Fluizii Roji: după ultimele trăsnăi ale lui Boncheș un lucru rămâne evident

Eliberarea de sub regimul acestuia devine misiune!

Printre motivele pentru care omul care a redus Dorna la un târg a tăiat contractul cu Orion Media a fost unul mai puțin profund pe cât s-ar crede. Pamfletele pe care i le servesc Fluizii Roji n-au fost capitale în decizia acestuia de a anula contractul dintre administrație și singurul trust de presă local. Nea Ilie, cum îi spun mai toți, a intrat în trepidații când a realizat că lui Cezar Ioja, etern candidat la funcția de primar, îi vine rândul la conducerea a trei ședințe consecutive în Consiliul Local.

Păi cum să vadă jumătatea de Dornă rămasă acasă, dar și jumătatea de Dornă care trăiește în exil, diferența dintre cei doi, atâta timp cât primărelul a fugit în toate alegerile de orice dezbatere care l-ar fi adus față în față nu numai cu Ioja, ci și cu ceilalți candidați?

Boncheș a fugit de Ioja ca dracu’ de tămâie, fiindu-i de ajuns confruntarea din urmă cu 10 ani, când nu i-a putut răspunde lui Cezărică nici măcar la întrebarea: „Care sunt atribuțiile primarului?”. Se mai putea gândi cineva că la alegerile din 2012 și 2016, strategul lui Nea Ilie îl va mai lăsa să fie umilit de Ioja?

Astfel, orice dezbatere a fost refuzată, iar în celelalte prezențe radio și TV din timpul campaniilor candidatul Ilie Boncheș a fost înconjurat de buni vorbitori și comunicatori care să le dea impresia votanților că are oameni capabili pe lângă el, iar el nici nu mai contează că nu e vreun Andrei Pleșu al limbii române, că vorba aia, „treabă să facă, că are cine să vorbească”.

Măcar de-ar fi fost așa, însă după 6 ani de mandat treaba stă exact pe dos, și anume, nevorbit fiind, nefiind lăsat, pe motiv că „spune prostii”, s-a trezit omulețul să vorbească vrute și nevrute. Și nici că-l mai oprește cineva. Treaba cu „treaba”, adică cu munca, pare să fi devenit secundară, demotivat fiind și de mărirea salariului la 1.800 de euroi pe lună, bani în mână.

Stresul lui Boncheș, cum că Ioja o să-l complexeze în ședințele pe care urmează să le conducă, a fost pe deplin justificat, Cezărică conducând impecabil prima ședință. Am asistat la o demonstrație de prospețime la nivel de discurs, coerență, forță a argumentelor din partea președintelui de ședință, iar din partea primarului, la clasicele glumițe, frânturi de cuvinte și bâiguieli doar de el înțelese.

Ceea ce a mai părut evident pentru mulți a fost complexul față de un „superior” pe care pare să-l manifeste primul om din oraș. Limbajul trupului, vocea nesigură, privirea mai mult în pământ ne-au împrospătat memoria în legătură cu primele luni de mandat în care Boncheș nu-i putea privi pe funcționari în ochi. Pe toată durata ședinței, Ioja a lăsat impresia că el e primarul, iar Boncheș un simplu funcționăraș care-și așteaptă pedeapsa după o poznă.

N-ar fi exclus ca primărelul, după aceste ședințe, să dorească din nou să prelungească contractul cu Orion Media, mai ales că vin iarăși festivalurile sinistre în care se îmbracă în costum popular, ține discursuri ce produc frisoane, dar ce mai contează, important e ca omul să fie televizat. Exclus! Banii pe care ni i-a tăiat ca să și-i pună lui la salariu, să-i folosească în călătoriile prin țară ca să vadă că orașe de nivelul Dornei au atins standarde occidentale.

Boncheș s-a transformat în artizanul nefericirii multora, în special al generației care conștientizează că omul pare în plus în propria lui viață, darămite în viața lor. Cu un oraș în derivă, acest primărel vrea să oprească umorul pe care aceste pamflete îl mai livrează oamenilor. Noi umor, el praf și noroi. Noi articole inteligente, el dorințe de plecare din oraș. Noi muncitori în industria fericirii, el demolator de speranțe pentru sufletele care viețuiesc aici.

Să umfle în continuare paralele dornenilor, să-și burdușească conturile și buzunarele cu bani, dar să fie conștient în fiecare secundă pe care o mai are de stat în fruntea acestui oraș că timpul este în detrimentul domniei sale și că generația celor care s-au legitimat cu buletinul pentru 200 de grame de salam într-un anumit regim e cam pe sfârșite, iar orașul, încă captiv, va ajunge într-o zi să fie eliberat de către cei care au mai călătorit, care au realizat că pavelele și asfaltul sunt o normalitate, că se poate să ai și curățenie, și ambient urbanistic care să-ți bucure văzul, că din punct de vedere al agrementului ai de ce să ieși din casă sau, de ce nu, că ai pentru ce să te întorci acasă, orașul oferindu-ți posibilitatea de a trăi odată cu el.

Această rubrică este un pamflet și trebuie tratată ca atare!

5 comentarii publicate:

 1. Tamaș Relu

  Și așa este greu, dar cu înțepături de genul e și mai greu! Păcat de atitudinea asta învrăjbitoare!

 2. Bucovineanul

  Nimeni nu contestă calitățile negative probabil ale lui Boncheș, dar hai să o lăsăm mai moale! Boncheș este unul singur, în fața sau contra lui sunt o sumedenie de opozanți sau opoziție, cum naiba vreți voi să-i spuneți, care este sau face tot doi bani. Ce naiba, chiar așa de proști îi credeți pe dorneni să înghită tam-tam-ul cu slabele calități ale lui Boncheș? Dar și micimea sau interesul total al celorlalți care conduc orașul doar în interesul lor și totalul dezinteres al dornenilor, dar despre care tăceți ca porcul în porumb.

  Nu am crezut că sunteți în stare să-i desconsiderați atât de rău sau disprețuiți în asemenea măsură pe dorneni! Vinovăția pentru starea orașului Vatra Dornei de astăzi este comuna tuturor celor care au condus orașul de-a lungul ultimilor 28 de ani. Vinovații pe care îi știți voi foarte bine! Nu un sigur prăpădit de primar este capul răutăților și mizeriilor din Vatra Dornei! Ce naiba, lanțul dezastrului este lung: Huțanu, Moraru, Rusu etc. Plus consilierii care au colaborat nu la dezvoltarea, ci la distrugerea orașului. Credibilitatea se câștigă nu cu minciună, ci cu lucruri care au credibilitate și fără , știți voi, ascunsul mizeriei sub preș. Poate pentru copiii de la grădiniță.

 3. Alt bucovinean

  Cred că era mai bine dacă Bucovineanul ar fi scris comentariul lui în engleză. Măcar îl înțelegeau câțiva dintre cititori. Așa nu pricepi nimic, nici din punct de vedere literar, nici gramatical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *