Festivalul „La izvor de apă vie” de la Dorna Candrenilor, ediția 2018

Primăria şi Consiliul Local din Dorna Candrenilor au organizat duminică, 26 august 2018, ediţia a XVIII-a a Festivalului „La izvor de apă vie”. După slujba specială oficiată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Dorna Candrenilor pentru spor şi ajutor în gospodărie şi spectacolul de cântece religioase şi patriotice oferit de corul „Eclesia”, programul manifestării a fost deschis de o demonstraţie de virtuozitate a călăreţilor de la „Domeniul cailor” din Dorna Arini care, împreună cu Ansamblul „Plai bucovinean” din Dorna Arini, membrii Grupului Folcloric „Flori de pe Dorna” din Poiana Stampei, meşteri populari, solişti instrumentişti au participat la parada cailor şi a portului popular.

Spectacol de folclor din toate zonele ţării

A urmat un spectacol folcloric cu formaţii şi artişti din vetre folclorice din întreaga ţară, deschis de Grupul Folcloric „Flori de pe Dorna” din Poiana Stampei condus de Ştefan şi Elena Negură, spectacol cu melodii tradiţionale vechi, după care au urcat pe scenă cei care reprezintă comuna cu succes şi care peste tot pe unde merg duc tradiţiile bucovinene din Dorna Candrenilor, Ansamblul folcloric „Plai bucovinean”.

Gazdele au urcat pe scenă cu o întreagă echipă: profesori, orchestră, solişti şi dansatori, tineri ambiţioşi şi care muncesc cu drag împreună cu prof. coregraf Sânziana Paula Roşuş, coordonatoarea ansamblului, pentru a confirma numeroasele premii întâi primite pe scenele din întreaga ţară unde au reprezentat vatra folclorică Dorna Candrenilor.

În aplauzele spectatorilor şi a invitaţilor, consilierul judeţean Gheorghe Apetrii, Viorel Maxim, primarul comunei Iacobeni, Radu Ciocan, primarul comunei Ciocăneşti, Ioan Moraru, primarul comunei Dorna Arini, pe scenă au urcat Paul Ananie, Constantin Bahrin, Nicolae Cioancă, Elisa Hechelciuc, Pamfil Roată, Diana Cârlig, Călin Brăteanu şi Ansamblul studenţesc „Arcanul” al Universităţii Suceava, dar şi artişti locali, printre care s-au numărat Ionel Chiruţă, Lenuţa Candrea, Ionela Niţucă, Mădălina Ţăran, Daiana Ivaşcu.

„Cine a pus numele festivalului «La izvor de apă vie» în urmă cu 18 ani a gândit bine, pentru că avem un izvor la intrarea în comună dinspre Vatra Dornei, unde stau oamenii la rând să ia apă, mulţi fiind turişti, şoferi de camioane, care trec din Moldova în Ardeal. Avem izvoare la Moara Dracului, cu cea mai bună apă din România, avem Izvorul Alb, avem izvoarele de la Poiana Negrii. Pe lângă cea mai bună apă de izvor, avem cea mai curată şi frumoasă comună din judeţ şi printre cele mai frumoase localităţi din ţară cu oameni gospodari, serioşi, cu bun simţ şi credincioşi, cu case frumoase şi implicaţi în activităţile edilitare. Avem lume multă, avem agenţi economici care au venit cu foarte multe bunătăţi, avem formaţii, ansambluri folclorice de muzică populară, solişti tineri, cu vlagă, care se aud din Dorna Candrenilor până în Suceava şi în Ardeal. Avem un program cu invitaţi din toate zonele folclorice ale ţării” a spus primarul Dănuţ Candrea.

Apa vie vine să ne arate bucuria pe care noi o moştenim

De la profesoara pensionară Anghelina Spânu am aflat istoricul celor 18 ediţii ale festivalului, dar şi informaţii despre comuna Dorna Candrenilor în contextul Anului Centenar; localitatea, făcând parte din Bucovina, s-a unit cu ţara pe 28 noiembrie 1918.

„Festivalul «La izvor de apă vie» s-a desfăşurat în fiecare an în alt mod, fiecare an a avut particularităţile sale, iar de la an la an această manifestare a fost tot mai frumoasă, cu tot mai multe activităţi care să rămână întipărite în memoria candrenarilor şi nu numai” a precizat Anghelina Spânu, care timp de 35 de ani s-a implicat în educaţia şi formarea copiilor din această comună.

„Această apă vie vine să ne arate bucuria pe care noi o moştenim de la părinţii, bunicii şi străbunicii noştri prin port popular, prin credinţă, prin ceea ce înseamnă actul artistic, prin frumos” a adăugat preotul paroh Gabriel Doroftiesei.

Tabără de muzică bisericească

În luna august, la Dorna Candrenilor s-au desfăşurat o tabără de muzică bisericească şi un atelier de corală bisericească cu participanţi din toată ţara. Pr. paroh Gabriel Doroftiesei a adus câteva precizări despre acest eveniment organizat în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi cu sprijinul Primăriei.

„Pe lângă Festivalul Naţional de Artă Muzicală, în această lună am organizat, cu sprijinul dlui primar, Tabăra bisericească, având un atelier de muzică bizantină de strană şi un atelier de muzică corală. Fiind Anul Centenar, am considerat că pentru aceste ateliere trebuie să păstrăm zona veche a muzicii din Cernăuţi. Mulţumesc bunului Dumnezeu pentru buna desfăşurare şi pentru cele două CD-uri pe care le-am imprimat cu cele mai frumoase cântări din cadrul taberei” a precizat pr. Gabriel Doroftiesei.

Din partea pr. Doroftiesei, primarul a primit o icoană, „pentru că ne iubeşte, ne înţelege, iubeşte foarte mult credinţa, dar în primul rând frumosul, ctitorind şi sponsorizând sfintele biserici înainte de a ajunge primar, iubeşte şi cultura, sprijinind toate activităţile culturale, indiferent că este vorba de muzică bisericească, folclor, tradiţii, apariţii editoriale”.

„Cuplurile de aur”, sărbătorite pe scena festivalului

Primăria a omagiat familiile care au împlinit jumătate de veac de convieţuire împreună. „Cuplurile de aur” au primit din partea administraţiei locale diplome de excelenţă, torturi şi premii, ca şi aplauzele locuitorilor comunei, prezenţi în număr mare pe stadionul din Dorna Candrenilor.

De la Elvira şi Toader Donisă, am aflat că „a fost şi bine şi mai puţin bine, a fost multă muncă. Se spune că pentru a cunoaşte un om trebuie să mănânci un sac de sare împreună cu acesta. Dar pe lângă sare a fost şi miere”. Leontina şi Constantin Boca ne-au spus că „secretul să ajungem la 50 de ani de împreună vieţuire este să fim sănătoşi, să ne respectăm.

Cei 50 de ani nu au fost presăraţi numai cu flori, au fost şi cu spini, şi cu mărăcini, pentru că aşa este în viaţa, dar, cu credinţă, înţelepciune, înţelegere, am trecut cu bine. Mulţumim bunului Dumnezeu că am ajuns 50 de ani împreună! Au trecut ca ziua de ieri”. Un alt cuplu sărbătorit, Glicheria şi Constantin Netelea, îşi doresc „să le dea Dumnezeu să le fie tot aşa de bine şi în continuare, cu toate că sănătatea este din ce în ce mai puţină”.

După premierea familiei Viorica şi Ion Buta, pentru prima oară în comună a fost acordată o diplomă de mamă eroină; ea a revenit dnei Daniela Buga, pentru naşterea de tripleţi, trei fetiţe sănătoase, care se numără printre cei mai tineri cetăţeni din Dorna Candrenilor.

„Este un lucru frumos şi binecuvântat de Dumnezeu când cele duhovniceşti se împletesc cu cele lumeşti. Darul sacru al vieţii, pe care Dumnezeu ni la dat, dumneavoastră l-aţi moştenit, având în vedere că aveţi familii numeroase şi frumoase, cu copii şi nepoţi care iubesc casa lui Dumnezeu. Este un lucru frumos şi armonios când cei doi se iubesc şi, chiar dacă au o vârstă mai înaintată, se bucură de zile cu soare, se bucură de zile senine, de zile mai puţin fericite şi în acelaşi timp se bucură când autorităţile locale le-au acordat această importanţă sufletească, dar şi acest dar simbolic de preţuire şi de dragoste. Bunul Dumnezeu să vă dea înţelepciunea Regelui Solomon, cum spun rugăciunile bătrâneşti, şi să vă bucure de darurile cele cereşti” a spus pr. Gabriel Doroftiesei.

A XVIII-a ediţie a Festivalului „La Izvor de apă vie”, organizat de Primăria şi Consiliul Local Dorna Candrenilor, s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *