Dornenii au ratat adevăratul referendum: trecerea la Bistrița

Pentru că liderii PSD-ALDE au anunțat prea din scurt referendumul, celor care doreau să demareze consultarea publică privind trecerea Țării Dornei la județul Bistrița nu le-a rămas timp suficient pentru a organiza comisiile din secțiile de votare sau pentru a tipări cel de-al doilea buletin de vot. Dacă secțiile tot au fost deschise nu e păcat că s-a ratat o asemenea oportunitate?

În aceeași sală ar fi putut funcționa ambele comisii, cu urne diferite însă. Întrebarea ar fi fost una extrem de simplă și mult mai clară decât la celălalt referendum: „Sunteți de acord ca municipiul/comuna în care locuiți să treacă la județului Bistrița?”. Bistrițenilor li s-a cerut duminica trecută să se exprime și în legătură cu câteva proiecte locale. Bravo lor pentru că au reușit să se mobilizeze într-un timp atât de scurt.

Cât despre noi, mare păcat de această oportunitate ratată. Păcat de atâția bani risipiți pentru atât de puțin. Chiar și referendumul lui Liviu Dragnea ar fi avut de câștigat ca prezență la vot. Imaginați-vă câți primari s-ar fi mobilizat, săturați de comportamentul lui Gheorghe Flutur, actualul președinte de Consiliu Județean, un personaj de tristă amintire pentru multe dintre comunitățile din zonă, revenit în fruntea județului.

Și nu e vorba doar de Flutur. Ce-a făcut Suceava pentru Dorna? Au adus gazul metan? Au dezvoltat vreun proiect de amploare după ’89? Ne-au luat doar voturile, apa și brânza, cărnița și camerele de hotel când au avut nevoie de vreun protocol, apoi ne-au lăsat cu buza umflată. De făcut au făcut, dar pentru alții, iar aici mă refer la „stațiunea turistică de interes internațional Gura Humorului”, prețiozitatea din această pompoasă prezentare include și ridicolul de rigoare în detrimentul singurei stațiuni adevărate din județ: Vatra Dornei.

Dorna ar trebui să treacă în administrarea bistrițenilor nu numai datorită distanței, fiind mai aproape de municipiul Bistrița decât de Suceava cu câțiva zeci de kilometri, ci și datorită convingerii că aceștia ar ști să aprecieze mult mai mult Dorna decât sucevenii. Ideea aceasta nu e nouă. Am mai propus-o în urmă cu zece ani când, culmea, tot Gheorghe Flutur era mare baștan la județ, însă nu am primit nicio susținere, lucru care ne-a descurajat teribil la acea vreme.

În afară de domnul Elisei Todașcă, fost primar al comunei Poiana Stampei, singurul bărbat adevărat care a îndrăznit să-l înfrunte pe Flutur, acest „Emil Bobu” al Sucevei, toți ceilalți s-au făcut că… plouă. Cel mai penibil a fost Ioan Moraru, primarul de la acea vreme a Dornei, care, deși era evident pentru un oraș întreg că fusese supus la un embargou din partea lui Flutur, a declarat presei centrale de la București, interesată de un astfel de posibil referendum: „Ah, nici vorbă de așa ceva! Noi avem o colaborare foarte bună cu domnul președinte Gheorghe Flutur!”.

Oare ce e în mintea lui C. Huțanu, fostul mare lider al PSD, dar și primar timp de două mandate, când își vede pesediștii pentru care în urmă cu 15 ani ar fi făcut lucruri pe care nu ni le imaginăm, cum nu fac nimic pentru aducțiunea gazului metan, deși au putere absolută, iar o Hotărâre de Guvern pentru Dragnea & Co. e mai nimic. Oare numitul Ioan Stan, senator PSD de felul lui, mai îndrăznește câteodată să-l sune pe „don Costică” să-l întrebe de sănătate sau să-i facă propuneri să revină în PSD?

La tupeul politrucilor nici n-am fi surprinși. Interesant ar fi să aflăm ce le zice Huțanu, mai ales că din cauza acestui proiect pentru care a girat cu toată credibilitatea lui („Utilități și mediu”) și pentru care a nenorocit parțial orașul îndatorându-l peste măsură.

Dar ce zic așa-zișii „liberali”, de la Dumitru Pardău, Ioan Moraru și până la Ilie Boncheș sau proaspeții „vopsiți” în galben înaintea alegerilor locale când știu că al lor „comandant suprem”, nimeni altul decât Gheorghe Flutur, a ratat acea „fereastră” de mai bine de jumătate de an, când, avându-l premier pe Dacian Cioloș, ar fi putut obține o Hotărâre de Guvern care să rezolve problema aducțiunii gazului metan în orașul stațiune?

Dar dornenii oare ce zic de toate minciunile care li s-au servit până acum? Cum sună, domnilor, un referendum pentru trecerea la Bistrița? Oare bistrițenii ar aduce gazul la Dorna? Tot 30-40 de kilometri ar fi și de la ei așa cum sunt și de la Pojorâta! Cum vi se pare, stimabililor? Nu-i așa că munții sunt mai înalți spre Suceava și nu mai reușește nimeni să-i treacă?

Tihuța pare un mizilic pe lângă Mestecăniș dacă ne uităm la cum arată Bistrița și cum arată Suceava, la ce atitudine și ce spirit afișează bistrițenii față de sucevenii ăștia de care părem să ne despartă atâtea. Întrebări sunt multe, însă deocamdată vă lăsăm să meditați la cele de mai sus. Și pentru că am deplina convingere că Alianța Politică & Biserică îi va aduce pe români în scurt timp la un nou referendum, de data aceasta privind interzicerea avortului în România, haideți să facem cumva să nu mai fim luați prin surprindere, să profităm de acest lucru și să ne tranșăm prin vot destinul, eliberându-ne de acest „blestem” de a face parte dintr-un județ în care nu suntem doriți.

1 comentariu publicat:

  1. Florin

    Până la trecerea de iure la județul Bistrița-Năsăud, de facto sunteți mai legați de Bistrița decât de Suceava: comercial, educațional și sanitar. Un prim pas spre o unire funcțională ar fi o asociere inter-comunitara numită Țara Nordului cu scopul de a accesa împreună fonduri europene pentru gaz, cale ferată cu cremaliera Dornișoara-Prundu Bârgăului și un brand turistic mai diversificat: Vatra Dornei-Tihuța-Colibița. Oricum până când nu vom depăși mentalitatea proiectelor care se termină la borna județului nu vom găsi finanțare europeană pentru proiecte mari de infrastructură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.