Un dar de sărbători pentru iubitorii de frumos: expoziția de pictură a lui David Croitor

Așteptată întotdeauna cu emoţie şi bucurie, o nouă expoziţie de pictură a artistului dornean David Croitor se constituie într-un adevărat dar de sărbători pentru admiratorii săi şi pentru toţi iubitorii de frumos. David Croitor a debutat în pictură în anul 1986 şi de atunci a expus în zeci de galerii de artă din ţară şi din străinătate, în expoziţii personale şi de grup, în cadrul taberelor naţionale şi internaţionale de creaţie.

Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare din ţară, dar şi din Anglia, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, Statele Unite ale Americii, Danemarca, Italia, Croaţia, Luxembourg, Scoţia și Republica Moldova. Este membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, al Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” Suceava.

David Croitor deţine premiul pentru artă al Fundaţiei Culturale a Bucovinei (2008), premiul „Pictorul anului” oferit de Consiliul Județean Suceava (2012) și de două ori premiul pentru pictură al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor.

În cele două săli speciale ale Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei, artistul David Croitor a expus 41 de lucrări, reunite sub genericul „Portal către amintiri”. Directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean, a salutat participanţii, între care s-au regăsit maestrul Mihai Pânzaru Pim, Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Bucovina, omologul său de la Iaşi, Adrian Ardelean, criticul de artă Delia Ioana Lezizeriuc, primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş.

„Ţara Dornelor este un loc de poveste, cu frumoase peisaje scoase parcă din basmele copilăriei noastre, cu întâmplări şi oameni de legendă. Ce face domnul David cu toate acestea? Cu multă dragoste pentru oameni şi locuri, cu o dăruire sufletească rar întâlnită, cu smerenie şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu, cu multă lumină caldă ce nu poate să izvorască decât din prea plinul sufletului său, le ia şi le înveşniceşte pe pânză”, afirmă Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură.

Expoziţia a fost vernisată de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, care a definit personalitatea creatoare a pictorului, valoarea lucrărilor care îl diferenţiază de alţi confraţi.

„Este o expoziţie deosebită, încărcată cu armonie şi lirism, amintind de copilărie, care sensibilizează. Artistul se distinge prin siguranţă tehnică, sinceritate, putere de autoexprimare, unitate, dificultate stimulativă, care implică privitorul la găsirea unei semnificaţii. David Croitor trăieşte şi se bucură din plin de ceea ce îi oferă viaţa şi nimic nu este realizat fără atenţie desăvârşită”, a spus criticul de artă.

Tot criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc a vorbit și despre noul album care cuprinde pictura artistului David Croitor, spunând că înmagazinează amintirile cele mai preţioase şi câteva secvenţe din jurnalul său literar, ceea ce îi defineşte personalitatea complexă.

Violeta Codorean a lecturat crezul artistic al autorului, care impresionează prin sinceritate. Călin Brăteanu a apreciat sufletul cald, luminos şi sincer al artistului, care se dezvăluie prin picturi şi i-a oferit o diplomă de apreciere din partea Centrului Cultural „Bucovina” pentru talent şi abnegaţie în domeniul artelor vizuale.

Adrian Ardelean consideră că a făcut un popas „la un eveniment deosebit, expunerea frumosului, pentru a fi cunoscut. Se declară impresionat de frumuseţea lucrărilor şi îl declară pe David Croitor „un mare vrăjitor al culorii”. Primarul Ilie Boncheş mărturiseşte că este îndrăgostit de pictura lui David Croitor şi că este mândru că avem în acest colţ de rai asemenea valori.

„Minunatul David Croitor este un om credincios, are mult umor, sădeşte constant în sufletele noastre dragostea pentru pictură, are o familie puternică, ce îl susţine, este un nemuritor”, a subliniat, printre alte aprecieri, maestrul Mihai Pânzaru Pim.

Pictoriţa Rodica Buşcu, vicepreşedinte al ASATD, a declarat că „suntem martorii unui frumos special. Trăirea interioară a artistului este exprimată cu talent, reuşeşte să ne transpună în peisaj” şi a făcut referiri speciale la câteva lucrări. Medicul Rodica Boca a exprimat aprecieri deosebite pentru valoarea artistică a lucrărilor lui David Croitor, din care deţine câteva, ce-i produc încântare în fiecare zi.

Scriitorul Gruia Ungurian i-a dedicat pictorului un poem. Consilierul local Vasile Chiruţă a subliniat că „este o fericire că sunt oameni care se exprimă astfel”. Se declară fascinat de nostalgiile copilăriei care prind viaţă prin lucrări, de peisaje, de umbrele şi luminile locului.

Personal, am urmărit cu admiraţie pictura lui David Croitor, evoluţia sa spre trepte tot mai înalte de perfecţiune. În această expoziţie impresionează capacitatea sa de a se reinventa, bogăţia formelor şi a culorilor, frumuseţea şi naturaleţea florilor, în special crizanteme, lumina deosebită, filtrată şi blândă, ca de miere care e un balsam pentru sufletul privitorului.

David Croitor este şi un foarte talentat narator, stăpâneşte arta construcţiei unui text literar, dă dovadă de un umor sănătos şi inteligent. Sperăm că ne va oferi în curând şi o carte. Pictorul a copleşit pe toată lumea cu mulţumiri, dar în primul rând a mulţumit lui Dumnezeu că l-a dăruit cu har şi putere de a munci şi a dărui din prinosul sufetului său tuturor iubitorilor de frumos.

Expoziţia va fi deschisă până pe 17 mai, merită să fie văzută!

Fotografii de Dumitru Chiriluș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *