Discurs în Parlament a deputatului Angelica Fădor pe tema împotrivirii PNL față de autonomia Ținutului Secuiesc

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a susţinut, ieri, un discurs în plenul Parlamentului în care a explicat care sunt motivele pentru care parlamentarii liberali sunt împotriva iniţiativei legislative pentru promovarea autonomiei „aşa-zisului” Ţinut Secuiesc.

Angelica Fădor consideră că este inadmisibil ca în anul Centenarului Marii Uniri, 149 de localităţi din judeţele Harghita, Covasna şi o parte din Mureş să fie propuse pentru a avea o guvernare paralelă în cadrul statului român şi că propunerea legislativă încalcă normele constituţionale în vigoare, legislaţia Uniunii Europene şi dreptul internaţional.

„Grupul PNL va vota, cum este şi firesc de altfel, împotriva propunerii legislative privind statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, care vizează practic crearea unei entităţi statale distincte, paralelă cu statul naţional unitar român. În propunerea legislativă sunt redate clar limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, este prevăzută o organizare administrativă proprie cu autorităţi publice şi instituţii specifice la toate nivelurile, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ţinutului Secuiesc şi în acelaşi timp sunt folosite simbolurile naţiunii maghiare”, a declarat Angelica Fădor.

Deputatul PNL de Suceava consideră că revenirea cu această propunere legislativă în Parlamentul României este cu atât mai gravă cu cât aceasta a mai fost respinsă, de două ori consecutiv, în anii 2004 şi 2005. Angelica Fădor a mai amintit că în anul 2016 a fost respinsă şi o iniţiativă legislativă cetăţenească care avea un conţinut identic cu prezenta propunere legislativă.

„A acorda drepturi speciale şi sporite de autodeterminare unor entităţi administrativ-teritoriale nerecunoscute de Constituţia României, organizate exclusiv pe criterii etnice înseamnă a admite în fapt încălcarea principiului egalităţii între cetăţenii aceluiaşi stat. Propunerea legislativă, de altfel, în ansamblul ei, încalcă principiile şi normele constituţionale, ordinea juridică internă, legislaţia Uniunii Europene şi dreptul internaţional”, a afirmat Angelica Fădor.

În numele PNL, ea a atras atenţia parlamentarilor UDMR că propunerea legislativă iniţiată de aceştia nu ţine seama de dispoziţiile din debutul Constituţiei României, care la articolul 1, aliniatul 1 prevede clar că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. „Şi vă asigurăm că astfel va şi rămâne”, şi-a încheiat Angelica Fădor discursul din Parlamentul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *