Din bogăția elementelor constitutive ale patrimoniului material se desprinde costumul nostru popular, bogat și divers, prețios ca document artistic, dar și social și istoric, atestând nu doar simțul artistic și dragostea pentru frumos, ci și o anumită concepție a unor comunități despre lume și viață. Ingeniozitatea cu care româncele au împodobit cămășile, cele de sărbătoare în mod deosebit, a stârnit admirația lumii și continuă să uimească.
Mai sobre, în alb și negru, mai colorate, exprimând vitalitatea soarelui și a câmpului înflorit, cu râuri drepte sau oblice, cu încreț și altiță sau într-o combinație de elemente, ia a conferit și conferă purtătoarelor frumusețe și o anume noblețe, exprimându-le gustul pentru frumos și sentimentul de prețuire a valorilor.
Nu cred că vom fi acuzați de subiectivism dacă vom afirma că iile din Bucovina se disting prin bogăția de modele și culori, prin semnificațiile și simbolurile pe care le înmagazinează modelele alese de fiecare creatoare. Zona Dornelor este cunoscută pentru frumusețea și particularitățile costumului popular, pentru originalitate și modul în care a evoluat în timp, exprimând specificul local, purtătoarele putând fi identificate după iile pe care le poartă.
Frumusețea și bogăția ornamentală a iilor din zona Dornelor (dar nu numai) este pusă în evidență cu prilejul manifestării dedicate Zilei Universale a Iei, care se organizează la Vatra Dornei, începând cu anul 2014. Este cunoscut faptul că acest fenomen mondial de celebrare a iei românești a fost declanșat în anul 2013 de către fundația La Blouse Romaine, ziua aleasă fiind 24 iunie, ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele, atunci când se consideră că se deschid porțile soarelui și începe cu adevărat vara.
Inițiatorii și-au propus ca ia să devină un brand de țară și să fie recunoscută ca simbol internațional al culturii românești, iar în prezent se fac eforturi pentru a fi introdusă în Patrimoniul Cultural UNESCO. În prezent, sărbătoarea iei are loc în peste 50 de țări de pe șase continente, în mari orașe ale lumii, în mai multe orașe din țara noastră și constituie o sursă de inspirație pentru mari creatori de modă din lume.
Organizatorii, respectiv Primăria Municipiului Vatra Dornei, prin Casa de Cultură „Platon Pardău”, Orion Media, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie, Fundația Caii Bucovinei, având ca parteneri media Orion TV, Radio Dorna, Impact, site-urile Hai la Dorna și Iubesc Vatra Dornei, și-au propus să determine participanții să poarte ii și cămăși tradiționale, să le redescopere din lăzile de zestre ale bunicilor și să le valorizeze.
Locația aleasă este propice unei asemenea manifestări: Foișorul Muzical din Parcul Municipal din Vatra Dornei. Un juriu format din cunoscători şi practicanți în domeniu selectează iile și cămășile autentice (după vechime, modele tradiționale, suportul pe care sunt lucrate, pânză de casă, borangic, marchizet sau jojet, ultimele două fiind materiale fine din mătase, introduse în lucru prin grija reginei Maria) și acordă, din partea organizatorilor, premii pentru purtători.
În anul 2019, din juriu au făcut parte Paraschiva Abutnăriței, Anica Facina (membre ale grupului „Șezătoarea” Vatra Dornei) şi Violeta Codorean, din partea organizatorilor. Categoriile premiate au fost: cea mai frumoasă și autentică ie (3 premii); cea mai autentică și mai frumoasă cămașă bărbătească (3 premii); cel mai frumos costum popular feminin (3 premii); cel mai frumos costum popular bărbătesc (3 premii); cea mai fotogenică apariție (2 premii); cel mai tânăr purtător de costum popular (3 premii); perechea (soț, soție) purtătoare de costum popular autentic (3 premii).
Directorul festivalului, Violeta Codorean, a adresat mulţumiri grupului „Şezătoarea”, care au expus şi în acest an frumoase ii şi cămăşi bărbăteşti lucrate în spiritul autenticului, cu care au fost prezente şi în alte expoziţii. Au expus Minorica Şulschi, Domnica Netea, Elena Ungurian, Anica Facina, Genoveva Ştefiuc, Paraschiva Abutnăriţei.
Întâlnirea din acest an a prilejuit desfăşurarea unui spectacol folcloric asigurat de Ansamblul „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor, condus de instructorul Sânziana Roşuş, și de frumoasa interpretă de muzică populară Angelica Flutur, care a apreciat în mod deosebit manifestarea şi pe purtătorii costumelor tradiţionale, prezenţi anul acesta într-un număr foarte mare la festivalul din municipiul Vatra Dornei.
Juriul a fost nevoit să apeleze la tragere la sorți pentru a se încadra în numărul de premii impus de regulamentul manifestării. Au fost premiați: Chiforescu Andra, Macovei Ana Maria, Bota Lorica (cea mai frumoasă şi autentică ie); Feraru Răzvan, Petru Ariciuc, Vleju Mihai (pentru cămaşa bărbătească), Nistor Mariana, Caţichi Elena, Spânu Andreea (costum popular femeiesc); Timu Alexandru, But Gheorghe, Pralea Spânu Petru (costum bărbătesc); Raisa Ioneac şi Sânziana Roşuş (cele mai fotogenice apariţii); Olivia Stoleru, Ana Maria Covalciuc, Alesia Săcăluş (cel mai tânăr purtător de costum popular) şi familiile Mihai, Ionela, Matei, Marta Voloşeniuc; Felicia și Maxim Candrea; Maria și Ioan Ioniţă.
Credem că toți purtătorii de costum tradițional s-au îmbrăcat frumos din respect pentru o valoare națională care ne identifică, astfel se pot considera premianți cu toţii. În finalul manifestării, participanţii s-au prins în horă şi au devenit protagoniştii unei şedinţe foto realizată de Andrei Bălău, Dumitru Chiriluş, Vlad Ortoanu, albumele realizate urmând a fi amplu promovate. Ziua Universală a Iei la Vatra Dornei devine tot mai populară și mai așteptată de un număr din ce în ce mai mare de participanți din oraș, din zonă, din alte localități și chiar din alte județe.
Lasă un răspuns