O nouă aniversare pentru trustul Orion Media: ziarul Monitorul de Dorna a împlinit 16 ani

Data de 5 august 2003 are pentru Țara Dornelor o semnificație aparte din punct de vedere cultural și informațional în condițiile în care la această dată vedea lumina tiparului primul număr al ziarului Monitorul de Dorna și cu siguranță (și nu neapărat cu răutate) mulți s-au întrebat cât va dura noul demers editorial, în condițiile în care după anul 1989 au mai existat la Vatra Dornei două tentative de acest gen care au eșuat de la bun început.

Monitorul de Dorna, alături de Orion FM și Orion TV, este parte componentă a trustului Orion Media din Vatra Dornei și are rolul de a evidenția, atât pentru contemporaneitate, cât și pentru posteritate, prin intermediul imaginilor și a cuvântului tipărit, tot ceea ce este mai important în activitatea economică, socială, culturală, politică sau spirituală din zonă.

Rămân la convingerea că pentru apariția acestui ziar este o șansă enormă posibilitatea de a pune articolele la dispoziția cititorilor atât prin clasica formă tipărită, cât și în variantă electronică, pe site-ul Monitorului de Dorna, dar și pe paginile de Facebook Monitorul de Dorna și Orion Media Vatra Dornei, ceea ce face ca articolele să fie accesibile oricui și oriunde s-ar afla.

Întregul trust Orion Media Vatra Dornei, și implicit ziarul Monitorul de Dorna, nu ar fi apărut fără entuziasmul profesorului Mihai Cioată, dar și al colectivului pe care îl coordonează și totul este expresia plăcerii de a fi în slujba publicului din Țara Dornelor și nu numai prin metode specifice activității jurnalistice.

După cum este firesc, fiecare membru al colectivului redacțional de la Monitorul de Dorna, în conformitate cu propria personalitate, cu propriile sensibilități, are un stil deosebit de a își formula ideile, iar această diversitate de stiluri, așa cum este firesc, generează un mozaic jurnalistic.

Cine citește cu regularitate ziarul Monitorul de Dorna poate observa faptul că oricine poate să scrie aici (deci nu doar membri ai colectivului redacțional), fiind impuse însă două condiții de bun simț: ceea ce se scrie să fie cu adevărat relevant pentru consumatorii de presă din Țara Dornelor și să fie formulat în termeni decenți.

Pe de altă parte, fără teama de a greși, ziarul Monitorul de Dorna poate fi considerat o adevărată tribună a cetății în condițiile în care atunci când situația o impune, în numele decenței și al echilibrului persoanelor vizate în diverse articole, dacă sunt nemulțumite de ceea ce s-a scris despre ele le este oferită șansa dreptului la replică, evident cu condiția de a se exprima decent.

Locuitorii zonei Dornelor au un anumit avantaj în sensul că nu trebuie să meargă la chioșcurile de presă pentru a se informa în legătură cu apariția ziarului Monitorul de Dorna deoarece îl pot primi acasă, gratuit, cu condiția să fie abonați ai ziarului Monitorul de Suceava.

Încă de la început a existat o perioadă foarte îndelungată în care Monitorul de Dorna avea o periodicitate bilunară și nu trebuie făcut abstracție de faptul că odată cu trecerea timpului acest demers editorial a întâmpinat din ce în ce mai multe dificultăți în concretizarea sa, dar tocmai faptul că aceste piedici au fost depășite demonstrează că hotărârea de a merge înainte cu curaj este decisivă atunci când cineva își propune să nu abandoneze cu niciun chip și merge pe drumul pe care l-a ales.

În linii generale, structura colectivului redacțional are o anumită stabilitate, iar faptul acesta nu ar fi fost posibil fără foarte multă pasiune în activitatea desfășurată, dar faptul acesta reprezintă și o probă de respect atât față de propria persoană, cât și față de cititori.

Apariția ziarului care face obiectul articolului de față este în sine un act de cultură și regret faptul că nu a apărut mai demult, iar pentru istoria locală reprezintă un reper esențial, iar faptul că toate numerele care au apărut se regăsesc în arhiva Bibliotecii „G. T. Kirileanu” reprezintă o garanție a faptului că istoria locală, cel puțin de la începutul secolului al XXI-lea, atât cât se poate cuprinde în opt pagini de ziar, nu se va pierde.

Este deci momentul să adresez un „La mulți ani” atât ziarului Monitorul de Dorna, cât și redactorilor și cititorilor săi fideli sau ocazionali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *