Faptul că zona Dornelor, asemeni întregii țări, are un potențial turistic impresionant este o realitate incontestabilă pe care am evidențiat-o și în cadrul altor articole pe care le-am scris de-a lungul timpului, dar în cadrul articolului de față voi aborda problema dintr-o altă perspectivă.
Astfel, propun Consiliilor Județene Suceava, Bistrița-Năsăud și Maramureș, dar și agențiilor de turism din cele trei județe, o promovare comună la marile târguri de turism, mai ales peste hotare, iar în cele ce urmează voi explica de ce este important ca Bucovina, Maramureș și o parte din Transilvania să fie prezentate într-o manieră unitară pe baze reciproc avantajoase.
Asta cu atât mai mult cu cât turistul străin care vrea să vină în România află despre Bucovina, Maramureș, Transilvania, litoralul românesc al Mării Negre și Delta Dunării. Dar cu tot respectul pentru ultimele două destinații posibile, ele nu pot intra în discuție pentru simplul motiv că din punct de vedere geografic sunt mult prea departe de noi, dornenii.
Să presupunem că potențialii turiști ajung în județul Bistrița-Năsăud, venind dinspre Muntenia sau sudul Transilvaniei, și vor să ajungă în Maramureș și Moldova. Trebuie să știe că în județul Bistrița-Năsăud pot vizita la Bistrița Subgăletele și Biserica Evanghelică, în localitățile Liviu Rebreanu și George Coșbuc casele memoriale ale celor doi mari scriitori români, după care, traversând Pasul Șetref, ajung în Maramureș, unde pot vizita celebrul cimitir din Săpânța, bisericile din lemn de la Ieud, Bârsana, Sușești sau Șurdești (ultima fiind cea mai înaltă clădire de lemn din Europa, cu un turn înalt de 54 de metri), după care pot ajunge la Sighetul Marmației unde pot vizita celebra închisoare.
Ne imaginăm că potențialii noștri turiști vor să ajungă și în Moldova pentru a vizita mănăstirile de la Voroneț, Putna, Humor, Moldovița sau Sucevița, dar ca să ajungă acolo trebuie să treacă pe la Moisei unde pot vedea grupul statuar și focul care arde neîntrerupt, ele amintind de crimele hortiste de aici, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Traseul continuă prin pasul Prislop, pe DN 18, spre județul Suceava și invariabil se ajunge în Țara Dornelor, se trece prin Ciocănești, unde pot fi admirate originalele modele populare de pe clădiri, Muzeul Ouălor Încondeiate sau Muzeul de Etnografie, iar turiștii care ajung la momentele potrivite pot participa la Festivalul Ouălor Încondeiate sau Festivalul Păstrăvului.
După care își continuă drumul până la Iacobeni, iar dacă vor nu merg spre Câmpulung Moldovenesc, ci vin mai întâi la Vatra Dornei, unde pot vizita Muzeul de Etnografie, Muzeul de Științe ale Naturii, se pot plimba prin parc, unde vor întâlni veverițele cărora să le ofere alune sau nuci, iar în anotimpul alb pot schia pe oricare dintre cele trei pârtii din oraș, pot folosi teleschiul, în timp ce telescaunul le stă la dispoziție în oricare anotimp.
Dacă ajung la momentul potrivit, turiștii pot să participe la Festivalul Minorităților, care se desfășoară pe data de 29 iunie la Cârlibaba, iar la Vatra Dornei au la dispoziție Zilele Municipiului, Serbările Zăpezii, Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret.
Cei interesați să rămână la Vatra Dornei pentru o perioadă mai îndelungată pot să urmeze proceduri de tratament la Complexul Bradul-Călimani și Hotel Dorna. Din județul Bistrița-Năsăud, în județul nostru se poate ajunge pe cale rutieră, deocamdată prin Pasul Tihuța, ceea ce presupune trecerea prin Poiana Stampei, acolo unde se desfășoară, în luna iunie, manifestarea artistică „Flori de pe Dorna”.
Dacă turistul ar ști că la începutul lunii septembrie, la Coșna, se desfăsoară Festivalul Fructelor de Pădure, cu siguranță s-ar abate din drum și ar merge și acolo. Am oferit câteva sugestii de colaborare pe tărâm turistic pentru cele trei județe și n-am făcut-o întâmplător, în condițiile în care trecerea directă din județul nostru în județele Maramureș sau Bistrița-Năsăud se face doar prin Țara Dornelor, dar știu că atât Consiliile Județene, cât și agențiile de turism pot aduce în atenția potențialilor turiști și alte puncte de atracție.
Propunerea dumneavoastră de colaborare interjudețeană presupune înșiruirea unor „puncte de atracție” din cele trei județe? Domeniul acesta trebuie lăsat specialiștilor totuși.