Ministrul Mediului a venit la Vatra Dornei pentru a-i premia pe copiii care au ecologizat zona Todireni
Doamna Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului, i-a premiat pe frații Andrei și Georgian Frățiloiu cu câte o bicicletă și cu titlul de Consilier Onorific al Ministrului Mediului pentru inițiativa de a-și ecologiza singuri strada Todireni, chiar la fața locului.
Doamna ministru a venit special de la București pentru a face acest gest, iar cei doi copii au impresionat din nou prin decența și educația lor. Povestea fraților Frățiloiu a devenit virală după ce Monitorul de Dorna a consemnat gestul lor, fiind distribuită de 75.000 de ori la nivel național și mondial, inclusiv pe platforma Reddit.
Ce spune despre noi, românii, viralizarea acestui articol
Articolul publicat pe paginile de Facebook ale ziarului nostru a înregistrat un record de câteva mii de distribuiri doar în câteva zeci de ore. Mai mult decât atât, articolul a fost preluat și de site-urile unor mari agenții de presă din țară, și chiar din străinătate (platforma Reddit), lucru inedit pentru trustul Orion Media Vatra Dornei, obișnuit mai mult cu preluări de către trusturi de presă județene.
Articolul, dincolo de componenta emoțională (copiii care se duc la străbunicul lor pentru a-i comunica acestuia decizia lor de a face curat în zona în care locuiesc), mai are un ingredient de succes de netăgăduit: fotografia. Ei bine, poza care îi înfățișează pe cei doi copii cu saci mari umpluți cu gunoaie poate intra ușor în categoria „o fotografie cât o mie de cuvinte”. Și chiar așa și e.
Fotografia, făcută de bunica copiilor, surprinde, cât se poate de fidel, ceea ce poate nici măcar un reportaj nu ar fi putut surprinde: atmosfera de favelă, maidanezii care se hârjonesc în apropiere, sacii plini de gunoaie, precum și inocența a doi copii, frați, unul de nouă anișori, iar celălalt doar de șase, care se arată mai degrabă surprinși că sunt fotografiați.
Scriitorul și analistul Andrei Pleșu scria în urmă cu 26 de ani un articol intitulat „Soluția eroului salvator”, în care, nici mai mult, nici mai puțin, ne atrăgea atenția că atât timp cât vom conta numai și numai pe apariția unui salvator, nu ne vom salva. Și mare dreptate avea deoarece prin delegarea răspunderii pe umerii unui erou providențial, „Paradisul” ne va fi refuzat.
Nimeni nu a reușit să ne ia de mână și să ne ducă acolo pentru că nimeni nu o poate face. Doar noi o putem face. Noi toți. Fiecare dintre noi. Dacă doi copii au putut strânge gunoiul din zona Todireniului (ajutați, evident, și de părinți), fiind răsplătiți cu un like, un share, cu un comentariu, iar ulterior felicitați și răsplătiți de ministrul Mediului în persoană (primind și titlul de consilier onorific al ministrului), de ce nu s-ar putea ca fiecare dintre noi, chiar și fără expunere publică, să facem același lucru?
Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, tot Andrei Pleșu spunea, trebuie să începem să fim dezamăgiți de noi înșine și să începem, pentru a urca, să cerem de la noi înșine ceea ce cu prea multă ușurință cerem de la alții, oricât de sus plasați s-ar situa în admirația noastră.
Puterea exemplului este uriașă, mai ales atunci când vine din partea copiilor. Nimeni nu a fost surprins când au apărut în zilele următoare alți copii și tineri care s-au postat pe internet cu sacii de gunoaie pe care i-au umplut. Nu am fost surprinși nici de haterii (puțini la număr) care propuneau anchete din partea Protecției Copiilor.
Cât despre cei doi copii, aceștia nu aveau încă cum să audă vorbele președintelui american J. F. Kennedy: „Nu întreba ce poate face țara pentru tine. Întreabă-te ce poți face tu pentru țară”. Ei au știut un lucru, și anume că în drumul lor gunoaiele deveniseră de nesuportat. Și n-au stat pe gânduri. Au pus mâna pe niște saci, și-au pus mănuși, după care s-au apucat de treabă. Și bună treabă au mai făcut de vreme ce ți-e mai mare dragul să mergi în zona Todireni acum.
Punct și de la capăt
Adevărata problemă de-abia acum urmează să v-o relatez. Povestea celor doi copii spune despre noi mult mai multe decât se pot vedea la prima vedere. Dincolo de inflamarea Facebook-ului, lucru care ne face să înțelegem pe deplin impactul pe care l-a avut suceveanul nostru cu kilometrul lui de autostradă, un adevăr cumplit: noi, românii, părem „setați” greșit.
În urmă cu zece ani, tot în zona Todireni, îi luam un interviu bunicului celor doi copii, bunic care ne chemase să filmăm gunoaiele de pe malurile râului Neagra. Avem în arhivă și acum acel interviu, iar dacă domnul Frățiloiu nu mai e printre noi, civismul domniei sale l-au moștenit cei doi nepoți. Și care-i problema?
Păi problema este că au mai trecut ceva ani peste noi fără ca ceva să se fi schimbat. Aceeași zonă, aceeași familie (ceva mai tânără), același trust de presă care scrie, filmează, pune o „oglindă” în fața opiniei publice a ceea ce la urma urmei suntem: niște mazaci!
Care-i finalitatea?
Sperăm ca finalitatea demersului celor doi copii să fie una pozitivă. Iar speranța vine tot de la copii. Puterea exemplului a funcționat și în cazul pe care vi l-am relatat, în sensul că am primit la redacție cel puțin 5 fotografii cu alții copii care s-au apucat să strângă gunoiul din zonele în care trăiesc, lucru care ne face să sperăm că generația lor va fi altfel.
Închei prin a saluta gestul doamnei ministru, și anume acela de a-i invita pe data de 20 aprilie la București, aceștia urmând să dea startul unei campanii de curățenie la nivelul țării. Iar această campanie, pornită de la doi copii, ne-ar putea face pe toți să începem să cerem ceva și de la noi înșine. Totul e să ne trezim, să ne schimbăm, să intrăm într-un ritm.
Felicitări!