finalizarea lor în prima decadă a lunii noiembrie 2019 și tot atunci primele teste pentru Centrala Termică. În rest, cam totul este pregătit și pus la punct pentru a fi dat în exploatare. Partea de rețea este finalizată și vom începe în perioada 20-25 octombrie 2019 umplerea rețelei și pregătirea pentru sezonul rece.

Mihai Cioată: La nivel de rețele, de branșamente, ce ar mai fi, domnule primar? O grădiniță din cartierul Unirii?

Ilie Boncheș: Așa este! Și în zona Vicilicilor mai avem puțin de finalizat trecerea conductei pentru că am trecut prin zonă tot cu o conductă de 400, iar de acolo va începe reducerea. Sperăm să fie încheiată cât de repede rețeaua, să nu ne încurce absolut deloc. Problemele de automatizare sau electrice ne interesează să le terminăm cât mai repede.

Mihai Cioată: La finalul lunii octombrie 2019 o să porniți cazanul pe CLU?

Liviu Vereha, diriginte de șantier: Vreau să fac o referire la toată lucrarea! Faptul că vremea nu prea ne-a ajutat anul ăsta, în primăvară s-a dat căldură până în luna mai din cauza faptului că a fost timpul rece. Acest lucru nu ne-a permis să începem lucrările din timp. Noi trebuia să începem lucrările cu demolarea vechii Centrale Termice, a celor două cazane, a fundațiilor. Le-am început cu întârziere tot pentru a veni în sprijinul populației.

În ceea ce privește graficul, durata de opt luni am concentrat-o cât s-a putut, luând în considerare timpul când am început cu demolarea și întreruperea căldurii în Vatra Dornei. Avem în jur de 90% din lucrările de la Centrala Termică executate, iar aici mă refer numai la lucrările care sunt strict necesare pentru pornirea agentului termic. Mai sunt de făcut lucrări de cosmetizare și altele, dar acestea se pot realiza cu centrala în funcțiune.

Pentru a veni tot în sprijinul locuitorilor din oraș, vom pune în funcțiune cazanul pe CLU, care este cazanul vechi, dar la care se va face o revizie, urmând să pornim când se întregește rețeaua întregul sistem de termoficare cu cazanul pe CLU în funcțiune. Iar în luna noiembrie 2019 vom putea da drumul și la cazanele pe rumeguș.

Mihai Cioată: Dacă s-ar fi început lucrările pe 1 martie 2019 acum erau toate pregătite?

Ilie Boncheș: Eu apelez la cetățenii orașului Vatra Dornei și le transmit că nu s-a stat degeaba și chiar vreau să felicit întreaga echipă, dar și pe domnii ingineri prezenți chiar și în weekend la muncă. Această echipă a făcut chiar și sacrificii financiare enorm de mari.

Dumnealor au o sumă de 12,7 milioane de lei de primit pentru lucrările executate până la ora actuală. Nu mai spun că au lucrări și în alte localități din țară, iar din cauza unor întârzieri nu se poate plăti încă sumă către firma respectivă. Le aduc mulțumirile cuvenite și din partea dornenilor, care o să vadă că s-a făcut o lucrare de artă și adevărată pentru noi. Au fost momente în care nici măcar muncitorii nu puteau fi plătiți, au și ei rate, au familii lăsate acasă și numai eu știu cum discutam cu șefii de la această firmă.

Mihai Cioată: Chiar vorbeam despre această situație cu prieteni de-ai mei, care sunt apropiați de primărie și de ce se întâmplă la Centrala Termică, și-mi spuneau că primăria a dat 15%, iar firma plătește 19% TVA la stat. Cum traducem asta, domnule primar?

Ilie Boncheș: Prima fază a proiectului era cu 30% co-finanțare din partea primăriei. S-a dat această Hotărâre de Guvern și s-a redus la 15%, fapt care ne-a ajutat enorm de mult și pe noi și am reușit să mai facem niște plăți în plus. Am făcut peste 6 milioane de lei plată de la noi chiar dacă trebuia numai 3 milioane de lei să le plătim, dar am făcut-o ca să putem să îi ajutăm exact pentru ceea ce spuneam.

Măcar salariile oamenilor să poată fi plătite și să îi ajutăm să iasă din criza maximă, dar necazul este pentru firma respectivă că are lucrări în foarte multe localități unde nu primește niciun ban. Noi am fost printre cei care i-am înțeles și am făcut tot sacrificiul din partea primăriei.

Mihai Cioată: Situația de blocaj a venit din partea Guvernului. Practic, Guvernul nu și-a onorat partea financiară care îi revenea. Unii spun că este de vină președintele Klaus Iohannis că nu a nominalizat noii miniștri, alții spun că orice ministru care este demis trebuie să delege pe cineva care să poată semna, alții întreabă de ce a acceptat firma să facă lucrarea dacă nu există o semnătură pe contract, alții întreabă de ce nu s-au făcut etapizat lucrările de la Centrala Termică. Care este punctul dumneavoastră de vedere?

Ilie Boncheș: Știți că începe campania și aruncați dumneavoastră câte o săgeată de genul acesta! Realitatea este că anul trecut, întâlnirea interministerială a avut loc în luna aprilie. Și acum, pentru că a apărut situația aceasta cu proiectul multianual, trebuia un regulament de semnat de Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor.

Cele două ministere, mai puțin Ministerul Mediului, au semnat metodologiile de lucru. Mai lipsea semnătura unui ministru, iar aici s-a produs blocajul și nu știu cine va judeca acest fapt pentru că este o problemă politică după părerea mea. Însă eu vreau să mă ocup de administrație, de căldura dornenilor, de confortul populației și sper să ajung unde doresc.

M-am despărțit chiar acum de niște echipe de la ADR Neamț, care au venit în verificare pentru proiectele desfășurate și sunt încântați și de lucrările executate și de proiectele care urmează. Chiar suntem pe un drum bun!

Mihai Cioată: Nu știu în trei ce discuții ați putut avea în această perioadă pentru că să nu fi plătit atâtea luni, chiar dacă spuneți că dumneavoastră v-ați onorat partea, sunt sume enorme într-o țară în care oricine poate cere insolvența oricui, oamenii ăștia și-au asumat acest risc de a merge mai departe pentru ca la final să își poată recupera banii.

Ilie Boncheș: Tocmai aici nu este logic! Acești oameni au făcut anumite facturi către noi de pe urma cărora trebuiau să își plătească TVA-ul peste 1 milion de lei, dar ei pentru că au de primit 12,7 milioane de lei tot de la stat, nu se poate face o compensare pentru a se scădea TVA-ul din suma pe care o au de primit. Aici nu înțeleg eu politica.

Mihai Cioată: Este ceva exagerat în ceea ce am prezentat ca situație și ca mod de lucru? Ați spus că nu au fost probleme niciodată și că indiferent de coloratura politică sau de Guvern, în final tot v-ați primit banii.

Paul Pușcașu, manager de proiect: Tot ce spune domnul primar este adevărat. Soldurile există și sunt verificabile, iar firma noastră a făcut eforturi din surse proprii pentru a finanța și a deschide Centrala Termică în această iarnă pentru a nu îi lăsa pe oamenii din zonă fără căldură. Ăsta a fost principalul obiectiv al nostru. Dacă alte lucrări, pe alte proiecte, mai pot stagna, acesta este un proiect mare și sensibil pentru partea socială, nu se poate opri. Riscam ca toți oamenii din Vatra Dornei să rămână fără căldură dacă firma spunea „Stop joc!” în momentul ăsta.

Liviu Vereha, diriginte de șantier: În legătură cu împărțirea proiectului. Nu avea nicio logică să fi făcut Centrala Termică fără să facem rețeaua termică pentru că atunci luam nămolul din rețea și îl băgam în cazanele noi și le distrugeam din prima. S-a intervenit la rețea în zonele în care a fost pericolul cel mai mare. Urmează să se facă o spălare a conductelor și vom putea funcționa în acest sistem. Acest proiect nu putea fi împărțit.

Ilie Boncheș: Necazul este firul continuu pentru că instalația care era pe traseu, dacă avea acest fir care să ne arate unde sunt defecțiuni, alta era situația, dar manșonările, din câte am înțeles, și defecțiunile care au apărut au provocat alte noi defecțiuni.

Dacă exista acest fir de la început nu trebuia spart 100 de metri pentru a localiza o defecțiune pe conductă, iar intervențiile acestea de ici, de colo au afectat, fără doar și poate, manșonările și celelalte instalații din apropiere. Acum acest fir este pus și am toată convingerea că este testat și configurat de specialiștii de la această firmă, se vor verifica și instalațiile vechi pentru a lămuri pe toată lumea că nu am vrut să facem aventuri, ci doar lucruri bune pentru Vatra Dornei.

Liviu Vereha, diriginte de șantier: Noi am pus la punct o rețea nouă, un sistem de termoficare nou și care va fi funcțional la parametrii din proiect. Nu o să fie nicio problemă! Minimul este 30 de ani garanția la conductele existente, aceasta este durata lor de viață fără nicio problemă.

Paul Pușcașu, manager de proiect: Probleme au apărut și pentru că s-a funcționat și cu apă netratată. Conducta, pe unele porțiuni, arăta bine, însă pe unele porțiuni era mâncată de rugină și nu pot să vă explic cum arăta. Fără acest fir care să ne arate exact unde erau localizate aceste defecțiuni, am fost nevoiți să scoatem toată conducta pentru a vedea exact despre ce este vorba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *