Știrile zilei de30 noiembrie 2021

Despre frumusețea femeilor

Sunt femeile noastre mai frumoase, mai harnice, mai culte sau mai sfinte? Îmbătrânesc ele mai repede, sunt mai fericite, mai împlinite profesional? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care mi le pun când mă gândesc la condiția femeii dornene. Ceea ce știm cu siguranță este că orașul a fost condus de bărbați și nu ne place cum arată.

Femeile care au trecut prin Consiliul Local ori au făcut prăjituri, ori au scris procesele verbale. Din păcate, ele nu prea se manifestă în viața orașului, iar acest lucru se simte. În afară de partea culturală, unde o fac excelent, femeile au fost ținute departe de partidele politice sau de consiliu. Am mai scris despre discriminările la care sunt supuse, de constrângerile impuse de religie, de hărțuirea la locul de muncă, perioada post-natală etc.

Nu am uitat-o nici pe femeia care a muncit la țanduri în fabrică, nici pe cea de la brânzeturi, cea de la croitorie, cea din baruri și restaurante, din învățământ, cea care mătură străzile sau, mai nou, cea care sparge gheața prin oraș cu târnăcopul. Niciodată nu au avut o viață prea ușoară din cauza lipsei de alternative. Așa cum în trecut nu aveau decât opțiunea muncii la cherestea și în fabricile de brânzeturi, astăzi le rămân doar cârciumile, barurile sau ca vânzătoare.

Cele mai norocoase și-au găsit slujbe în băncile din oraș. Oare se gândesc mulți cum e să nu-ți găsești o slujbă și să depinzi de părinți sau de soț? Cum e să stai acasă cu copilul, fiind nevoită să-ți întrerupi serviciul și să-ți neglijezi cariera? Să faci copil după copil pentru că ai un soț egoist? Cum e să nu ieși din cuvântul bărbatului sau să stai acoperită în biserică și, întotdeauna, în spatele bărbatului, doar pentru că așa spune la „carte”?

Care sunt bucuriile lor până la urmă? Că se îmbracă frumos și merg la nunți? Că-și îndeplinesc misiunea de mamă? Că-și văd copiii cu rezultate bune la școală (în special ca urmare a zbaterii lor) și că-și fac un rost în viață? Mereu în așteptarea bărbaților, indiferent că aceștia se întorc de la serviciu, de la ședințele de partid, sau de la șprițuri cu „băieții”, femeile par să-și accepte condiția fără să se plângă sau să victimizeze.

Femeile de pe meleagurile astea au o anumită noblețe, o frumusețe aparte, chiar dacă problemele le îmbătrânesc înainte de vreme, trădând o asprime specifică și zonei de munte. Le urăm de ziua lor să-ți păstreze un zâmbet în colțul gurii, să nu lase nimic să le pervertească frumusețea interioară care le face frumoase și pe dinafară, să rămână înțelepte cum numai ele știu să fie, să-l bucure pe Dumnezeu cu credința lor și cu modul demn în care-și cară crucea și să rămână o bucurie pentru toți cei care-și duc viețile pe lângă ele.

1 comentariu publicat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.