Sub zodia Eminescu: vernisajul expoziției de pictură a artistei Valentina A. Petrescu

Au înflorit din nou teii şi salcâmii şi s-a mai adăugat un an la numărul celor care ne despart de trecerea în eternitate a celui mai strălucit reprezentant al literaturii noastre din toate timpurile. Ne amintim întotdeauna, şi mai intens în aceste zile, cât îi suntem de datori pentru modul în care şi-a contopit existenţa cu fiinţa românească. Locuitorii Dornei, prin care au trecut cândva paşii poetului, s-au adunat şi în acest an să-i cinstească memoria.

Manifestarea omagială din acest an, organizată de Primăria Municipiului Vatra Dornei, prin Casa de Cultură „Platon Pardău”, Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, Filiala „Arboroasa” a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, Filiala Vatra Dornei a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, Biblioteca municipală „G. T. Kirileanu”, s-a desfăşurat, în primă parte, la Casa de Cultură şi a cuprins două momente deosebite.

În deschidere, a fost vernisată expoziţia de artă plastică a artistei dornene Valentina Anichitei Petrescu, intitulată simbolic „Bucovina magică”, prima expoziţie personală, pictoriţa fiind prezentă până acum doar în expoziţii de grup, la Vatra Dornei, Bucureşti, Constanţa, Sibiu şi în colecţii particulare din Canada, Turcia, Spania, Grecia, Germania, Anglia și Franţa.

Artista are studii cu totul speciale, fiind absolventă a Facultăţii de Teologie, secţia pictură bisericească și arte plastice a Universităţii Bucureşti şi Master în Comunicare şi Relaţii Publice, pregătirea sa concretizându-se în coordonarea echipei care a realizat pictura Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din comuna Dorna Arini şi execuţia picturii monumentale a bisericii din Santa Severina, Crotone, din Italia, dar şi în domeniul ziaristicii de specialitate.

Ca profesor de pictură şi educaţie vizuală la Vatra Dornei, dar şi la Cluj, a obţinut rezultate deosebite cu elevii, unii urmându-i exemplul în studierea artelor plastice. Prezentarea artistei a aparţinut gazdei, directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean, curatorii expoziţiei exprimând opinii elogioase despre lucrările de pe simeze. Muzeograful Minorica Dranca s-a referit la modul ingenios în care artista a valorificat fragmente de cusături cu motive şi simboluri tradiţionale într-o manieră modernă, a apreciat rezultatele obţinute în activitatea cu copiii.

Pictoriţa Rodica Buşcu, vicepreşedinte al ASATD, a remarcat, de asemenea, strucurile populare ale lucrărilor, subliniind că acestea sunt „o realitate a sufletului” şi a evidenţiat valoarea de artist plastic bisericesc a autoarei. Directorul Liceului teoretic „Ion Luca”, unde a predat artista, profesorul Paul Bereholschi, a considerat că ne vom mai întâlni cu asemenea realizări la Vatra Dornei pentru că acesta este mediul în carte s-a format ca artist.

Am subliniat faptul că lucrările expuse, impresionante prin tehnică, forme, culori, redau nu numai talentul autoarei, ci şi un deosebit respect pentru valorile tradiţionale, inspirat de familia din care provine. Profesoara Gruia Ungurian, care i-a fost diriginte, a mărturisit că a fost cea mai bună elevă a sa şi o consideră „o icoană care s-a multiplicat”.

O urare deosebită, printr-un poem în versuri, autoare fiind Cătălina Orşivschi, i-au adresat colegii de la Clubul Copiilor, mesager fiind profesoara Mirela Nedelea. Valentina Anichitei Petrescu a confirmat că moşteneşte talentul din familie, dar şi că este recunoscătoare pictoriţei Silvia Dorneanu, care i-a fost primul îndrumător avizat.

Colegii de la Clubul Copiilor au oferit tuturor un moment de excepţie, muzică populară şi fragmente din opere muzicale celebre, în interpretarea orchestrei Ansamblului „Plaiurile Dornelor”, a solistei Teodora Negrea, sub bagheta talentatului profesor Dorin Pardău. Momentul special, dedicat împlinirii a 129 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Mihai Eminescu, a debutat cu cuvintele filozofului Constantin Noica, care considera că Eminescu a fost „un fenomen originar deci singular, ca şi folclorul nostru”, reprezentând esenţa genialităţii româneşti.

Profesoara Gabriela Heidel de la Liceul Teoretic „Ion Luca” a vorbit despre „ziua neagră” a lui Mihai Eminescu la „Timpul”, 28 iunie 1883, când ziaristul, incomod pentru că era un apostol al adevărului, a fost înlăturat şi internat în spital sub pretextul că ar fi bolnav. A fost chiar o conspiraţie antieminesciană ce i-a grăbit sfârşitul.

Profesoara Heidel apreciază în mod deosebit studiile profesorului universitar Nicolae Georgescu pe această temă, menţionând şi regretul că generaţiile tinere de astăzi îl receptează mai greu pe Eminescu, dar îi suntem cu toţii datori să-l recitim, să preţuim inegalabila moştenire spirituală pe care ne-a lăsat-o.

Sub genericul „Stăpânul timpului”, elevele Alina Denisa Spânu, Ecaterina Babiaş, Tania Dobrincu, Ariana Pleşca şi Denisa Cârcei de la Şcoala Gimnazială Nr. 4, îndrumate de profesoara Alina Leonte Dupu, au prezentat un recital de versuri, fiind urmate de elevii Georgiana Haja, Emilia Moroşanu, Erika Spiridon şi Victor Chiriac, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1.

Sub îndrumarea profesoarei Liliana Ţăran, au pregătit un recital de poezie, intitulat „Omagiu poetului nepereche”. O talentată solistă vocală, Alexandra Ursu, elevă la Liceul Teoretic „Ion Luca” a interpretat cu emoţie „Pe lângă plopii fără soţ”, pe versuri de Mihai Eminescu, determinând asistenţa să o acompanieze. Poemul „Dor”, de Cătălina Orşivschi, dedicat poetului, a fost interpretat de către elevele Denisa Spânu şi Florinela Boicu, de la Clubul Copiilor.

Un moment cu totul deosebit din cadrul manifestării s-a datorat unui excelent cor de cameră, „cou dornean”, instruit şi dirijat de un tânăr şi foarte talentat preot, Iulian Borgovan, care a felicitat-o pe Valentina Anechitei Petrescu pentru reuşita expoziţiei şi a subliniat că „prin aniversarea sau comemorarea lui Eminescu îl reînviem în sufletele noastre, îl readucem în prezent”.

Într-o interpretare de excepţie, am ascultat cu profundă emoţie cântecele „Rugăciune”, „Somnoroase păsărele” (solist Adrian Stan) şi „Sara pe deal”. Prezentă în sală pe tot parcursul manifestării, deputata Angelica Fădor a apreciat în mod deosebit „ce se întâmplă la Vatra Dornei în anul centenar, când simţim mai mult româneşte”, a subliniat importanţa pregătirii şi participării copiilor şi tinerilor la asemenea manifestări.

A readus în atenţia celor prezenţi că la Iacobeni se află o valoroasă expoziţie de artă plastică, realizată de artişti participanţi la taberele de profil care s-au desfăşurat în localitate. Vorbind despre Mihai Eminescu, deputata Angelica Fădor i-a subliniat actualitatea, aducând în sprijin un citat din opera publicistică.

Manifestarea a continuat în Parcul Municipal din Vatra Dornei, la bustul lui Mihai Eminescu (dăruit dornenilor de către maestrul Ion Irimescu), unde s-au depus flori şi s-au aprins lumânări pentru odihna sa veşnică. Scriitorii dorneni Gheorghe Vicol, Gruia Ungurian, Jenica Romanică, Ortansa Cojoc și Paraschiva Abutnăriţei au recitat din creaţiile proprii dedicate lui Mihai Eminescu, iar Aldona Patraş a realizat o selecţie dintre cele mai importante cugetări ale genialului publicist.

La Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu” a fost deschisă o expoziţie de carte, intitulată „Cuvinte sub zodia Eminescu”. Reuşita manifestării omagiale ne-a întărit şi mai mult ideea că, în sufletele noastre, fiecare zi ar trebui să fie o zi pentru Mihai Eminescu.

1 comentariu publicat:

  1. Valentina

    Expoziția a fost dedicată în exclusivitate Zilei Universale a Iei și regret că nu s-a putut găsi o altă oră pentru evenimentul dedicat lui Mihai Eminescu. Ar fi fost două evenimente desfășurate mai frumos în tihnă și nu pe fugă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *