La fiecare început de drum există posibilitatea ca, la final, obiectivele propuse să fie realizate în proporție de 100% sau într-un procentaj mai mic. Nu întotdeauna doar succesul final este cel mai important. Pentru a ajunge acolo, trebuie parcurse mai multe etape și din fiecare etapă învățăm ceva nou. Astfel, nu succesul final, ci experiența dobândită pas cu pas va fi definitorie în conturarea și formarea noastră ca oameni.
La început de drum se află și grupul de copii „Cercetașii curioși”, elevi ai Școlii Gimnaziale din Dorna Arini. În septembrie 2017 aceștia s-au înscris în programul Green Impact, inițiat și susținut de Fundația „Noi orizonturi”. Acest program are ca scop descoperirea și promovarea patrimoniului natural și cultural al mai multor comunități din România, „Cercetașii curioși” ocupându-se de comuna Dorna Arini. Toată această activitate este una de voluntariat atât din partea copiilor, cât și a liderilor grupului, cadre didactice ale Școlii din Dorna Arini, una din țintele programului fiind promovarea voluntariatului și stimularea comunităților spre acest gen de activități.
În fiecare zi de vineri, membrii grupului „Cercetașii curiosi” se întâlnesc în incinta Școlii din Dorna Arini. La început activitatea s-a desfășurat prin diferite jocuri, simple în aparență, însă având ca scop cunoașterea reciprocă, dezvoltarea spiritului de echipă, înțelegerea valorilor precum corectitudine, toleranță, implicare, asumare, discriminare, muncă în folosul comunității.
Pe parcurs s-a trecut la analiza comunității, a valorilor locale, dar și a punctelor care pot fi îmbunătățite. Pentru analiza comunei a fost nevoie de implicarea cu maximă seriozitate a tuturor membrilor care au fost repartizați pe grupe, având sarcina de a aduce cât mai multe informații referitoare la zona care le-a fost încredințată. Odată analiza finalizată, s-a propus inițierea primului proiect al Clubului „Cercetașii curioși” și anume punerea în valoare a obiectivului turistic „Piatra Stănoaiei” prin popularizarea legendei acestui obiectiv, prin indicatoare de direcționare, prin amenajarea zonei.
Se urmărește în cadrul proiectului și îmbunătățirea terenului de fotbal al comunei, teren situat în imediata apropiere de Piatra Stănoaiei. Pentru realizarea proiectului primii bani au fost obținuți prin acțiuni voluntare dezvoltate de membrii grupului: târg de prăjituri, târg de decorațiuni confecționate de copii, concursuri ecologice între școli, concert coral, urmând a fi inițiate un târg de cărți și o tombolă.
Acest proiect are ca obiective stimularea localnicilor de a se implica în acțiuni de voluntariat, conștientizarea lor în ceea ce privește potențialul încă nevalorificat al comunei Dorna Arini, precum și atragerea turiștilor prin valorificarea maximă a acestui potențial. Dacă ați avut răgazul să citiți aceste rânduri, înseamnă că faceți parte din categoria celor care sunteți preocupați de promovare, de mersul înspre bine a lucrurilor și din acest motiv vă invităm să ne fiți alături.
Credem că tinerii merită și trebuie să fie implicați în dezvoltarea comunității lor. De aceea ne dorim să învețe să aprecieze patrimoniul natural și cultural al locurilor în care s-au născut, să învețe să identifice comorile locale, să planifice și să implementeze proiecte care să le pună în valoare. De drag și din respect pentru ce-i al lor. În schimb au nevoie de sprijin, să simtă că aparțin și că sunt și ei, la rândul lor, apreciați.
Noi, liderii Green Impact, Scoala Gimnaziala Dorna Arini, director, prof. Iulia Juravle, părintele paroh Iulian Borgovan si cadrele dicactice Maria Borgovan si Anamaria Borgovan și Gabriela Cardasim încercăm să susținem realizarea planurilor de dezvoltare a destinațiilor de ecoturism în comuna Dorna Arini prin implementarea unui program educațional cu un curriculum alternativ.
Așa copiii noștri își dezvoltă competențe necesare fie ca angajați responsabili, fie ca antreprenori creativi în activități destinate turismului, prietenoase cu mediul.
Ce spun liderii facilitatori despre Green Impact
Pentru unii, Green Impact însemnă liantul cel mai rapid si sigur între ei, ca și tineri/copii și comunitate: „Datorită clubului am ajuns mult mai repede să-i cunosc pe colegi, mult mai simplu să mă adresez, comunicăm lejer, lucrăm în echipă, ne susținem și ne ajutăm reciproc. Ceea ce-mi place cel mai mult este faptul că tinerii vin cu drag la întâlniri pentru distracție, socializare, pentru a cunoaște persoane noi, a afla și a învața lucruri noi, a propune, a se implica, a schimba în bine ceva în comunitatea din care fac parte”.
Așadar, ei îsi doresc să contribuie la îmbunătățirea imaginii comunității necondiționat, simt că fac parte din comunitate și au încredere că ideile și parerile lor contează și că vor aduce o schimbare datorită lor: „Ca director nu exagerez când spun că Green Impact este un mod de viață. Unul cu impact, prin care înveți că se poate, înveți că orice problemă are o soluție și că o dată pornit pe acest drum realizezi că nu ești singur, dai de oameni inimosi la tot pasul. Asta este cel mai minunat lucru, să descoperi „ființa împreună cu celălalt”.
Suntem o echipă bine închegată, lucru observant si de către evaluatorii noștri de la Cluj-Napoca și Iasi. Sperăm că vom bucura comunitatea și vom realiza lucruri mărețe pentru viitor.
Lasă un răspuns