Poliția a aplicat amenzi de 81.000 lei pentru transport ilegal de material lemnos

Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiști în cadrul unei acțiuni de prevenire și combatere a delictelor silvice. Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare, dar şi pe drumurile publice și pe rutele de transport.

Între 2 și 9 februarie 2018, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, împreună cu reprezentații Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava, au organizat o acțiune în sistem integrat pe raza județului pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării și comercializării de lemn.

În cadrul acţiunii au fost executate un total de 48 de controale. Polițiștii au aplicat 108 sancțiuni contravenționale în valoare de 80.726 de lei. Mai mult de atât, a fost confiscată o cantitate de 97,77 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de 42.016 de lei.

Astfel, pe 2 februarie 2018, la orele 04:53, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava au oprit pentru control, pe DN 176, din comuna Vama, autoutilitara cu semiremorcă condusă de un localnic în vârstă de 57 de ani care transporta în semiremorcă cherestea de esență de răşinoase fără a poseda aviz de însoţire a materialului lemnos.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a conducătorului auto cu amendă în cuantum de 10.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010, iar ca măsură complementară confiscarea cantităţii de 50,12 metri cubi de cherestea de esență de răşinoase în valoare de 30.000 de lei, care a fost predată în custodie Ocolului Silvic Vama şi indisponibilizarea la sediul poliției a ansamblului auto în valoare de aproximativ 30.000 de euro. Totodată, pentru lipsă de ITP, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform OUG nr. 195/2002, fiindu-i reţinut certificatul de înmatriculare al semiremorcii.

Tot pe 2 februarie, la orele 06:22, pe aceiaşi arteră rutieră din comuna Vama, echipa mixtă a oprit pentru control autoutilitara condusă de angajatul unei societăți comerciale din Moldoviţa care transporta cantitatea de 41,41 metri cubi de lemn rotund de esență de răşinoase, conform avizelor secundare de însoţire emise pe 2 februarie.

Întrucât s-au constatat neconcordanţe între datele înscrise în avizele de însoţire şi materialul lemnos transportat, ansamblul auto a fost condus la sediul depozitului Dragoşa al Ocolului Silvic Vama, unde, în urma inventarierii, specialiștii silvici au constatat faptul că bărbatul transporta în plus cantitatea de 11,95 metri cubi de lemn față de ce era în documente.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății cu o amendă de 6.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 11,95 metri cubi de lemn rotund de răşinoase în valoare de 3.000 de lei, cantitate predată Ocolului Silvic Vama.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *