Pe 12 mai 2018, proiectul „Pădurea de Mâine” a mobilizat aproape 600 de voluntari care au ajutat la reîmpădurirea cu 6.340 de puieți de molid, brad și larice pe o suprafață de 2 hectare de teren, situată în Parcul Național Călimani, pe raza localității Poiana Negrii, comuna Dorna Candrenilor.
Proiectul „Pădurea de Mâine” a fost lansat în septembrie 2017, în parteneriat de Asociația Administratorilor de Păduri, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați și administrațiile locale din toată țara să reîmpădurească suprafețele de fond forestier cu dificultăți de regenerare.
Reporter: Se așteptau coordonatorii proiectul „Pădurea de Mâine” la o astfel de prezență la împădurirea din Dorna Candrenilor, satul Poiana Negrii?
Reprezentant Holzindustrie Schweighofer: Proiectul „Pădurea de Mâine”, pe lângă partea lui tehnică, cea efectiv de plantare, are și o altă parte foarte importantă, partea educațională. Practic, am lansat o invitație publică către toți cei interesați, astfel încât fiecare să poată aplica dacă dorește să fie voluntar. Când am închis sesiunea de înscriere a voluntarilor, am rămas foarte plăcut surprinși. Am contorizat peste 600 de voluntari.
În ziua plantării, când i-am văzut aici, venind de la distanțe foarte mari, unii călătorind chiar și două, trei ore, am fost impresionat de dorința, de dăruirea lor. Majoritatea sunt tineri, elevi, din șapte licee din județul Suceava. De asemenea, sunt şi tineri de la Școala de Subofițeri de Jandarmi de la Fălticeni, dar și studenți de la Universitatea Suceava. Deci iată că tinerii suceveni sunt dornici să se implice în ceea ce însemnă practic viitorul lor, contribuind la nașterea unei viitoare păduri. Sunt prezenți aici, fizic, nu doar dând like sau share pe diverse rețele sociale, punând efectiv mâna la treabă.
– Au venit chiar și copii de școală generală.
Holzindustrie Schweighofer: Da. Din Bazinul Dornelor au venit 130 de copii coordonați de către Asociația „Vatra Dornei Tineret”, despre care se știe deja că sunt capabili de o mare mobilizare și organizare. M-am întâlnit cu ei și anul trecut tot în zona Parcului Național Călimani unde am fost voluntar și am fost plăcut surprins de dăruința de care au dat dovadă acolo.
– Atunci am fost și noi prezenți, în Gura Haitii, pe partea cealaltă de munte, iar din ceea ce ne-au declarat reprezentanții Holzindustrie Schweighofer, astfel de acțiuni de împădurire nu le desfășurați doar în județul Suceava, ci și în alte zone din țară.
Holzindustrie Schweighofer: Într-adevăr, așa este. Proiectul „Pădurea de Mâine” este realizat de către o asociere între Holzindustrie Schweighofer, care asigură partea financiară, Asociația Administratorilor de Păduri din România, care asigură partea tehnică și care pune la dispoziție aceste suprafețe care au probleme de regenerare, și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prin Facultatea de Silvicultură, care asigură suportul tehnico-științific al acestor lucrări de împădurire. Proiectul este unul la nivel național. A demarat anul trecut în Suceava, la Poieni-Solca, iar anul acesta am reușit până acum lucrări de reîmpădurire pe șapte suprafețe din România.
– Vorbeați de suportul științific și implicarea celor de la Universitatea din Suceava. Așa cum discutam și la Telefonul Zilei de la Orion FM, plantările nu le faceți fără consultarea specialiștilor.
Holzindustrie Schweighofer: Exact. Celor de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în speță Facultatea de Silvicultură, le revine una dintre cele mai importante părți din acest proiect. Practic, ei verifică toate documentele pe care cei care doresc să se implice în proiect le transmit. Verifică partea de legalitate a proprietății în prima fază, verifică în teren soluțiile tehnice care vor fi implementate, dar și ca lucrările să fie efectuate în mod corespunzător, evident, împreună cu cei de la Asociația Administratorilor de Păduri, care efectiv, prin ocoalele lor private participă la întocmirea devizelor, la lucrările care se execută în teren.
Un lucru foarte important care ar trebui menționat aici este că ne-am asumat să avem grijă de aceste plantații și în anii următori. Practic nu venim doar o singură dată aici, plantăm și plecăm. În anii ce urmează, pe baza a ceea ce Ocoalele Silvice constată în teren, se execută lucrări ulterioare, de completări, de monitorizare, și asta pentru că acești puieți pe care i-am plantat nu se pot dezvolta deocamdată singuri. Au nevoie de ajutor. Astfel, proiectul „Pădurea de Mâine” se va derula pe mai mulți ani de-acum înainte, iar noi suntem pregătiți pentru a interveni pe aceste suprafețe în care se plantează, ca să avem o pădure sănătoasă și frumoasă în viitor.
– Din câte am înțeles, costurile pentru astfel de lucrări depășesc valoarea puieților și al plantării propriu-zise.
Holzindustrie Schweighofer: Depinde de natura intervențiilor. Într-adevăr, costurile care implică aceste lucrări de după plantare sunt foarte ridicate.
– Veți reveni în Țara Dornelor cu un astfel de proiect?
Holzindustrie Schweighofer: Cu siguranță. Cei care doresc sau au un astfel de proiect trebuie să aplice pe site-ul padureademaine.ro. Acolo se cer mai multe documente, iar după completarea lor vor fi contactați de echipa proiectului „Pădurea de Mâine”, care vor merge în teren pentru a analiza soluțiile care se impun. Dacă vom avea solicitări din această zonă, vom reveni aici cu mare drag.
– Componenta educativă este la fel de importantă.
Holzindustrie Schweighofer: Așa este. Să nu uităm că ne aflăm în Parcul Național Călimani. Acest lucru nu este întâmplător. Compania noastră, fiind conștientă de ceea ce înseamnă conservarea habitatelor naturale, fiind implicată în conservarea biodiversității în România, și-a asumat prin Planul de Acțiuni pentru o Industrie Sustenabilă în România faptul de a nu cumpăra lemn exploatat din zonele tampon ale parcurilor naționale, chiar dacă acest lucru este permis de lege. În plus, iată că nu doar că nu cumpărăm lemn din aceste zone, dar și plantăm în aceste Parcuri Naționale.
– Pe rețelele de socializare s-a vehiculat faptul că Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn din Parcul Național Retezat.
Holzindustrie Schweighofer: Fiecare este liber să își exprime opiniile. Trăim într-o țară democratică, într-o țară liberă. Unii într-adevăr trăiesc mai mult pe rețelele sociale, fac inclusiv plantări pe rețelele sociale, dar fără să ajungă vreodată în pădure. Acele acuzații care ni s-au adus referitoare la Parcul Național Retezat sunt false. Compania Holzindustrie Schweighofer nu face exploatare forestieră. Noi doar prelucrăm lemnul exploatat legal în România. În plus, ne-am asumat voluntar faptul de a nu cumpăra lemn exploatat în Parcurile Naționale.
– Nu pot decât să salut această inițiativă a companiei la care lucrați. Proiectul „Pădurea de Mâine” este într-adevăr important pentru întreaga țară, nu doar pentru Țara Dornelor sau pentru județul Suceava și vă vom seconda în demersurile voastre, fie că este vorba despre un demers educativ sau plantări de puieți, ca acțiunea la care și presa a fost invitată.
Holzindustrie Schweighofer: Vă mulțumim. Într-adevăr proiectul „Pădurea de Mâine” este un proiect național, ne bucurăm că derulăm cea de-a doua acțiune în județul Suceava, dar bucuria cea mai mare o reprezintă prezența masivă a voluntarilor. Cred că este una dintre cele mai mari acțiuni de acest gen ce a avut loc în Suceava în ultimii 20 de ani.
Păi da, pădurea de azi au tăiat-o cei de la Holzindustrie. Pădurea de azi am plantat-o eu în timpul școlii gimnaziale și în timpul liceului, iar hoții au tăiat-o. Acum ce vreți, cumva să le ridic osanale? Nuuu! Pădurea care o plantează azi va fi tăiată mâine de hoții din neamul lor. Așa că…